Σκλήρυνση κατά Πλάκας (Πολλαπλή Σκλήρυνση): Με απλά λόγια τα βασικά που πρέπει να ξέρετε
Συγκεκριμένα, όταν κάποιος έχει Σκλήρυνση κατά Πλάκας το ανοσοποιητικό του σύστημα στρέφεται λανθασμένα κατά του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) του ασθενούς. Το ΚΝΣ αποτελείται από τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα.
Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Τι κάνει στο κεντρικό νευρικό σύστημα
Μέσα στο ΚΝΣ, το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί φλεγμονή που βλάπτει την μυελίνη (την λιπαρή ουσία που περιβάλλει και μονώνει τις νευρικές ίνες) καθώς και τις ίδιες τις νευρικές ίνες και τα εξειδικευμένα κύτταρα που παράγουν μυελίνη.
- Όταν η μυελίνη ή οι νευρικές ίνες καταστρέφονται ή υπολειτουργούν, τα μηνύματα μεταξύ ΚΝΣ και εγκεφάλου μεταβάλλονται ή σταματούν εντελώς.
- Η βλάβη σε περιοχές του ΚΝΣ μπορεί να προκαλέσει ποικιλία νευρολογικών συμπτωμάτων που ποικίλλουν σε μορφή και σοβαρότητα από ασθενή σε ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας.
- Οι κατεστραμμένες περιοχές αναπτύσσουν ουλώδη (σκληρό) ιστό που δίνει το όνομά του στην ασθένεια: πολλές περιοχές με σκληρό ιστό: Πολλαπλή Σκλήρυνση.
- Η αιτία της σκλήρυνσης κατά πλάκας δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι περιλαμβάνει γενετική ευαισθησία, ανωμαλίες στο ανοσοποιητικό σύστημα και περιβαλλοντικούς παράγοντες που συνδυάζονται για να προκαλέσουν την ασθένεια.
- Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας συνήθως αντιμετωπίζουν έναν από τους τέσσερις βασικούς τύπους της νόσου. Υπάρχουν πάνω από δώδεκα θεραπείες που βοηθούν στην όσο το δυνατόν καλύτερη εξατομίκευση της θεραπείας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Απαντήσεις σε συνήθεις απορίες
Ποια είναι τα τυπικά συμπτώματα;
Τα συμπτώματα της νόσου είναι απρόβλεπτα και ποικίλλουν στον τύπο και τη σοβαρότητα από το ένα άτομο στο άλλο και στο ίδιο άτομο με την πάροδο του χρόνου. Τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν πλήρως, ή μπορεί να παραμείνουν και να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας περιλαμβάνουν:
- κόπωση
- μούδιασμα και “μυρμήγκιασμα” στα άκρα
- θολή όραση
- διπλή όραση (διπλωπία)
- αδυναμία
- μειωμένο συντονισμό κινήσεων
- ανισορροπία
- πόνο
- κατάθλιψη και
- προβλήματα με την μνήμη και τη συγκέντρωση
Λιγότερο συχνά η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να προκαλέσει τρόμο, παράλυση και τύφλωση.
Η Πολλαπλή Σκλήρυνση προκαλεί πάντοτε παράλυση;
Όχι. Επιπλέον, η πλειονότητα των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν αναπτύσσει σοβαρή αναπηρία. Τα δύο τρίτα των ατόμων που έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας παραμένουν σε θέση να περπατούν, αν και πολλοί θα χρειαστούν βοήθεια, όπως μπαστούνι ή πατερίτσες, και μερικά θα χρησιμοποιήσουν σκούτερ ή αναπηρικό καροτσάκι λόγω κόπωσης, αδυναμίας, προβλημάτων ισορροπίας ή για να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση σωματικής ενέργειας.
Είναι θανατηφόρα η Πολλαπλή Σκλήρυνση;
Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου. Αυτό οφείλεται σε καινοτομίες στη θεραπεία, στη βελτίωση της υγείας και στις αλλαγές στον τρόπο ζωής. Έρευνες δείχνουν ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι περίπου επτά χρόνια μικρότερο από τον γενικό πληθυσμό λόγω επιπλοκών της νόσου ή άλλων ιατρικών παθήσεων. Πολλές από αυτές τις επιπλοκές μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν. Η προσοχή στη συνολική υγεία και ευεξία μπορεί να συμβάλει στην μείωση του κινδύνου άλλων ιατρικών παθήσεων, όπως καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, που μειώνουν το προσδόκιμο ζωής. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να προχωρήσει γρήγορα από την έναρξη της νόσου και μπορεί πράγματι να είναι θανατηφόρα.
Είναι μεταδοτική ή κληρονομική νόσος;
Όχι. Η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι ούτε μεταδοτική, ούτε κληρονομική νόσος. Μελέτες δείχνουν ότι γενετικοί παράγοντες και ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να κάνουν ορισμένα άτομα πιο ευαίσθητα στην ασθένεια.