ΣΜΝ: Γιατί οι άνθρωποι δεν αποκαλύπτουν στους συντρόφους τους ότι έχουν κάποιο νόσημα
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπολόγισε ότι το 2018, υπήρχαν περίπου 26,2 εκατομμύρια περιστατικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) στις ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή, ένας στους πέντε ανθρώπους στις ΗΠΑ είχε ΣΜΝ εκείνη τη χρονιά.
Το 2022, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων χλαμυδίων, γονόρροιας και σύφιλης που αναφέρθηκαν ήταν πάνω από 2,5 εκατομμύρια. Από όλες τις σεξουαλικά ενεργές ηλικιακές ομάδες, οι νέοι ενήλικες (ηλικίες 18–29) είναι πιο ευάλωτοι και αναφέρθηκαν ότι ανησυχούν περισσότερο για τη μόλυνση από ένα νέο ΣΜΝ. Σύμφωνα με το CDC, τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια και συνέχισαν να αυξάνονται μέχρι το 2022.
Ωστόσο, όσο και αν οι εποχές γίνονται πιο σύγχρονες και η επιστήμη βοηθάει πλέον στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των περισσότερων νοσημάτων, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αποκαλύψουν σε άλλους ότι προσβλήθηκαν από κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο.
Στις ημέρες μας υποτίθεται ότι πλέον αυτά τα ζητήματα δεν θα έπρεπε να θεωρούνται «ταμπού», ενώ η ενημέρωση των συντρόφων μας μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση των συγκεκριμένων νοσημάτων.
Τι έδειξε νέα μελέτη
Μια νέα ανάλυση – μια κριτική βιβλιογραφική ανασκόπηση περίπου 32 εργασιών από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί – η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Sex Research, έδειξε ότι μόνο περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που έχουν ΣΜΝ το αναφέρουν σε έναν υποψήφιο σεξουαλικό σύντροφο. Στην πραγματικότητα, μόνο οι μισοί περίπου άνθρωποι πιστεύουν ότι θα έπρεπε καν να πουν οτιδήποτε.
«Ένα στα δέκα άτομα εν γνώσει τους ρισκάρουν την υγεία των άλλων», αναφέρουν οι συγγραφείς της ανάλυσης για τα άτομα που δεν αποκαλύπτουν τη νόσησή τους.
Ωστόσο, η βασική αιτία που δεν το αποκαλύπτουν, σύμφωνα πάντα με τους συγγραφείς, είναι η ελλιπής εκπαίδευση σεξουαλικής υγείας.
«Αντί να διδάσκονται πώς να χρησιμοποιούν σωστά την προφύλαξη, να αναγνωρίζουν τους περιορισμούς της και να κατανοούν το εύρος και τη μεταδοτικότητα των ΣΜΝ, οι νέοι ενθαρρύνονται μόνο να απέχουν», εξηγούν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλοί θετικοί σε ΣΜΝ είχαν την εντύπωση ότι η σεξουαλική δραστηριότητα ήταν επικίνδυνη μόνο εάν εμφανίζουν συμπτώματα. «Πολλοί πίστευαν, ειδικά στην περίπτωση του έρπητα, ότι το να είναι ασυμπτωματικοί και το να χρησιμοποιούν προφυλακτικά κατά την επαφή ήταν αρκετά για να αποτραπεί εντελώς η μετάδοση, και αυτό αναιρεί την ανάγκη να το αποκαλύπτουν στον υποψήφιο σύντροφο», σημειώνει η ανάλυση.
Αλλά φυσικά, αυτό δεν είναι αλήθεια. «Αν και η πιθανότητα μετάδοσης του έρπητα μειώνεται όταν είναι ασυμπτωματική και χρησιμοποιείται προφύλαξη, εξακολουθεί να είναι δυνατή». Το ίδιο ισχύει για τα χλαμύδια, τη γονόρροια και την τριχομονάδα, τα οποία μπορούν να εξαπλωθούν χωρίς την παρουσία συμπτωμάτων ή ακόμη και σπέρματος.
Χρειαζόμαστε καλύτερη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
Ποια είναι η λύση; Σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζεται μια τεράστια αλλαγή στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
«Τα ευρήματα από αυτήν την ανασκόπηση υπογραμμίζουν τα κενά των ατόμων στη γνώση της σεξουαλικής υγείας», τονίζουν.
Τα σχολεία και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να παρέχουν την σωστή συμβουλευτική υποστήριξη, για να βοηθήσουν μελλοντικές καταστάσεις, όπου ένας ασθενής θα πρέπει να αποκαλύψει σε κάποιο άλλο άτομο ότι πάσχει από ένα ΣΜΝ.
Κύριος στόχος της επαρκούς διαπαιδαγώγησης είναι ο αποστιγματισμός – τόσο της ύπαρξης ΣΜΝ όσο και της ίδιας της σεξουαλικής δραστηριότητας.
«Η παροχή στα άτομα ακριβών γνώσεων για τη σεξουαλική υγεία, ευκαιριών για εξετάσεις και θεραπεία, και η βοήθεια τους να χτίσουν εμπιστοσύνη στη λήψη των σεξουαλικών τους αποφάσεων είναι πρωταρχικής σημασίας», καταλήγουν οι ερευνητές.
«Κάθε άτομο που ενδιαφέρεται να ακολουθήσει σεξουαλική δραστηριότητα με άλλον, ανεξάρτητα από το αν έχει ΣΜΝ, θα πρέπει να αισθάνεται ικανό να διευκολύνει τις συζητήσεις σχετικά με τη σεξουαλική του υγεία και ευεξία με άλλους, συμπεριλαμβανομένων συζητήσεων σχετικά με τη συγκατάθεση, την αντισύλληψη, τις προτιμώμενες σεξουαλικές συμπεριφορές, το σεξουαλικό ιστορικό και τα ΣΜΝ».
Φωτογραφία iStock