Σωτήρης Τσιόδρας: “Είναι απίθανο ο κορωνοϊός να μην προκαλέσει επιδημία και στην Ελλάδα”
“Μέτριο προς υψηλό” χαρακτηρίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) τον κίνδυνο εμφάνισης στην Ελλάδα επιδημίας της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Αναφέρεται σε νέα “εκτίμηση κινδύνου” που εξέδωσε για τη χώρα μας τη Δευτέρα (02-03-20).
Συνεπώς, οι αρμόδιοι στη χώρα εντείνουν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας και προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Η αναστολή λειτουργίας 28 σχολείων σε όλη την επικράτεια είναι ένα από τα τελευταία μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Προσπαθούν τώρα να ανακόψουν τη διάδοση του ιού, καθώς κάποιοι μαθητές σχολείων ταξίδεψαν στην Ιταλία, ή ήρθαν σε επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα του ιού.
Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Κλειστά 28 σχολεία από Τρίτη 3/3 για τον περιορισμό της νόσου – Αναλυτική λίστα
Την αγωνία των ελληνικών αρχών να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν η έλευση της επιδημίας στην Ελλάδα, ώστε να μην συμπέσει με την τρέχουσα επιδημία της γρίπης, εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός υπεύθυνος για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας:
“Είναι σχεδόν απίθανο να μην περάσει ο ιός στην κοινότητα. Πιστεύουμε όλοι στην Ευρώπη, που ασχολούμαστε συστηματικά με τον ιό, ότι θα περάσει (…) Αυτή η έξαρση στη χώρα σίγουρα δεν θα θέλαμε να γίνει παράλληλα με τη γρίπη, η οποία υποχωρεί. Θέλουμε, όμως, να κάνουμε το παν – αυτό μας συστήνει και ο ΠΟΥ – να το καθυστερήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Και μια μέρα μετράει”, τόνισε ο ειδικός μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ.
Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: 3 από τους 7 ασθενείς μολύνθηκαν εντός Ελλάδας – Φόβοι για πολλά εγχώρια κρούσματα
Κορωνοϊός: Γιατί η χώρα μας είναι ευάλωτη στην επιδημία
Το επιστημονικό σκεπτικό στο οποίο στηρίχθηκε η εκτίμηση κινδύνου “μέτρια προς υψηλή” που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό CDC για τη χώρα μας, στηρίχθηκε στα τελευταία πανευρωπαϊκά επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία είναι:
- Η σημαντική αύξηση κρουσμάτων στην Ιταλία
- Η υψηλή πιθανότητα ταχείας μετάδοσης της νόσου σε χώρες που έχουν λίγα κρούσματα
- Η μετάδοση της νόσου από ασθενείς με ήπια συμπτώματα που δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια (σ.σ. ώστε να εντοπιστούν και να απομονωθούν έγκαιρα)
- Οι διαπιστωμένες εξαγωγές της νόσου από την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Όπως αναφέρουν οι επιδημιολόγοι του ECDC “Η επίπτωση παρόμοιων επιδημιολογικών εξάρσεων θα είναι μεγάλη, ιδιαίτερα εάν αυτές συμπεριλαμβάνουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ή αφορούν νοσοκομεία, επαγγελματίες υγείας ή νοσηλευόμενους”.
“O κορωνοϊός εξαπλώνεται στην κυριολεξία κάτω από τη μύτη μας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Τσιόδρας, καθώς όπως είπε: “Είναι ένας ιός που μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο από άτομα που έχουν ήπια συμπτωματολογία και μπορεί εύκολα να ξεφύγει και να διασπαρεί στην κοινότητα και να κάνει μια επιδημία”.
Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε ότι ακόμη και στην Αμερική που είχαν κλείσει τα σύνορα, ο ιός έκανε “κρυπτική μετάδοση” και οι επιστήμονες έβλεπαν να γίνεται μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, χωρίς να γίνεται γνωστή η πηγή προέλευσης. “Νομίζω ότι αυτό θα το βλέπουμε ολοένα και περισσότερο”, υπογράμμισε ο επιστήμονας.
Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Οδηγίες του ΕΟΔΥ προς τους πολίτες μέσω ΑΑΔΕ
Σωτήρης Τσιόδρας: “Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη φάση”
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τονίζει ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη φάση της εξάπλωσης της νόσου στη χώρα μας. Θα πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα υγείας και γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε.
Την “επόμενη μέρα” τα μέτρα στη χώρα μας αλλάζουν εστίαση, σύμφωνα με τον ειδικό:
“Δεν κυνηγάμε το κάθε κρούσμα ξεχωριστά, αυτό που κάνουμε είναι: σ’ αυτούς που έχουν ήπια συμπτωματολογία μένουν σπίτι, όπως θα κάναμε και με τη γρίπη, κι αυτοί που έχουν σοβαρή συμπτωματολογία και αναζητούν ιατρική βοήθεια και θα τους ελέγχουμε” τόνισε.
Αναφερόμενος στις ομάδες που πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο COVID-19, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι ο ιός στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών έχει ελαφρά συμπτώματα. Τα σοβαρά περιστατικά είναι περίπου 10 – 15%, όμως, υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό κάτω του 1% που καταλήγουν, όπως επεσήμανε.
Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Δείτε συνοπτικά σε ένα video όλα τα μέτρα προφύλαξης για τους ηλικιωμένους
Περισσότερο τυχερά είναι τα μικρά παιδιά, τα οποία δεν αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα, σύμφωνα με τον επιστήμονα, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα καμία απόδειξη για μετάδοση του κορωνοϊού στα κατοικίδια ζώα.