Iatropedia

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με διαβήτη στην Ελλάδα

Τι έδειξε μελέτη σε σχεδόν 850 ασθενείς με διαβήτη απ' όλη τη χώρα. Ποια είναι τα συχνότερα ζητήματα.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν στην διαχείριση της νόσου τους οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη στην χώρα μας, καθώς συχνά γίνεται μετ’ εμποδίων ακόμα και η πρόσβασή τους στους γιατρούς, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Μελέτη με 843 πάσχοντες από τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτη έδειξε ότι σημαντικό ποσοστό ζουν με καθημερινή αγωνία για το αν θα βρουν το φάρμακό τους, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με τα αναλώσιμα. Πιο αναλυτικά:

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως ποσοστό 7% των ασθενών πληρώνουν συμμετοχή στο φαρμακείο για την εκτέλεση της συνταγής για τα αναλώσιμά τους. Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να συμβαίνει διότι, βάσει του κανονισμού παροχών Υγείας του άρθρου 62, απαγορεύεται η μετακύληση κόστους στον πάσχοντα, τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Ωστόσο οι ασθενείς αυτοί είπαν πως πληρώνουν περισσότερα από 10 ευρώ, ανά συνταγή. Ο μέσος όρος του ποσού που καταβάλλουν είναι 27,1 ευρώ!

Το σχεδόν 44% των ασθενών, εξ άλλου, δυσκολεύονται συχνά να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο στον γενικό πληθυσμό (είναι 31,4%).

Και ανασφάλιστοι

Επιπλέον, οι ασθενείς με τύπου 1 διαβήτη που χρησιμοποιούν συσκευές συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλο προϊόν, λόγω δέσμευσης πενταετίας από τον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ.

Εάν, όμως, υπάρξουν ελλείψεις στα αναλώσιμα αυτών των συσκευών, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τα απαραίτητα για την υποστήριξη της υγείας τους.

Διαβάστε ακόμα Ozempic: “Αραχνιάζουν” στις αποθήκες του ΙΦΕΤ 5.500 συσκευασίες, ενώ οι διαβητικοί αναζητούν θεραπείες

Πρόβλημα υπάρχει και με τους ανασφάλιστους διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι στην παρούσα μελέτη ήταν το 6% του συνόλου. Όπως αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, οι ασθενείς αυτοί μπορούν να προμηθεύονται τα αναλώσιμά τους:

«Αυτό συνεπάγεται κακό έλεγχο, κακή ρύθμιση, οικονομική επιβάρυνση των πασχόντων, καθώς και οικονομική επιβάρυνση του ΕΣΥ», επισημαίνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στη λειτουργία και στελέχωση των κέντρων και ιατρείων για τον διαβήτη. Στην πραγματικότητα, το 50% από αυτά πλέον δεν υπάρχουν!

Φόρουμ για την ενίσχυση των ασθενών

Η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία με τον κ. Κωνσταντίνο Αθανασάκη, επίκουρο καθηγητή Οικονομικών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Οι συμμετέχοντες αποτελούσαν αντιπροσωπευτικό και γεωγραφικά κατανεμημένο δείγμα για το σύνολο της χώρας. Τα ευρήματά της παρουσιάσθηκαν στο πλαίσιο του 1ου Diabetes Empowerment Forum, στο Ναύπλιο.

Τις εργασίες του παρακολούθησαν εκπρόσωποι από όλους τους συλλόγους – μέλη της Ομοσπονδίας. Κατά την έναρξη του φόρουμ χαιρετισμό απηύθυναν η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κυρία Θεανώ Καρποδίνη και ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ κ. Μιχάλης Χειμώνας.

«Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Η.ΔΙ.Κ.Α. για το 2023, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη είναι 1.193.003 άτομα», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστος Δαραμήλας. «Γίνεται λοιπόν ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης, ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη και αυτός είναι ο λόγος που αναλάβαμε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του 1ου Diabetes Empowerment Forum».

Φωτογραφία: iStock