Iatropedia

Σοβαρή πάθηση της καρδιάς είναι τρεις φορές συχνότερη απ’ ό,τι υπολογιζόταν

cardiogram heart beat

Πάσχει ένας στους 20 ενήλικες, δείχνει νέα έρευνα. Ποιοι παράγοντες ευνοούν την ανάπτυξή της.

Η κολπική μαρμαρυγή, μία σοβαρή μορφή καρδιακής αρρυθμίας, είναι σχεδόν τρεις φορές συχνότερη απ’ ό,τι υπολογιζόταν έως πρότινος, αναφέρουν επιστήμονες από την Καλιφόρνια.

Σε νέα μελέτη που πραγματοποίησαν υπολόγισαν ότι πάσχει το σχεδόν 5% των ενηλίκων στις ΗΠΑ. Αντιστοιχούν σε 10,5 εκατομμύρια ασθενείς, έναντι 3,3 εκατομμυρίων που υπολογιζόταν έως πρότινος.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο:

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology (JACC). Όπως εξηγούν οι ερευνητές, εκτιμήσεις για την επίπτωση (τον αριθμό κρουσμάτων) της νόσου είχαν να γίνουν περισσότερα από 20 χρόνια. Έτσι αποφάσισαν να καλύψουν το κενό με τη μελέτη τους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) εξέτασαν δεδομένα από ασθενείς ηλικίας 20 ετών και άνω που νοσηλεύθηκαν στα νοσοκομεία της Καλιφόρνια μεταξύ 2005 και 2019. Ανάμεσά τους αναζήτησαν όσους έπασχαν από κολπική μαρμαρυγή.

Τα ευρήματα

Συνολικώς επρόκειτο για 29,2 εκατομμύρια ασθενείς. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 50,6 έτη (οι περισσότεροι ήταν από 31 έως 70 ετών). Το σχεδόν 54% ήταν γυναίκες.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, περισσότερα από 2 εκατομμύρια εξ αυτών (ποσοστό 6,8%) έπασχαν από κολπική μαρμαρυγή.

Το ποσοστό των ασθενών αυξήθηκε από 4,49% την περίοδο 2005-2009 σε 6,82% την περίοδο 2025-2019. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου οι πάσχοντες γίνονταν σχετικά νεότεροι. Αυξάνονταν επίσης οι άνδρες ασθενείς και οι πάσχοντες που είχαν υπέρταση και διαβήτη.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι σε παναμερικανικό επίπεδο η κολπική μαρμαρυγή προσβάλλει τουλάχιστον 10,5 εκατομμύρια ενήλικες που αντιστοιχούν στο 4,48% του συνόλου. Η νόσος είναι ιδιαιτέρως συχνή στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Σε διεθνές επίπεδο υπολογιζόταν έως τώρα ότι πάσχει το περίπου 2-3% των ενηλίκων. Στη χώρα μας ο αριθμός των ασθενών υπολογιζόταν αδρά σε 100.000 άτομα.

Που οφείλεται η αύξηση

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή αυξάνονται επειδή ολοένα περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου γι’ αυτήν όπως:

Η αύξηση στο προσδόκιμο ζωής επίσης εκτιμάται ότι παίζει ρόλο, αφού είναι συχνότερη με την πρόοδο της ηλικίας. Ωστόσο στους νεότερους ασθενείς καθοριστικός πιστεύεται ότι είναι ο ρόλος της παχυσαρκίας, που αυξάνεται σε όλο τον κόσμο.

Φωτογραφία: iStock