Ένας νεαρός άνδρας που έπασχε από αλλεργική ρινίτιδα, τραυματίστηκε σοβαρά στην τραχεία του, καθώς προσπαθούσε να «κρατήσει» ένα φτάρνισμα. Η τραχεία είναι ο σωλήνας που ενώνει τον λάρυγγα με τους βρόγχους.
Όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί ο 30χρονος ασθενής τους υπέστη ρήξη της τραχείας – έναν τραυματισμό που θα μπορούσε να του κοστίσει τη ζωή. Οι γιατροί λένε ότι είναι η πρώτη φορά που τεκμηριώνεται τέτοιου είδους, αυτόματος τραυματισμός σε ασθενή που κρατά ένα φτάρνισμα.
Η ρήξη με τη σειρά της οδήγησε στη συσσώρευση αέρα σε λάθος σημεία του θώρακά του, με επακόλουθο να παρουσιάσει ο άνδρας και άλλα προβλήματα.
Οι ειδικοί λένε ότι καθώς ο άνδρας προσπαθούσε να καταστείλει το αυτόματο αντανακλαστικό, εξώθησε με τεράστια δύναμη τον αέρα προς το κατώτερο αναπνευστικό του, με συνέπεια να «σκάσει» το τοίχωμα της τραχείας του.
Το περιστατικό περιγράφουν στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Case Reports οι επιστήμονες από το Νοσοκομείο Ninewells και το Πανεπιστήμιο του Dundee, στη Σκωτία. Όπως εξηγούν, η αυτόματη ρήξη της τραχείας είναι πολύ σπάνια. Έχουν αναφερθεί ελάχιστα περιστατικά στην ιατρική βιβλιογραφία.
Πολύ πιο συχνή είναι η ρήξη από τραυματισμό σε ατύχημα ή από ιατρική πράξη, όπως ενδεικτικά κατά την αφαίρεση του θυρεοειδούς ή σε μία τραχειοστομία. Η κατάσταση είναι δυνητικά θανατηφόρος, γι’ αυτό απαιτεί άμεση θεραπεία. Αυτή εξαρτάται από την περίπτωση: άλλοτε είναι συντηρητική και άλλοτε χειρουργική.
Την ώρα που οδηγούσε
Οι επιστήμονες τονίζουν πως υπό φυσιολογικές συνθήκες η πίεση στο ανώτερο αναπνευστικό κατά το φτάρνισμα φτάνει στα 1-2 κιλοπασκάλ (kPa). Όταν όμως προσπαθήσει κάποιος να το καταπνίξει, κρατώντας τη μύτη και το στόμα του, η πίεση αυξάνεται έως και 20 φορές!
Ο 30άρης ασθενής τους, ένιωσε οξύ πόνο βαθιά στον λαιμό του αμέσως μετά από ένα φτέρνισμα που κατέπνιξε, κρατώντας τη μύτη του και κλείνοντας σφιχτά το στόμα του. Εκείνη τη στιγμή οδηγούσε το αυτοκίνητό του. Κατάλαβε πως κάτι δεν πήγαινε καλά και άλλαξε κατεύθυνση για το πλησιέστερο νοσοκομείο.
Οι γιατροί που τον εξέτασαν παρατήρησαν οίδημα στον λαιμό του και έναν αχνό κριγμό (ήχο). Του έκαναν αξονική τομογραφία λαιμού και θώρακος, η οποία αποκάλυψε πως είχε μικρή ρήξη στην τραχεία του, στο ύψος του τρίτου και του τέταρτου θωρακικού σπονδύλου.
Ο νεαρός είχε επίσης παρουσιάσει πνευμομεσοθωράκιο, δηλαδή συσσώρευση αέρα στο μεσοθωράκιό του. Το μεσοθωράκιο είναι ο χώρος που δημιουργείται ανάμεσα στους πνεύμονες, τη σπονδυλική στήλη και το στέρνο. Είχε ακόμα υποδόριο εμφύσημα (συσσώρευση αέρα κάτω από το δέρμα).
Η θεραπεία
Ο νεαρός ήταν, όμως, πολύ τυχερός, διότι η ρήξη στην τραχεία του ήταν πολύ μικρή. Επιπλέον δεν είχε επηρεάσει τον καρδιακό και αναπνευστικό παλμό του, την αρτηριακή πίεση και τον κορεσμό του οξυγόνου του.
Έτσι, αντιμετωπίστηκε συντηρητικά, δηλαδή χωρίς να χρειασθεί χειρουργική επέμβαση. Του χορήγησαν απλώς αναλγητικά αντιπυρετικά και αγωγή για την αλλεργική ρινίτιδα. Για παν ενδεχόμενο, τον κράτησαν για μία νύχτα στο νοσοκομείο, μήπως παρουσίαζε επιδείνωση.
Την επόμενη ημέρα έλαβε εξιτήριο, με σύσταση να συνεχίσει για καιρό την θεραπεία της ρινίτιδας. Έπρεπε επίσης να αποφύγει τις κοπιώδεις δραστηριότητες για 2 εβδομάδες και φυσικά να μην ξαναπροσπαθήσει ποτέ να «κρατήσει» ένα φτάρνισμα.
Πέντε εβδομάδες αργότερα, υποβλήθηκε σε επαναληπτική αξονική τομογραφία, η οποία έδειξε ότι το τραύμα του είχε επουλωθεί. Είχαν επίσης υποχωρήσει το εμφύσημα και το πνευμομεσοθωράκιο.
Οι γιατροί εκτιμούν ότι όλ’ αυτά ήταν απόρροια της γρήγορης αύξησης της πίεσης του αέρα εντός της τραχείας, επειδή ο ασθενής προσπάθησε να καταπνίξει το φτάρνισμα.
Φωτογραφία: iStock