Είναι μία από τους 80 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που “πάσχει” από Εξαιρετικά Ανώτερη Αυτοβιογραφική Μνήμη (Highly Superior Autobiographical Memory – HSAM). Η σπάνια αυτή πάθηση της δίνει μια εξαιρετικά ισχυρή μνήμη που μπορεί να θυμάται λεπτομέρειες από τη ζωή της, συμπεριλαμβανομένων των δώρων που έλαβε στα πρώτα της γενέθλια!
Η Εξαιρετικά Ανώτερη Αυτοβιογραφική Μνήμη δίνει επίσης τη δυνατότητα στην Sharrock να διατηρεί πληροφορίες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ανακαλέσει στην μνήμη της ΟΛΑ τα βιβλία του Χάρι Πότερ λέξη-προς-λέξη!
Ωστόσο, υπάρχει και η αρνητική πλευρά, καθώς όποιος έχει Εξαιρετικά Ανώτερη Αυτοβιογραφική Μνήμη θυμάται λεπτομερώς και κάθε οδυνηρή και άσχημη κατάσταση που έχει βιώσει.
Σε μια πρόσφατη δημοσίευση που έκανε με τίτλο «Θυμάμαι όταν ήμουν νεογέννητο παιδί», η Sharrock αναφέρει ότι η πρώτη της μνήμη της είναι από την ηλικία των 12 ημερών!
Εκεί περιγράφει το πώς οι γονείς της την έβαλαν στο κάθισμα του οδηγού του αυτοκινήτου και την έβγαλαν φωτογραφία.
“Εκείνη την ώρα ήμουν περίεργη ως προς το τι ήταν το κάλυμμα του καθίσματος και το τιμόνι πάνω από εμένα, αν και σε εκείνη την ηλικία δεν είχα αναπτύξει ακόμη την ικανότητα να θέλω να σηκωθώ και να διερευνήσω τέτοια περίεργα αντικείμενα γύρω μου”, λέει η ίδια…
Η Sharrock συνέχισε να αποκαλύπτει πώς έβλεπε τα παιχνίδια της στην κούνια της και τον ανεμιστήρα δίπλα στο κρεβάτι της. Μιλάει για το “φόρεμα μου προκαλούσε φαγούρα”, με το οποίο οι γονείς της την έντυσαν στα πρώτα της γενέθλια. Σε ηλικία 18 μηνών, η Sharrock λέει ότι θυμάται να αρχίζει να ονειρεύεται!
Για να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης μνήμης, η Sharrock συμμετέχει σε δύο μελέτες μνήμης με επιστήμονες στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Ελπίζει ότι η έρευνα θα βοηθήσει τα άτομα με προβλήματα μνήμης, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας.
Εξαιρετικά ανώτερη αυτοβιογραφική μνήμη: Γενικά
Η Εξαιρετικά Ανώτερη Αυτοβιογραφική Μνήμη (HSAM) είναι ένα φαινόμενο μνήμης που περιγράφηκε για πρώτη φορά από ερευνητές του Κέντρου Νευροβιολογίας Μάθησης και Μνήμης στο UC Irvine. Τα άτομα με το HSAM έχουν εξαιρετική ικανότητα να θυμούνται συγκεκριμένες λεπτομέρειες αυτοβιογραφικών γεγονότων,και τείνουν να ξοδεύουν μεγάλο χρονικό διάστημα ανακαλώντας μνήμες από το παρελθόν τους.
Το 2006, ο καθηγητής James McGaugh και οι συνεργάτες του ανέφεραν την πρώτη γνωστή περίπτωση ατόμου με HSAM σε μια γυναίκα που λεγόταν Jill Price. Όταν της ανέφεραν οποιαδήποτε ημερομηνία, η Jill μπορούσε να διευκρινίσει ποια ημέρα της εβδομάδας ήταν και τι έκανε εκείνη την ημέρα. Από τότε, έχουν εντοπιστεί περισσότερα άτομα με αυτήν την εξαιρετική ικανότητα και οι ερευνητές εργάζονται για να καταλάβουν πώς ακριβώς προκύπτει.
Η πιο… ελληνική ορολογία είναι υπερθυμησία (hyperthymesia), η οποία χρησιμοποιήθηκε στην αρχική έκθεση.
Υπάρχει και “εξέταση” που μπορείτε να κάνετε…
Αν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιος γνωστός σας έχει αυτή την “ευχή και κατάρα” ικανότητα να θυμάται τα πάντα, κάντε κλικ ΕΔΩ και συμπληρώστε ό,τι σας ζητάει. Δυστυχώς, η άτυπη αυτή εξέταση είναι στα αγγλικά και δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν, ποιος και με τι κριτήρια ελέγχει το ερωτηματολόγιο. Ωστόσο, τι έχετε να χάσετε;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το τεστ μνήμης του 1 λεπτού: Είστε πάνω από τον μέσο όρο;
Φωτογραφική μνήμη: Μόνο το 1% περνάει αυτό το τεστ – Κάντε το ΕΔΩ!
Ασκήσεις με εικόνες που ενισχύουν την μνήμη – Μπορείτε να τις λύσετε;
Κλικ στα χρώματα – Το τεστ μνήμης που περνάει μόνο το 5% με τέλειο σκορ
Ύπνος και μνήμη: Πώς μπορείτε να θυμάστε καλύτερα αυτά που μαθαίνετε!
Μνήμη: Πώς το Internet αλλάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο – Τι είναι η «γνωστική εκφόρτωση» [vid]