Iatropedia

Σπάνιες παθήσεις: Σε ποια νοσοκομεία λειτουργούν εξειδικευμένα Κέντρα του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ποια είναι τα πανεπιστημιακά Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, όπου αντιμετωπίζονται οι κάθε είδους σπάνιες παθήσεις.

Οι σπάνιες παθήσεις προσβάλλουν λίγα άτομα η κάθε μία στον γενικό πληθυσμό, αλλά είναι τόσο πολλές ώστε αθροιστικά καταλήγουν να αφορούν το σχεδόν 10% του πληθυσμού.

Υπολογίζεται ότι 30 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ των οποίων σχεδόν 1 εκατομμύριο Έλληνες, πάσχουν ή θα εκδηλώσουν κάποια σπάνια ασθένεια. Στην πλειονότητά τους, αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, οι σπάνιες παθήσεις είναι:

Συνήθως λόγω της άτυπης κλινικής εικόνας η διάγνωση καθυστερεί και οι σπάνιες αυτές παθήσεις μπορεί να απειλήσουν τη ζωή ή να επιφέρουν χρόνιες δυσλειτουργίες. Απαιτείται συνεργασία πολλών ειδικοτήτων και μόνο με διεπιστημονική προσέγγιση μπορεί να διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Τα κύρια χαρακτηριστικά

Τα κύρια χαρακτηριστικά των σπανίων νοσημάτων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις Σπάνιες Παθήσεις είναι τα ακόλουθα:

18 Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάνοντας ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, που προάγουν την τεκμηριωμένη υγειονομική φροντίδα, την ασθενοκεντρική φροντίδα και τη συμμετοχή των ασθενών στη διαχείριση της ασθένειας και συνεχίζοντας την προσφορά στην Δημόσια Υγεία, προέβη το 2020 στη σύσταση-ίδρυση 18 Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων και Πολύπλοκων Νοσημάτων. Έπεται η ίδρυση και άλλων κέντρων για τις σπάνιες παθήσεις.

Τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι τα εξής:

Στο Νοσοκομείο Λαϊκό

Στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο

Στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο λειτουργούν τα εξής κέντρα για σπάνιες παθήσεις:

Στο Νοσοκομείο Αττικόν

Στο Νοσοκομείο Παίδων Η Αγία Σοφία

Εξειδικευμένη φροντίδα

Τα Κέντρα αυτά διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις για τη διάγνωση, την περίθαλψη, την παρακολούθηση και τη διαχείριση των ασθενών με σπάνιες παθήσεις. Επιπλέον, διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, παρέχουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας, διαμορφώνουν τις κατευθυντήριες οδηγίες και συμβάλλουν στην προώθηση της έρευνας, διασφαλίζοντας ότι η παρεχόμενη περίθαλψη έχει ως επίκεντρο τον ασθενή. Τέλος, συνεργάζονται συστηματικά με τους συλλόγους των ασθενών, αλλά και με άλλα κέντρα και δίκτυα σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.