Η σπονδυλική στένωση συμβαίνει όταν ο χώρος μέσα στη σπονδυλική στήλη είναι πολύ μικρός. Αυτό μπορεί να ασκήσει πίεση στον νωτιαίο μυελό και στα νεύρα που διέρχονται μέσα από την σπονδυλική στήλη.
Σπονδυλική στένωση: Συμπτώματα
Συχνά δεν προκαλεί πρώιμα συμπτώματα. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, επιδεινώνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Εξαρτώνται από το ποιο μέρος της σπονδυλικής στήλης επηρεάζεται.
Στο κάτω μέρος της πλάτης
Η σπονδυλική στένωση στο κάτω μέρος της πλάτης μπορεί να προκαλέσει πόνο ή κράμπες στο ένα ή και στα δύο πόδια. Αυτό συμβαίνει κατά κόρον όταν στέκεστε για πολλή ώρα ή όταν περπατάτε. Τα συμπτώματα βελτιώνονται όταν σκύβετε εμπρός ή κάθεστε. Μερικοί έχουν επίσης πόνο στην πλάτη.
Στον αυχένα
Η σπονδυλική στένωση στον αυχένα μπορεί να προκαλέσει:
- Μούδιασμα
- Μυρμήγκιασμα ή αδυναμία σε παλάμη, πόδι, πέλμα ή χέρι
- Προβλήματα με το περπάτημα και την ισορροπία
- Πονόλαιμο
- Προβλήματα με το έντερο ή την ουροδόχο κύστη
Σπονδυλική στένωση: Αιτίες
Τα οστά της σπονδυλικής στήλης στοιβάζονται σε μια στήλη από το κρανίο μέχρι την “ουρά”. Προστατεύουν τον νωτιαίο μυελό, ο οποίος διέρχεται από ένα άνοιγμα που ονομάζεται νωτιαίος σωλήνας.
Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με μικρότερης διαμέτρου σπονδυλικό σωλήνα. Γενικώς, όμως, στένωση της σπονδυλικής στήλης εμφανίζονται όταν κάτι συμβαίνει για να μειώσει την ποσότητα του ανοιχτού χώρου μέσα στη σπονδυλική στήλη.
Οι αιτίες της σπονδυλικής στένωσης περιλαμβάνουν:
- Οστικές αναπτύξεις: Η φθορά από την αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη επιπλέον οστών στη σπονδυλική στήλη. Αυτές μπορούν να συμπιέσουν σε κάποια σημεία τον σπονδυλικό σωλήνα. Η νόσος Paget μπορεί επίσης να προκαλέσει την ανάπτυξη επιπλέον οστών στη σπονδυλική στήλη.
- Κήλη δίσκου: Οι δίσκοι είναι τα μαλακά “μαξιλάρια” που λειτουργούν σαν… αμορτισέρ μεταξύ των οστών της σπονδυλικής σας στήλης. Εάν μέρος του μαλακού εσωτερικού υλικού του δίσκου διαρρεύσει, μπορεί να πιέσει τον νωτιαίο μυελό ή τα νεύρα.
- Χοντροί σύνδεσμοι: Οι δυνατοί νηματοειδείς σύνδεσμοι που συγκρατούν τα οστά της σπονδυλικής στήλης μπορεί να γίνουν άκαμπτοι και να παχύνουν με την πάροδο του χρόνου. Οι παχιοί σύνδεσμοι μπορούν να πιέσουν τον σπονδυλικό σωλήνα.
- Όγκοι: Σπάνια, μπορεί να σχηματιστούν όγκοι στο εσωτερικό του σπονδυλικού σωλήνα.
- Τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης: Τα αυτοκινητιστικά και άλλα ατυχήματα μπορεί να προκαλέσουν σπάσιμο ή μετακίνηση των οστών της σπονδυλικής στήλης από τη θέση τους. Το πρήξιμο του κοντινού ιστού αμέσως μετά την επέμβαση στην πλάτη μπορεί επίσης να ασκήσει πίεση στον νωτιαίο μυελό ή στα νεύρα.
Σπονδυλική στένωση: Θεραπευτικές επιλογές
Η θεραπεία για τη σπονδυλική στένωση εξαρτάται από το πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας. Πέρα από φάρμακα που θα αποφασίσει ο γιατρός σας αν χρειάζεστε, υπάρχουν και κάποιες άλλες επιλογές
Φυσικοθεραπεία
Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας διδάξει ασκήσεις, ώστε:
- να αυξήσετε τη δύναμη και την αντοχή στην πλάτη
- να διατηρήστε την ευελιξία και τη σταθερότητα της σπονδυλικής σας στήλης
- να βελτιώστε την ισορροπία σας
Ενέσεις στεροειδών
Οι ρίζες των νεύρων σας μπορεί να ερεθιστούν και να διογκωθούν στα σημεία όπου πιέζονται. Η εγχυση ενός στεροειδούς φαρμάκου στον χώρο γύρω από το τσιμπημένο νεύρο θα μειώσει την φλεγμονή και τον πόνο.
Ωστόσο, οι ενέσεις στεροειδών μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για τη σπονδυλική στένωση. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός ενέσεων στεροειδών και ενός ανακουφιστικού φαρμάκου ανακουφίζει από τον πόνο στην πλάτη μεν, όχι καλύτερα από τις ενέσεις με φάρμακο που απλά μουδιάζει το σημείο, δε.
Αυτό είναι σημαντικό γιατί τα στεροειδή μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες. Οι επαναλαμβανόμενες ενέσεις με στεροειδή μπορεί να αποδυναμώσουν τα κοντινά οστά, τένοντες και συνδέσμους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα άτομο συχνά πρέπει να περιμένει πολλούς μήνες πριν κάνει άλλη ένεση στεροειδούς.
Χειρουργική επέμβαση
Οι χειρουργικές επεμβάσεις για τη δημιουργία περισσότερου χώρου εντός του σπονδυλικού σωλήνα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Λαμινεκτομή: Αυτή η χειρουργική επέμβαση αφαιρεί το πίσω μέρος του προσβεβλημένου οστού της σπονδυλικής στήλης. Αυτό μειώνει την πίεση στα νεύρα αφήνοντας περισσότερο χώρο γύρω τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό το οστό μπορεί να χρειαστεί να συνδεθεί με κοντινά οστά της σπονδυλικής στήλης με μεταλλικό υλικό και οστικό μόσχευμα.
- Λαμινοτομή: Αυτή η επέμβαση αφαιρεί μόνο μέρος του οστού. Ο χειρουργός χαράζει μια τρύπα αρκετά μεγάλη για να ανακουφίσει την πίεση σε ένα συγκεκριμένο σημείο.
- Λαμινοπλαστική: Αυτή η επέμβαση γίνεται μόνο σε οστά της σπονδυλικής στήλης στον αυχένα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι επεμβάσεις βοηθούν στην μείωση των συμπτωμάτων της σπονδυλικής στένωσης. Αλλά τα συμπτώματα ορισμένων ασθενών παραμένουν ίδια ή χειροτερεύουν μετά την επέμβαση.
Οι χειρουργικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν:
- Μόλυνση
- Θρόμβος αίματος σε φλέβα του ποδιού
- Σκίσιμο της μεμβράνης που καλύπτει τον νωτιαίο μυελό
Πηγή: https://www.mayoclinic.org
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόνος στην πλάτη: Αρθρίτιδα σπονδυλικής στήλης
Πόνος στην πλάτη με αίσθημα καύσου: Πού οφείλεται και τι να κάνετε
Πόνος στον αυχένα: Δύο γιατροσόφια για άμεση ανακούφιση
Πότε ο πόνος στην πλάτη οφείλεται σε πυελονεφρίτιδα: Τι θα νιώσετε
φωτό: iStock