Μαζί με τα λουλούδια και τα φιλιά αγάπης και εκτίμησης προς τις μητέρες, θα ήταν καλό να επαναφέρουμε στον δημόσιο διάλογο το πολύ σημαντικό ζήτημα της “επιδημίας” των καισαρικών τομών στην χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Μόλις τον περασμένο μήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προέτρεπε τα κράτη όλου του κόσμου να ελέγξουν καλύτερα τα ποσοστά γεννήσεων με καισαρική τομή ως προς το σύνολο των γεννήσεων σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζοντας ότι αυτός ο λόγος δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 10%-15%.
Το ποσοστό των καισαρικών φτάνει το 23% στην Ευρώπη, το 35,6% στην αμερικανική ήπειρο και το 24,1% στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει ο ΠΟΥ και χρονολογούνται από το 2008. Μόνο η Αφρική (3,8%) και η νοτιοανατολική Ασία (8,8%) έχουν “γλιτώσει” από το φαινόμενο αυτό.
Σε κάποιες χώρες έχει δημιουργηθεί μια πραγματική “κουλτούρα καισαρικής”, όπως στη Βραζιλία, όπου σχεδόν τα μισά μωρά γεννιούνται με καισαρική, καθιστώντας τη χώρα με τις περισσότερες γεννήσεις με αυτό τον τρόπο
Εντούτοις, και η χώρα μας δεν… υστερεί σε αυτό τον τομέα, αφού είναι από εκείνες που εμφανίζουν πολύ υψηλό περιπτώσεων που οι νέες μητέρες επιλέγουν την καισαρική τομή ως τον τρόπο που φέρνουν τα μωρά στην ζωή. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατα ρεπορτάζ, τα οποία σήκωσαν θύελλα αντιδράσεων και έφεραν το θέμα μέχρι και την Βουλή, πολλοί γιατροί στην Ελλάδα επιλέγουν τη διαδικασία της καισαρικής τομής για οικονομικούς λόγους και γιατί τους διευκολύνει με το πρόγραμμά τους, εφόσον η καισαρική γίνεται κατόπιν ραντεβού, σε συγκεκριμένη ώρα, ημέρα και ημερομηνία.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι η επιτροπή του ΟΗΕ για την Σύμβαση και την Εξάλειψη τω Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW), επέκρινε το 2013 το ελληνικό σύστημα γεννήσεων για αυτήν ακριβώς την “πρακτική”.
Η μητέρα και η σχέση που αναπτύσσει με το παιδί της, αλλά και εκείνο μαζί της, από τα πρώτα δευτερόλεπτα ενός φυσιολογικού τοκετού, δεν υποκαθίσταται. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι τα μωρά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό, έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας από εκείνα που γεννιούνται με καισαρική τομή, ειδικά όσων αφορά το αναπνευστικό τους σύστημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Επιχείρηση» γέννα! Οι χρυσές καισαρικές των 10.000 ευρώ!
Η καισαρική γέννα κάνει τα παιδιά… παχύσαρκα όταν φτάσουν 3 ετών