Iatropedia

Στραμπουλήξατε τον αστράγαλο σας; Χρήσιμες πρώτες βοήθειες

Είναι από τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα που μπορεί να πάθει ο καθένας μας. Να μην πατήσει καλά και να “γυρίσει” ο αστράγαλος του. Μπορεί να συμβεί παντού, όταν ξυπνάμε, όταν κάνουμε μπάνιο, όταν αθλούμαστε, όταν προχωράμε. Ο πόνος είναι αφόρητος και γίνεται δυσβάσταχτος όταν επιχειρούμε να ξαναπατήσουμε το πόδι μας. Τι πρέπει να κάνουμε μέχρι να επισκεφτούμε τον ειδικό; Πρέπει να το δέσουμε; πρέπει να βάλουμε πάγο; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε για τα διαστρέμματα του αστραγάλου.

Του Ιωάννη Κωνσταντινίδη

Χειρουργού Ορθοπαιδικού

Ιατρική πράξη Βελονισμού

Ως διάστρεμμα ποδοκνημικής ονομάζουμε την τραυματική ρήξη ή διάταση των συνδέσμων που σταθεροποιούν την ποδοκνημική άρθρωση. Τα διαστρέμματα διακρίνονται σε τρεις βαθμούς:

1ου βαθμού: διάταση των συνδέσμων (αποτελούν το 75% του συνόλου των διαστρεμμάτων)

2ου βαθμού: μερική ρήξη των συνδέσμων (20%)

3ου βαθμού: πλήρης ρήξη των συνδέσμων (5%)

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες στην Ευρώπη και στην Αμερική, το 5% οι ασθενείς με διάστρεμμα ποδοκνημικής, αποτελούν το 5% του συνόλου των ασθενών που προσέρχονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων.

Στατιστικά, σχεδόν το 100% των ανθρώπων θα υποστεί έστω ένα διάστρεμμα ποδοκνημικής κατά την διάρκεια της ζωής του. Δυστυχώς λίγοι καταφεύγουν στον ορθοπαιδικό για διάγνωση και θεραπεία και συνήθως αυτό γίνεται μετά από εβδομάδες και αφού πρώτα έχουν ήδη προβεί σε λανθασμένες ενέργειες.

Κλινική εικόνα: – πόνος

– οίδημα

– αιμάτωμα, εκχύμωση

– περιορισμός κινήσεων

Δυστυχώς, όταν ένας ερασιτέχνης αθλητής υποστεί διάστρεμμα, άμεσα θα βρεθούν δίπλα του άλλοι αθλητές, προπονητές, γυμναστές, φυσικοθεραπευτές ακόμα και φίλαθλοι! Το κοινό γνώρισμα όλων αυτών είναι πως νομίζουν πως γνωρίζουν…

Πρόσφατα εξέτασα αθλητή γνωστής ομάδας ο οποίος υπέφερε επί εβδομάδες έπειτα από ένα διάστρεμμα για το οποίο δεν είχε εξετασθεί από ορθοπαιδικό. Τελικά διαπιστώθηκε πως είχε υποστεί κάταγμα έξω σφυρού…

Τι πρέπει να κάνουμε όταν υποστούμε ένα διάστρεμμα;

-διακοπή άθλησης

-τοποθέτηση ελαστικού επιδέσμου

-τοποθέτηση πάγου

-εξέταση από ορθοπαιδικό ιατρό

Θεραπεία:

Το ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για τον κάθε ασθενή, θα το κρίνει μόνο ο ορθοπαιδικός. Συνήθως ο ιατρός δίνει τις παρακάτω οδηγίες:

-φαρμακευτική αγωγή

-κρυοθεραπεία

-αποφυγή φόρτισης του σκέλους, χρήση βακτηριών μασχάλης

-ακινητοποίηση με ελαστικό επίδεσμο και νάρθηκα air-cast

(ειδικά όσο αφορά τον νάρθηκα air-cast, λίγοι γνωρίζουν την σπουδαιότητα του. Σε άλλες χώρες σχεδόν όλοι οι ασθενείς φεύγουν με τον εν λόγω νάρθηκα από το ορθοπαιδικό ιατρείο)

-ιατρικός βελονισμός

ΠΡΟΣΟΧΗ: η επιστροφή στην άθληση θα γίνει σταδιακά σε 20-60 μέρες αναλόγως της βαρύτητας της κάκωσης.

Να θυμάστε πως η αρχαιότερη των θεραπειών, δηλαδή η θεραπεία «δεν κάνω τίποτα», είναι ότι χειρότερο μπορείτε να κάνετε. Ακόμα και το ποιο ελαφρύ διάστρεμμα χρειάζεται ιατρική εξέταση από τον ειδικό ορθοπαιδικό ιατρό!

Κωνσταντινιδης Ιωαννης

Χειρουργος Ορθοπαιδικος

Ιατρική πράξη Βελονισμού

drikfn@otenet.gr

www.orthopaidikos.info

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσο επικίνδυνα είναι τα κατάγματα στον αυχένα

Εσείς πίνετε το νερό σας με λίγο λεμόνι; Κάντε το

Εξαφανίζουν το λίπος με το… κρύο

Βία μέσα στην οικογένεια: Αναγνωρίστε τα σημάδια, αντιδράστε, ζητήστε βοήθεια

Πρέπει ένα παιδί να νηστεύει;

Ο πόνος του χωρισμού είναι σαν τον πόνο του ακρωτηριασμού

Θεραπείες ΣΠΑ με φίδια και περιττώματα, για λίγους και τολμηρούς