Iatropedia

Στυτική δυσλειτουργία: Πως μπορεί να την επηρεάσουν τα φάρμακα για την υπέρταση

Relationship difficulties. Young unhappy couple having problems

Οι άνδρες με υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση οδηγεί σε μείωση της ροής του αίματος και έτσι θα μειώσει την ποσότητα τεστοστερόνης που κυκλοφορεί στο σώμα, με αποτέλεσμα πολλές φορές τη στυτική δυσλειτουργία.

Αν ένας άνδρας δεν μπορεί να «ρίξει» την πίεσή του με αλλαγές στον τρόπο ζωής και την διατροφή, θα πρέπει να λάβει φαρμακευτική αγωγή. Τα πρώτα φάρμακα που μπορεί να γράψει ο γιατρός είναι τα διουρητικά και οι αναστολείς.

Δυστυχώς, αυτά είναι επίσης τα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στύσης και σεξουαλικής λειτουργίας.

Ποια φάρμακα για την υπέρταση βλάπτουν τη σεξουαλική ζωή

Ορισμένα αντιυπερτασικά φάρμακα μπορεί να μειώσουν την ερωτική επιθυμία και λειτουργικότητα:

Τα διουρητικά μειώνουν την ισχυρή ροή αίματος στο πέος, που θα έπρεπε να προκαλέσει η ερωτική διέγερση. Έτσι δυσχεραίνουν την επίτευξη στύσης, με αποτέλεσμα τη στυτική δυσλειτουργία. Απομακρύνουν επίσης από τον οργανισμό τον ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την παραγωγή τεστοστερόνης.

Οι β-αναστολείς είναι μία άλλη κατηγορία φαρμάκων για την υπέρταση. Ειδικά οι παλαιότερης γενιάς αναστολείς, όπως η προπρανολόλη, σχετίζονταν συχνά με την σεξουαλική δυσλειτουργία.

Αναστολείς ACE και αναστολείς διαύλων ασβεστίου: Αν και γενικά είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν σεξουαλικές παρενέργειες, κάποια άτομα μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη λίμπιντο ή δυσκολίες στην απόδοση. Ωστόσο, αυτές οι παρενέργειες είναι συνήθως λιγότερο σοβαρές από εκείνες που προκαλούν οι β-αναστολείς ή τα διουρητικά.

Με πληροφορίες από: Choice Men’s Health / Φωτογραφία iStock