Του Δερματολόγου Κωνσταντίνου Σταματόπουλου
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΥΛΩΝ ΑΚΜΗΣ
Οι ουλές της ακμής, όπως και η ίδια η ακμή, έχουν αρνητική επίδραση στη ποιότητα ζωής πολλών ασθενών. Οι ουλές είναι δυνατόν να οδηγήσουν, ιδίως στους νέους, σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, αμηχανία, κοινωνική απομόνωση, εμμονή με το πρόβλημα, αλλαγές στην κοινωνική ζωή, θυμό, άγχος, κατάθλιψη, επιδείνωση ψυχολογικών ή ψυχιατρικών προβλημάτων, μειωμένες επιδόσεις στα μαθήματα και ανεργία.
Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στους έφηβους. Συνήθως πολλοί πάσχοντες απο ακμή ή και ουλές ακμής δεν ζητούν ιατρική βοήθεια για πολύ καιρό.
ΕΙΔΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Τα ανοιχτόχρωμα δέρματα έχουν κατά κανόνα καλύτερη ανταπόκριση στις θεραπείες, ενώ τα σκουρόχρωμα δέρματα συχνά εμφανίζουν υπέρχρωση ή υποχρωμία μετά από θεραπείες.
Θεραπεία με ισοτρετινοΐνη: σε ασθενείς οι οποίοι κάνουν θεραπεία ακμής με ισοτρετινοΐνη περιμένουμε 6 μήνες μετά τη λήξη της αγωγής για έναρξη θεραπείας των ουλών.
Είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή, λοιμώξεις με έρπητα κτλ.
Πάντα συζητούνται πιθανές επιπλοκές μετά τις χειρουργικές θεραπείες αποκατάστασης των ουλών καθώς και την πιθανή αναζωπύρωση της κυστικής ακμής. Για αυτό η ακμή πρέπει να είναι σε φάση ηρεμίας για τουλάχιστον 6 μήνες και μετά να ακολουθήσει η θεραπεία των ουλών
Λαμβάνεται σοβαρά υπόψη πιθανό ιστορικό χηλοειδών
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ
Η ουλή γίνεται μετά την υποχώρηση ορατών φλεγμονοδών βλαβών ακμής αλλά και των επιφανειακών ακόμα και όταν η ορατή φλεγμονή είναι ελάχιστη.
Ορισμένοι τύποι ακμής έχουν έντονη τάση να αφήνουν ουλές, όπως η κεραυνοβόλος ακμή (acne fulminans) και η συρρέουσα ακμή (acne conglobata).
Η δημιουργία της περιθυλακικής φλεγμονής, ιδίως μετά τη ρήξη του θυλακικού τοιχώματος, και ο ρόλος του p.acne οδηγούν σε ουλές, ιδίως τύπου ice-pick.
Αν η φλεγμονή είναι στο βάθος του χορίου είναι πολύ πιθανή η δημιουργία ουλών, ενώ βλάβες της επιδερμίδας ή στο επιφανειακό χόριο συνήθως δεν οδηγούν σε ουλή. Οι επιφανειακές βλάβες συνήθως οδηγούν σε παροδικό ερύθημα ή αλλαγές της μελάχρωσης, που δεν πρέπει να συγχέονται με τις ουλές.
Υπάρχουν 2 κύριες ομάδες ουλών ακμής: οι ατροφικές (με απώλεια ιστού) και οι υπερτροφικές ή χηλοειδής (με περίσσεια ιστού).
Πιο συχνές είναι οι ατροφικές. Άτομα με σκούρο δέρμα έχουν μεγαλύτερη τάση να αναπτύξουν ουλές.
Τρεις είναι οι τύποι των ατροφικών ουλών.
Ice-pick: στενές, με απότομα χείλη, σχήματος V, βαθιές και στενές (μικρότερες των 2 mm)
Rolling (κυματοειδείς): πλάτος 4-5mm και ρηχές
Box car: με επίπεδη βάση, σχήματος U είναι ρηχές ή βαθιές, είναι ίδιες με τις ουλές της ανεμοβλογιάς
Θεραπεία
Η έγκαιρη προσέλευση στο ιατρό και η έναρξη της κατάλληλης θεραπείας είναι η καλύτερη πρόληψη της δημιουργίας των ουλών της ακμής.
Ήπιες θεραπείες
Επιθέματα σιλικόνης, καθημερινά για 3-12 μήνες
Συμπίεση, καθημερινά για 6-12 μήνες
Κρυοθεραπεία για τα χηλοειδή
Χημικά peelings, για τις ατροφικές και εμβυθισμένες ουλές
Υαλουρονικό, για ανύψωση βυθισμένων ουλών
Τοπικές θεραπείες με βιταμίνη C, E, A πέρα από την προληπτική τους δράση, βοηθούν εφαρμοζόμενες μαζί με κάθε θεραπεία
Κρέμα tacrolimus, ρετινοϊκού οξέος
Χειρουργικές θεραπείες
Η κατάλληλη θεραπεία επιλέγεται ανάλογα με τη μορφή των ουλών, την εμπειρία του ιατρού, την δυνατότητα εφαρμογής και την ύπαρξη κατάλληλου εξοπλισμού.
Ενδοβλαβική έγχυση κορτιζόνης (μόνη της ή με κρυοθεραπεία)
Εκτομή της ουλής με τοπική αναισθησία και συρραφή
Ανύψωση του πυθμένα της ουλής
Δερμοαπόξεση
Μικροδερματοαπόξεση
Ενδοβλαβική έγχυση ουσιών όπως 5-fluouracil, bleomycin, interferon
Botox: γίνεται έγχυση γύρω από την ουλή
Lasers μετά από χρήση αναισθητικής κρέμας. Είναι γρήγορη διαδικασία, ιδίως με το fraxel CO2
Νεότερες θεραπείες
Frax peel: χρήση roller και ακολουθεί χημικό peeling
PRP με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες
Roller + τοπική εφαρμογή PRP
Ενέσεις PRP κάτω και γύρω από την ουλή
Συνδυασμός fraxel CO2 και PRP
Θεωρείται η θεραπεία με τα καλύτερα αποτελέσματα
Κρέμα PRP (από το αίμα του ασθενή) για εφαρμογή συνεχώς στο σπίτι
Συμπέρασμα
Η έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία της ακμής είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της δημιουργίας των ουλών. Μετά τη θεραπεία της ακμής και περίοδο ηρεμίας 6 μηνών, ο ειδικός ιατρός επιλέγει τη μέθοδο θεραπείας των ουλών. Η θεραπεία αυτή πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του ασθενή, στο αποτέλεσμα που επιθυμεί, στα οικονομικά δεδομένα του ασθενή και στον τύπο των ουλών.
Ο ασθενής όμως πρέπει να γνωρίζει ότι οι ουλές πολύ δύσκολα εξαφανίζονται τελείως αλλά με κατάλληλη σειρά θεραπειών μπορεί να επιτευχθεί βελτίωσημέχρι και 75%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πότε μια ελιά είναι επικίνδυνη; Τα σημάδια SOS