Iatropedia

Συναγερμός για τον ιό Oropouche στην Ευρώπη: Προσέξτε τα ταξίδια στις ενδημικές χώρες

Midge

Έκτακτη ανακοίνωση του ECDC. Αυξάνονται οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν μολυσμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προειδοποίηση για τα ταξίδια σε εξωτικές χώρες εξέδωσε στην καρδιά του καλοκαιριού το κέντρο λοιμώξεων της Ευρώπης, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα των ταξιδιωτών που επιστρέφουν με λοίμωξη από τον ιό Oropouche.

Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2024 καταγράφηκαν 19 κρούσματα της λοίμωξης σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύεται ο ιός επί ευρωπαϊκού εδάφους. Επιπλέον, όλοι οι ασθενείς ήταν ταξιδιώτες. Οι 18 από αυτούς επέστρεψαν από την Κούβα και ένας από τη Βραζιλία. Τα κρούσματα καταγράφηκαν σε τρεις χώρες:

Όπως εξηγεί το ECDC, η λοίμωξη από τον ιό Oropouche παρουσιάζει έξαρση εφέτος σε πέντε χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Πρόκειται για:

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε αυτές τις πέντε χώρες υπερβαίνει τις 8.000. Τα περισσότερα (πάνω από 7.200) έχουν ανιχνευθεί στη Βραζιλία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι έως και τις 2 Αυγούστου είχαν αναφερθεί 10 κρούσματα στην ΕΕ, σύμφωνα με προγενέστερο απολογισμό του ECDC.

Διαβάστε ακόμα Παγκόσμια ανησυχία για τον ιό Oropouche: Αυξάνονται τα κρούσματα – Εισαγόμενα περιστατικά στην Ευρώπη

Πώς μεταδίδεται ο ιός Oropouche

Ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως μέσω του τσιμπήματος από ένα δίπτερο σαν σκνίπα, που ανήκει στο γένος Culicoides. Τον μεταδίδουν επίσης ορισμένα είδη κουνουπιών. Κανένα από αυτά τα έντομα δεν ενδημεί στην ΕΕ, αναφέρει το ECDC.

Ο κύριος ξενιστής (φορέας) του είναι η σκνίπα Culicoides paraensis midge, που είναι εκτεταμένη στην αμερικανική ήπειρο.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο ιός εκδηλώνεται ως οξεία νόσος με πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις. Γι’ αυτό ονομάζεται και πυρετός Oropouche. Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Η πρόγνωση είναι καλή και οι θάνατοι ασθενών είναι πολύ σπάνιοι. Ωστόσο εφέτος έχουν πεθάνει δύο άνθρωποι, ενώ υπάρχει υπόνοια και για μετάδοση του ιού από εγκύους στα μωρά τους. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, μιλώντας για 6 πιθανά κρούσματα μετάδοσης κατά την εγκυμοσύνη!

Δεν υπάρχει εμβόλιο που να προλαμβάνει τη λοίμωξη, ούτε ειδική φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή της.

Πάρτε μέτρα κατά των τσιμπημάτων

Το ECDC τονίζει πως οι ταξιδιώτες που προγραμματίζουν ταξίδια σε χώρες όπου ενδημεί ο ιός Oropouche πρέπει να λαμβάνουν εντατικά μέτρα προστασίας από τα τσιμπήματα κουνουπιών και σκνιπών. Τα μέτρα που συνιστά είναι:

Τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα τόσο κατά την παραμονή σε δωμάτια που δεν έχουν επαρκή προστασία (δηλαδή σήτες από λεπτό πλέγμα σε πόρτες και παράθυρα) ή δεν κλιματίζονται, όσο και κατά τη διάρκεια υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Μετά την επιστροφή τους, εξ άλλου, πρέπει να ενημερώνουν τους γιατρούς για το ιστορικό του ταξιδιού τους, εάν παρουσιάσουν συμπτώματα ύποπτα για λοίμωξη από ιό Oropouche.

Φωτογραφία: iStock