Iatropedia

Συναγερμός στη Μασαχουσέτη για σπάνιο θανατηφόρο ιό που μεταδίδουν τα κουνούπια

Aedes mosquito sucking blood

Ο ιός έχει θνησιμότητα σχεδόν 30%, ενώ πολλοί επιζήσαντες απομένουν με νευρολογικά προβλήματα.

Συναγερμός έχει σημάνει σε πολλούς δήμους της Μασαχουσέτης, καθώς ένας 80χρονος άνδρας εκδήλωσε εγκεφαλίτιδα έπειτα από τη μόλυνσή του από σπάνιο αλλά θανατηφόρο ιό που μεταδίδουν τα κουνούπια.

Ο ιός προκαλεί την επονομαζόμενη εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών τύπου Ανατολικής Αμερικής (eastern equine encephalitis). Είναι το πρώτο κρούσμα της νόσου που καταγράφεται στη Μασαχουσέτη από το 2020.

Ο ιός εντοπίστηκε και σε άλογα και πλέον πολλές κομητείες κλείνουν τα πάρκα μετά τη δύση του ηλίου, περιορίζουν τις υπαίθριες δραστηριότητες και αλλάζουν ώρα στις δημόσιες εκδηλώσεις.

Το Σάββατο, το Υπουργείο Δημοσίας Υγείας της Μασαχουσέτης ανακοίνωσε ότι 12 πόλεις θεωρούνται υψηλού ή κρίσιμου κινδύνου για μετάδοση του ιού που προκαλεί τη νόσο.

Στις πόλεις αυτές αρχίζουν σήμερα ψεκασμοί για τα κουνούπια που θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες.

Το Πλύμουθ, σχεδόν 40 μίλια νότια από τη Βοστώνη, κλείνει όλους τους δημόσιους χώρους πρασίνου από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου. Η γειτονική Οξφόρδη απαγόρευσε όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες μετά τις 6 το απόγευμα.

Οι ώρες αυτές είναι όταν τα κουνούπια έχουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα, τονίζουν οι ειδικοί.

«Δεν είχαμε κρούσματα από εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών τα τελευταία 4 χρόνια», δήλωσε ο Dr. Robbie Goldstein, επίτροπος Δημοσίας Υγείας του υπουργείου. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να μειώσουμε τον κίνδυνο και να προστατεύσουμε τις κοινότητές μας. Ζητάμε από όλους να κάνουν αυτό που τους αναλογεί».

Τι είναι η εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών

Η εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών τύπου Ανατολικής Αμερικής προκαλείται από έναν ιό που προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών. Γενικώς μεταδίδεται στους ανθρώπους από το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών.

Οι άνθρωποι που μολύνονται μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα όπως:

Η νόσος που προκαλεί ο υπαίτιος ιός συχνά είναι σοβαρή. Η θνησιμότητά της φθάνει στο 30%, ενώ πολλοί επιζήσαντες αντιμετωπίζουν μόνιμα νευρολογικά προβλήματα. Ο κίνδυνος σοβαρής νόσου και θανάτου είναι υψηλότερος στα παιδιά (ηλικίες κάτω των 15 ετών) και στα άτομα άνω των 50 ετών.

Η εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών δεν ανιχνεύεται κάθε χρόνο σε ανθρώπους. Βάσει, όμως, των υπαρχόντων στοιχείων, ο κίνδυνος για το 2024 είναι υψηλός, σύμφωνα με το υπουργείο της Μασαχουσέτης.

Το 2019 στη Μασαχουσέτη είχαν καταγραφεί 12 κρούσματα σε ανθρώπους. Οι έξι από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Το 2020 υπήρξαν 5 κρούσματα σε ανθρώπους, το 1 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρο.

Φωτογραφία: iStock