Συναισθησία: Άνδρας βλέπει τον κόσμο γύρω του ροζ κάθε φορά που έχει οργασμό

  • Ελισάβετ Σταύρου
συναισθησία
Ο άνδρας περιέγραψε την περίεργη κατάσταση που βιώνει κάθε φορά μετά τη σεξουαλική επαφή, η οποία ιατρικά ονομάζεται συναισθησία.

Ένας 31χρονος άνδρας από το Ιράν, ο οποίος έχει μια σπάνια μορφή της κατάστασης που ονομάζεται συναισθησία, βλέπει λίγο περίεργα τον κόσμο γύρω του κάθε φορά που έρχεται σε οργασμό.

Όπως περιέγραψε ο ίδιος στους γιατρούς, κατά τον οργασμό τα αντικείμενα γύρω του άρχιζαν να παίρνουν τις αποχρώσεις του ροζ, να γίνονται φωτεινότερα, ενώ ακόμη και αν ήταν νύχτα, γι’αυτόν έμοιαζε σαν να είναι μέρα.

Οι γιατροί στο Ιράν πραγματοποίησαν μια σειρά από τεστ πριν διαγνώσουν τον άνδρα με συναισθησία, μια σπάνια πάθηση όπου οι αισθήσεις διασταυρώνονται μεταξύ τους.

Αποκαλύπτοντας την περίεργη αυτή περίπτωση στο περιοδικό Iranian Journal of Psychiatry, οι γιατροί δήλωσαν: «Μας είπε ότι κατά τη διάρκεια των οργασμών του, βίωσε αλλαγές στην οπτική ισότητα κάθε φορά που τα μάτια του ήταν ανοιχτά και έβλεπε αντικείμενα πιο αιχμηρά και φωτεινότερα από το συνηθισμένο».

Ο ασθενής, ο οποίος ήταν επίσης γιατρός, προσπάθησε αρχικά να αντιμετωπίσει την κατάστασή του χρησιμοποιώντας το αντικαταθλιπτικό Sertraline. Αλλά μετά από τρεις μήνες, αναζήτησε βοήθεια σε ένα κοντινό νοσοκομείο, όπου οι γιατροί κατέληξαν ότι είχε τη σπάνια νευρολογική πάθηση.

Τι είναι η συναισθησία

Η συναισθησία είναι ένα φαινόμενο που προκαλεί αισθητηριακές διασταυρώσεις, δηλαδή μπορεί να γεύεστε χρώματα ή να αισθάνεστε ήχους. Μερικοί άνθρωποι το περιγράφουν ως «διασταυρωμένα καλώδια» στον εγκέφαλό τους επειδή ενεργοποιεί δύο ή περισσότερες αισθήσεις.

Προκαλείται από νεύρα που διεγείρονται από μια συγκεκριμένη δραστηριότητα που κατά λάθος ενεργοποιεί άλλα άσχετα νεύρα, προκαλώντας μια «μπερδεμένη» αίσθηση στους ανθρώπους.

Στην περίπτωση του 31χρονου άνδρα, ένας οργασμός μπορεί να οδηγήσει σε συναισθησία, καθώς η πλημμύρα των ορμονών που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της πράξης θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα να διεγερθούν πολλά νεύρα.

Η συναισθησία δεν είναι συχνή, αλλά δεν είναι και σπάνια. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 4% των ανθρώπων παγκοσμίως την βιώνουν. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος επειδή υπάρχουν τόσες πολλές πιθανές μορφές συναισθησίας, ενώ πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν ότι την έχουν.

Οι διάσημοι ζωγράφοι Vincent van Gogh και Wassily Kandinsky λέγεται ότι έπασχαν από την πάθηση. Ωστόσο, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, καθώς δεν θεωρείται ασθένεια.

Φωτογραφία iStock