Iatropedia

Σύνδρομο δυσαπορρόφησης: Προσοχή στα συμπτώματα – Ποιοι κινδυνεύουν

Το σύνδρομο δυσαπορρόφησης αναφέρεται σε μια σειρά από διαταραχές, στις οποίες το έντερο δεν μπορεί να απορροφήσει επαρκώς ορισμένες θρεπτικές ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος. Μπορεί να εμποδίζεται η απορρόφηση του μακροθρεπτικών στοιχείων (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη), ιχνοστοιχείων (βιταμίνες και ανόργανα άλατα), ή και τα δύο. Πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και τα περισσότερα υγρά απορροφώνται στο λεπτό έντερο.

Το σύνδρομο δυσαπορρόφησης συμβαίνει όταν κάτι εμποδίζει την απορρόφηση αυτών των σημαντικών θρεπτικών συστατικών και υγρών από το έντερο. Το πρόβλημα μπορεί να προκαλείται από φλεγμονή, εγγενή ασθένεια ή τραυματισμό στην εσωτερική επένδυση του εντέρου. Μερικές φορές, η κατάσταση μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας του οργανισμού να παράγει ένζυμα που απαιτούνται για να αφομοιώσει ορισμένες τροφές, ή να αναμίξει επαρκώς τις τροφές με τα ένζυμα και το οξύ, που παράγεται από το στομάχι.

Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την πέψη των τροφών και να οδηγήσουν σε σύνδρομο δυσαπορρόφησης περιλαμβάνουν:

Αναγνωρίζοντας τα σημάδια και τα συμπτώματα του συνδρόμου δυσαπορρόφησης

Τα συμπτώματα προκαλούνται από το πέρασμα μη-απορροφηθέντων θρεπτικών συστατικών μέσω της πεπτικής οδού. Κάθε φορά, αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη συγκεκριμένη θρεπτική ή θρεπτικές ουσίες που δεν έχουν απορροφηθεί σωστά. Άλλα συμπτώματα θα εκδηλωθούν αργότερα ως αποτέλεσμα της ανεπάρκειας της εν λόγω θρεπτικής ουσίας στο σώμα:

Τα παιδιά με σύνδρομο δυσαπορρόφησης μπορεί να πρέπει να αποφεύγουν ορισμένες τροφές. Μπορεί, επίσης, να μην αναπτυχθούν σωστά. Το βάρος τους, ή ο ρυθμός αύξησης του βάρους τους μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα των άλλων παιδιών της ίδιας ηλικίας και φύλου, που δεν έχουν σύνδρομο δυσαπορρόφησης.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο δυσαπορρόφησης περιλαμβάνουν:

Πηγή: http://www.healthline.com