Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια διαδεδομένη αναπαραγωγική ενδοκρινική διαταραχή που επηρεάζει το 10 έως 13% των γυναικών στην αναπαραγωγική τους ηλικία.
Παρά τον υψηλό επιπολασμό του συνδρόμου, οι φαρμακολογικές παρεμβάσεις για ένα τόσο περίπλοκο σύνδρομο αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Οι θεραπευτικές επιλογές που είναι διαθέσιμες επί του παρόντος είναι περιορισμένες και κυρίως προσαρμοσμένες στη διαχείριση συγκεκριμένων συμπτωμάτων.
Μια ομάδα ειδικών μεταβολισμού και μοριακών βιολόγων στο νοσοκομείο Zhongshan του Πανεπιστημίου Fudan, σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα στην Κίνα, ανακάλυψε ότι ορισμένα φάρμακα κατά της ελονοσίας δείχνουν πολλά υποσχόμενα στη θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών στις γυναίκες.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, δοκίμασαν το φάρμακο διυδροαρτεμισινίνη (ένας τύπος αρτεμισινίνης) σε ποντίκια και στη συνέχεια σε μια μικρή ομάδα γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Δείτε επίσης: Συχνή η βαριά κατάθλιψη για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Έγινε μια μικρή κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 19 ασθενείς, όπου στην καθεμία χορηγήθηκε αρτεμισινίνη τρεις φορές την ημέρα για τρεις μήνες. Σε εκείνο το σημείο, 12 από τις γυναίκες παρουσίασαν βελτίωση στους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους και σχεδόν όλοι οι ασθενείς είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους. Επιπλέον, η ανάπτυξη κύστης μειώθηκε.
Η αρτεμισινίνη είναι ευρέως αναγνωρισμένη για την αποτελεσματικότητά της κατά της ελονοσίας.
Φωτογραφία iStock