Συγγενής καρδιοπάθεια: Τι συμπτώματα προκαλεί και τι θεραπείες υπάρχουν
Η συγγενής καρδιοπάθεια μπορεί ν’ αλλάξει τον τρόπο που το αίμα ρέει μέσα από την καρδιά. Ορισμένα συγγενή καρδιακά ελαττώματα μπορεί να μην προκαλέσουν κανένα πρόβλημα. Τα σύνθετα ελαττώματα, ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.
Η πρόοδος στην διάγνωση και την θεραπεία έχει επιτρέψει στα βρέφη συγγενείς καρδιακές παθήσεις να επιβιώσουν και στην ενήλικη ζωή. Μερικές φορές, τα σημάδια και τα συμπτώματα της συγγενούς καρδιακής νόσου δεν εμφανίζονται μέχρι την ενηλικίωση.
Συγγενής καρδιοπάθεια: Συμπτώματα
Ορισμένα συγγενή καρδιακά ελαττώματα δεν προκαλούν σημάδια, ή συμπτώματα. Για μερικούς ανθρώπους, συμπτώματα εμφανίζονται αργότερα στη ζωή. Και υπάρχουν συμπτώματα, που μπορεί να επιστρέψουν χρόνια μετά την όποια θεραπεία για το καρδιακό ελάττωμα.
Τα κοινά συμπτώματα της συγγενούς καρδιακής νόσου σε ενήλικες περιλαμβάνουν:
- Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός (αρρυθμίες)
- Μια γαλαζωπή απόχρωση στο δέρμα, τα χείλη και τα νύχια (κυάνωση)
- Δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια)
- Γρήγορη κόπωση κατά την άσκηση
- Οίδημα ιστού ή οργάνων του σώματος (οίδημα)
Συγγενής καρδιοπάθεια: Πότε να δείτε έναν γιατρό
Εάν έχετε ανησυχητικά συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος ή δύσπνοια, αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια.
Εάν έχετε σημάδια, ή συμπτώματα συγγενών καρδιακών παθήσεων ή αν έχετε περάσει κάποιο συγγενές καρδιακό ελάττωμα ως παιδί, κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε τον γιατρό σας.
Συγγενής καρδιοπάθεια: Θεραπεία
Η συγγενής καρδιοπάθεια μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με επιτυχία στην παιδική ηλικία. Ωστόσο, ορισμένα καρδιακά ελαττώματα μπορεί να μην είναι αρκετά σοβαρά για να επιδιορθωθούν κατά την παιδική ηλικία, αλλά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα καθώς μεγαλώνετε.
Η θεραπεία των συγγενών καρδιακών παθήσεων σε ενήλικες εξαρτάται από το πόσο σοβαρό είναι το καρδιακό σας πρόβλημα. Μπορεί απλά να σας παρακολουθεί ο γιατρός, αλλά μπορεί και να χρειάζεστε φάρμακα, ή χειρουργική επέμβαση.
Παρακολούθηση της κατάστασης
Σχετικά μικρές καρδιακές ανωμαλίες μπορεί να απαιτούν μόνο περιστασιακούς ελέγχους από τον γιατρό σας, για να βεβαιωθείτε ότι η κατάστασή σας δεν επιδεινώνεται. Ρωτήστε το γιατρό σας πόσο συχνά πρέπει να τον επισκέπτεστε.
Φαρμακευτική αγωγή
Ορισμένα ήπια συγγενή καρδιακά ελαττώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα, που βοηθούν την καρδιά να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε φάρμακα για την πρόληψη θρόμβων αίματος, ή για τον έλεγχο του ακανόνιστου καρδιακού παλμού.
Χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες διαδικασίες
Υπάρχουν αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις και διαδικασίες για τη θεραπεία ενηλίκων με συγγενή καρδιοπάθεια:
- Εμφυτεύσιμη καρδιακή συσκευή: Μια συσκευή που βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού σας ρυθμού (βηματοδότης) ή που διορθώνει τον απειλητικό για τη ζωή ακανόνιστο καρδιακό παλμό (εμφυτεύσιμος καρδιοκινητήρας-απινιδωτής) μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση ορισμένων επιπλοκών που σχετίζονται με συγγενή καρδιακά ελαττώματα.
- Θεραπείες με καθετήρα: Ορισμένα συγγενή καρδιακά ελαττώματα μπορούν να αποκατασταθούν χρησιμοποιώντας τεχνικές καθετηριασμού. Αυτές οι θεραπείες επιτρέπουν την αποκατάσταση χωρίς χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Αντ’ αυτού, ο γιατρός εισάγει έναν λεπτό σωλήνα (καθετήρα) σε μια φλέβα ή αρτηρία του ποδιού και τον οδηγεί στην καρδιά με τη βοήθεια ακτινογραφιών. Μόλις τοποθετηθεί ο καθετήρας, ο γιατρός περνάει μικροσκοπικά εργαλεία μέσα από τον καθετήρα για να επιδιορθώσει το ελάττωμα.
- Εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς: Εάν οι διαδικασίες καθετήρα δεν μπορούν να διορθώσουν το ελάττωμα της καρδιάς, ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς.
- Μεταμόσχευση καρδιάς: Εάν ένα σοβαρό ελάττωμα της καρδιάς δεν μπορεί να αποκατασταθεί, μια μεταμόσχευση καρδιάς μπορεί να είναι μια επιλογή.
Πηγή: https://www.mayoclinic.org
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα συμπτώματα που «δείχνουν» ισχαιμική καρδιοπάθεια
Τι (καλό) συμβαίνει στην καρδιά αν πίνετε 1-2 μπύρες την ημέρα
Το 50% όσων παθαίνουν καρδιακή ανακοπή έχουν αυτά τα συμπτώματα τις προηγούμενες μέρες
“Αθώο” σύμπτωμα στα μάτια συνδέεται με πρόβλημα στην καρδιά: Τι μπορεί να προσέξετε