Iatropedia

Τα «άγουρα» διαζύγια βλάπτουν σοβαρά την υγεία!

Ο Κώστας και η Ελένη παντρεύτηκαν μικροί. 22 εκείνος 19 εκείνη. Ήταν ερωτευμένοι από το σχολείο και δεν έκαναν ο ένας δίχως τον άλλον. Τους πρώτους έξη μήνες του γάμου τους, ξαναζούσαν έναν δεύτερο έρωτα. Στο 8μηνο η Ελένη άρχισε να παραπονιέται. Στο χρόνο επάνω ο Κώστας “είχε συνέχεια πολύ δουλειά” Στα μισά του δεύτερου χρόνου ο Κώστας ανακάλυψε ότι η Ελένη, παραμελημένη πλέον, φλερτάρει έντονα στη δουλειά της με άλλους άνδρες. Στους 20 μήνες ο Κώστας είπε στην Ελένη ότι πρέπει να χωρίσουν γιατί θέλει να ζήσει τη ζωή του.

Ο Κώστας πλέον έχει συνέχεια πονοκεφάλους που οι γιατροί δεν μπορούν να εντοπίσουν. Ζει με έντονο στρες και τα βράδια πίνει πολύ. Η Ελένη υπάρχουν στιγμές που κλαίει χωρίς λόγο. Η όρεξη της έχει κοπεί και το στομάχι της είναι μονίμως ένας κόμπος… Οι άνθρωποι που χωρίζουν σε μικρή ηλικία, κινδυνεύουν με μεγαλύτερα προβλήματα υγείας σε σχέση με όσους παίρνουν διαζύγιο σε πιο μεγάλη ηλικία.

Σε αυτό κατέληξε έρευνα Αμερικάνων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό κοινωνικής επιστήμης και ιατρικής “Social science & medicine”. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις περιπτώσεις 1300 ανθρώπων και συσχέτισαν την κατάσταση της υγείας τους με την κατάσταση του γάμου τους. Βρήκαν λοιπόν ότι όσοι χωρίζουν σε ηλικία 35 – 41 (ή και μικρότερη) έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας σε σχέση με όσους χωρίζουν σε ηλικία 44 μέχρι 50 χρονών.

Βέβαια οι ερευνητές περίμεναν ότι οι πιο νέοι άνθρωποι μετά το χωρισμό θα είχαν και μεγαλύτερες σωματικές και ψυχικές αντοχές, κάτι που όμως δεν ισχύει. Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που παίρνουν διαζύγιο έχουν περισσότερες εμπειρίες και ικανότητες, για να τα βγάλουν πέρα με το σοκ του χωρισμού σε αυτή τη ψυχοφθόρα κατάσταση. Αντίθετα οι νεαρότεροι είναι απροετοίμαστοι και υποφέρουν περισσότερο με συνέπεια να διαλύουν τις άμυνες του οργανισμού τους και να φθείρουν περισσότερο την υγεία τους λόγω του αυξημένου στρες που νιώθουν.

Οι χωρισμένοι νεώτερης ηλικίας χρειάζονται περισσότερη κοινωνική, ψυχολογική και οικογενειακή υποστήριξη. Μια άλλη εξήγηση για τις επιπτώσεις είναι ότι ένας χωρισμός μετά από πολλά χρόνια γάμου πολλές φορές αποτελεί και ένα είδος ανακούφισης αφού ο γάμος μετά από χρόνια αποτελεί ένα ψυχικό βάρος.

Οι επιστήμονες επίσης παρατήρησαν ότι τα προβλήματα υγείας παρουσιάζονται όταν υπάρχει τεράστιο άγχος. Και το άγχος υπάρχει στις μεταβατικές περιόδους, λίγο πριν δηλαδή και λίγο μετά (εξαρτάται και από το άτομο) τον χωρισμό. Όταν τελικά η προσαρμογή στο νέο καθεστώς του χωρισμένου πραγματοποιηθεί, η υγεία τείνει να σταθεροποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τι είναι το άγχος στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μαθησιακές δυσκολίες έχουν τα παιδιά των χωρισμένων γονιών

άγχος: πως να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις προκλήσεις της ζωής

η ψυχική κατάσταση επηρεάζει τη σωματική μας υγεία

το στρες στους χώρους εργασίας-μπορούμε να το διαχειριστούμε;