Η επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Λόρας Χαβριλέσκι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο γυναικολογικό περιοδικό «Obstetrics & Gynecology», διαπίστωσε στηριζόμενη σε 24 προηγούμενες μελέτες (μετά ανάλυση) ότι μια στις 3 γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια (για την ακρίβεια το 27%) έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στις ωοθήκες τους. Ενώ εάν συνεχίζουν να λαμβάνουν το χάπι, ο κίνδυνος μειώνεται περισσότερο.
Η επικεφαλής της έρευνας δρ Χαβιλέσκι, δήλωσε: «Υπάρχει μια θετική σχέση ανάμεσα στη χρήση των αντισυλληπτικών και στην πρόληψη του ωοθηκικού καρκίνου στον γενικό πληθυσμό. Πάντως ακόμη δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι το χάπι είναι η μόνη ή η κύρια αιτία για τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο, αφού υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν.»
Τα στοιχεία της Αμερικάνικης Εταιρίας Καρκίνου, δείχνουν ότι μία γυναίκα στις 72 θα εμφανίσει καρκίνο των ωοθηκών στη ζωή της. Το δυστύχημα είναι ότι η διάγνωση του συγκεκριμένου καρκίνου γίνεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο, με συνέπεια οι περισσότερες ασθενείς να πεθαίνουν. Η πρόληψη λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντική.
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι όσες γυναίκες λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια για περισσότερα από 10 χρόνια μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών σε σχέση με τις γυναίκες που ποτέ δεν έχουν πάρει τέτοια χάπια. Επειδή όμως όλα είναι ακόμη στο στάδιο της έρευνας και μέχρι να αποδειχτεί κάτι οι επιστήμονες συστήνουν στις γυναίκες που θα αποφασίσουν να πάρουν αντισυλληπτικό για μεγάλο χρονικό διάστημα, να είναι επιφυλακτικές και προσεκτικές και πάντα να ενημερώνουν τον γιατρό που τις παρακολουθεί.
Για το ίδιο θέμα ο επιδημιολόγος Εντουάρντο Φράνκο του καναδικού πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ, τόνισε ότι, σύμφωνα με άλλες μελέτες, τα αντισυλληπτικά χάπια φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο για μια άλλη μορφή γυναικείου καρκίνου, του τραχήλου της μήτρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Υπήρχε καρκίνος τα αρχαία χρόνια; Πέθαιναν οι άνθρωποι από την ασθένεια;
Ποια άλλα τεστ εντοπίζουν γονιδιακά τον καρκίνο στο στήθος
Οι καλοήθεις παθήσεις του μαστού που συνδέονται με κίνδυνο καρκίνου
Από τι έπαθε καρκίνο στον φάρυγγα ο Μαικλ Ντάγκλας;