Ωστόσο, όταν πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, εκτοπίζουν τα φυσιολογικά πλασματοκύτταρα από τον μυελό των οστών. Αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια παγκοσμίως μετά τα λεμφώματα, με περισσότερα από 130.000 νεοδιαγνωσθέντα άτομα κάθε έτος, κυρίως μεταξύ 65 και 75 ετών, ενώ η συχνότητα προσβολής των ανδρών είναι κατά μιάμιση φορά μεγαλύτερη από εκείνη των γυναικών.
Τα συμπτώματα ενδέχεται αρχικά να απουσιάζουν. Όταν όμως η ασθένεια εξελιχθεί, παρατηρείται οστικός πόνος που μπορεί να είναι επίμονος ή να επανεμφανίζεται και να συνοδεύεται από κατάγματα. Οι ασθενείς αναφέρουν, μεταξύ άλλων, επίμονη κόπωση, που οφείλεται σε αναιμία ή νεφρική ανεπάρκεια (η οποία εμφανίζεται στο 50% των ασθενών), καθώς επίσης συχνές λοιμώξεις και νευρολογικές διαταραχές.
Μέχρι πριν από 15 χρόνια, το Πολλαπλό Μυέλωμα χαρακτηριζόταν ως ανίατη νόσος και το προσδόκιμο ζωής δεν ξεπερνούσε την πενταετία. Με τις καταιγιστικές εξελίξεις στο θεραπευτικό πεδίο, η μέση επιβίωση υπερβαίνει πλέον τα 10 χρόνια. Εντούτοις, δεδομένης της απουσίας θεραπευτικών επιλογών που να εξασφαλίζουν πλήρη ίαση, σχεδόν όλα τα άτομα που εκδηλώνουν Πολλαπλό Μυέλωμα και υποβάλλονται σε θεραπεία θα εμφανίσουν μελλοντικά υποτροπή. Σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για Υποτροπιάζον Πολλαπλό Μυέλωμα. Οι υποτροπιάζοντες ασθενείς εμφανίζουν ανθεκτικότητα στη θεραπεία, ενώ όταν δεν παρουσιάζουν καμία ανταπόκριση στη θεραπευτική αγωγή η ασθένεια περιγράφεται ως Ανθεκτικό Πολλαπλό Μυέλωμα.
Τα παραπάνω δεδομένα αναδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη για διερεύνηση νέων θεραπευτικών παραγόντων που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της υποτροπής και της ανθεκτικότητας, ενώ παράλληλα στοιχειοθετούν την αξία της ενημέρωσης. Η ευαισθητοποίηση του κοινού συνδέεται άμεσα με την αύξηση των ποσοστών έγκαιρης διάγνωσης, γεγονός που εξασφαλίζει περισσότερες θεραπευτικές επιλογές στα νεοδιαγνωσθέντα άτομα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Sanofi παρουσιάζει μία εκστρατεία ενημέρωσης για το Πολλαπλό Μυέλωμα, με τίτλο ‘’Μαζί στην Ζωή’’, με βασικό εργαλείο ένα ντοκιμαντέρ, που στόχο έχει να συμβάλει αποφασιστικά στην πληροφόρηση του κοινού, να αναδείξει με ευαισθησία την καθημερινή προσπάθεια των ασθενών και των φροντιστών να διαχειριστούν τη νόσο, αλλά και να τονίσει τις αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις. Οι περιγραφές των συμμετεχόντων σκιαγραφούν τον φόβο για την εξέλιξη της νόσου και τις επιπτώσεις των σωματικών συμπτωμάτων. Παράλληλα όμως αντιπαραβάλλεται σε αυτά η ελπίδα που γεννούν τα εκπληκτικά θεραπευτικά επιτεύγματα και το ενισχυμένο ψυχικό σθένος ως αποτέλεσμα της μάχης με μια νόσο που η επιστήμη επαναπροσδιόρισε ριζικά καθιστώντας τη μια αντιμετωπίσιμη πάθηση.
Δείτε το ντοκιμαντέρ και ενημερωθείτε για το Πολλαπλό Μυέλωμα στο www.sanofi.gr