Τα φάρμακα που ρίχνουν τη χοληστερίνη καταστρέφουν το συκώτι;

  • Iatropedia
Είναι μια απορία που έχουν όλοι όσοι παρουσιάζουν αυξημένες τιμές χοληστερίνης στο αίμα τους: “Να πάρω φάρμακα για τη χοληστερίνη; Έχω ακούσει ότι θα καταστραφεί το συκώτι μου. Τι να κάνω; Από τη μια κινδυνεύω από καρδιά και από την άλλη μπορεί να πάθει βλάβη το ήπαρ μου”. Σε πολλούς γιατρούς επίσης τίθεται από τους ασθενείς το ερώτημα: “μα γιατρέ δεν θα μου καταστρέψουν τα χάπια αυτά το συκώτι;” Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε για το κατά πόσο τα φάρμακα που ρίχνουν τη χοληστερίνη, καταστρέφουν το συκώτι και τι πρέπει να κάνουμε όταν βρεθούμε προ αυτού του διλήμματος

Του

Σαρατσιώτη Δημήτρη

Καρδιολόγου

Οι στατίνες είναι φάρμακα που χορηγούνται για την αποτελεσματική μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Δρουν στο ήπαρ (συκώτι) μπλοκάροντας ένα ένζυμο που προάγει την παραγωγή της χοληστερίνης. Παράλληλα τους αποδίδονται αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές δράσεις. Τα οφέλη της χορήγησης τους αναμφισβήτητα! Εκατομμύρια πάσχοντες από υπερχοληστερολαιμία με την καθημερινή λήψη στατινών, κατόρθωσαν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης τους, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όμως υπάρχει μια παράμετρος που ανησυχεί όσους παίρνουν καθημερινά και για μεγάλο χρονικό διάστημα στατίνες. Αυτή είναι η επιβάρυνση του ήπατος. Πολλοί φοβούνται ότι θα καταστρέψουν το συκώτι τους επειδή κάτι άκουσαν από κάποιον φίλο ή κάτι είδαν σε κάποιο τηλεοπτικό παράθυρο ή και ακόμη διάβασαν φευγαλέα τις παρενέργειες στο prospectus.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Μελέτες που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται, έδειξαν ότι τα οφέλη από την χορήγηση των στατινών στη πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι περισσότερα από την ενδεχόμενη ηπατική βλάβη.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι όπως οι ασθενείς οφείλουν να παρακολουθούν με εργαστηριακές εξετάσεις σε τακτικά χρονικά διαστήματα τα επίπεδα της χοληστερίνης τους, οφείλουν να παρακολουθούν και τα επίπεδα των τρανσαμινασών (ένζυμα-δείκτες ηπατικής λειτουργίας).

Εάν οι τρανσαμινάσες είναι αυξημένες, τότε θα πρέπει με την σύμφωνη γνώμη του θεράποντος γιατρού είτε να μειώνεται η δοσολογία, είτε να αντικαθίσταται με άλλο φάρμακο.

Είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι:

Δεν υπάρχει θαυματουργό χάπι. Όλα τα φάρμακα έχουν θεραπευτικές δράσεις και όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες. Ο γιατρός σας θα σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά της χορήγησης ενός φαρμάκου και θα εξατομικεύσει για εσάς την κατάλληλη δόση.

Πριν από την λήψη στατινών κάνετε εξέταση για τον έλεγχο των τρανσαμινασών και της CPK ( αποτελεί δείκτη της καλής κατάστασης των μυών).

Επαναλάβετε σε διαστήματα που θα ορίσει ο γιατρός σας εξετάσεις για χοληστερίνη(καλή, κακή),τριγλυκερίδια, τρανσαμινάσες,CPK.

Αναφέρετε στον γιατρό σας αν έχετε μυαλγίες (πόνο στους μύες).

Τροποποιείστε με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας την δοσολογία της χορηγούμενης στατίνης ανάλογα με τις επιτευχθείσες τιμές της χοληστερίνης.

Λαμβάνετε καθημερινά και εφ’ όρου ζωής την στατίνη σας, έχοντας υπ’ όψιν ότι με την διακοπή της, τα επίπεδα της χοληστερίνης σας θα ανέβουν και πάλι σε 20 ημέρες περίπου και έτσι θα πρέπει να αρχίσετε πάλι από τη αρχή.

Αναφέρετε στον γιατρό σας οποιαδήποτε σύγχρονη λήψη άλλων φαρμάκων, για εξάλειψη του κινδύνου των αλληλεπιδράσεων.

Τέλος έχετε πάντα υπ’ όψιν σας ότι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα (εμφράγματα, εγκεφαλικά). Οι στατίνες ενώ έχουν σώσει εκατομμύρια ανθρώπων από την σύγχρονη αυτή μάστιγα, έχουν επιβαρύνει ελάχιστους με ηπατική δυσλειτουργία. Η δυσλειτουργία αυτή δεν είναι απαραίτητα ηπατική βλάβη και φυσικά είναι αναστρέψιμη με την μείωση της δόσης ή την αλλαγή του φαρμάκου.

Στο δίλημμα θάνατος από έμφραγμα αλλά με καλό συκώτι ή σωτηρία από έμφραγμα με παροδική ηπατική δυσλειτουργία νομίζω ότι η απάντηση είναι προφανής.

ΣΑΡΑΤΣΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Λ. ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ 3

ΣΑΡΩΝΙΔΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα μετατρέπουν την καλή σε κακή χοληστερίνη

Πως τα σκυλιά προστατεύουν από τα εμφράγματα;

Προστατέψτε την καρδιά σας με Μεσογειακή δίαιτα

Οι καρδιοπάθειες χτυπάνε και τις γυναίκες. Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου

Αξονική στεφανιογραφία: μια στεφανιογραφία αναίμακτη και χωρίς καθετηριασμό

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η φαλάκρα είναι σημάδι προβλημάτων στην καρδιά

Χρήσιμες συμβουλές για την υψηλή πίεση