Τα κορίτσια τείνουν να αδιαθετούν όλο και νωρίτερα, δείχνει νέα μελέτη στις ΗΠΑ

  • Iatropedia newsroom
κορίτσια
Τα κορίτσια που γεννήθηκαν μεταξύ 2000 και 2005 ξεκίνησαν την περίοδό τους σε μέση ηλικία 11,9 ετών, σύμφωνα με την μελέτη.

Τα κορίτσια στις ΗΠΑ τείνουν να ξεκινούν την περίοδό τους σε μικρότερες ηλικίες, όπως έδειξε μια νέα μελέτη.

Τα κορίτσια που γεννήθηκαν μεταξύ 2000 και 2005 ξεκίνησαν την περίοδό τους σε μέση ηλικία 11,9 ετών, ένα εξάμηνο νωρίτερα από τη μέση ηλικία των 12,5 ετών για τα κορίτσια που γεννήθηκαν μεταξύ 1950 και 1969, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.

Η πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως «σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο δυσμενών εκβάσεων στην υγεία, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνος», δήλωσε η Zifan Wang, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Harvard Chan School of Public Health στη Βοστώνη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες να ξεκινήσει νωρίτερα στη ζωή ενός κοριτσιού αυξάνονται αν ανήκει σε μια φυλετική μειονότητα ή στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

«Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχίες για την υγεία – που τα ευρήματά μας προτείνουν ότι μπορεί να αρχίσουν να επηρεάζουν περισσότερους ανθρώπους, με δυσανάλογη επίπτωση σε ήδη μειονεκτούντες πληθυσμούς – χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα για την υγεία της περιόδου», τόνισε η Wang.

Δείτε επίσης: Περίοδος και διατροφή: Ποιες τροφές να αποφεύγετε όταν έχετε έντονα συμπτώματα

Τι έδειξε η μελέτη

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερες από 71.000 γυναίκες που συμμετείχαν σε μια μεγάλης κλίμακας μελέτη υγείας. Οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες σε πέντε ηλικιακές ομάδες: γεννημένες μεταξύ 1950-1969, 1970-1979, 1980-1989, 1990-1999 και 2000-2005.

Η πρώτη έμμηνος ρύση ενός κοριτσιού ορίστηκε ως «πρώιμη» εάν εμφανιζόταν πριν από την ηλικία των 11 ετών, «πολύ πρώιμη» εάν εμφανιζόταν μικρότερη από την ηλικία των 9 ετών και «καθυστερημένη» εάν εμφανίστηκε σε ηλικία 16 ετών ή μεγαλύτερη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς αυξανόταν το έτος γέννησης, μειώθηκε η μέση ηλικία της πρώτης περιόδου ενός κοριτσιού. Δηλαδή τα μικρότερα κορίτσια, έχουν νωρίτερα περίοδο.

Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει την περίοδο των κοριτσιών είναι το βάρος. Η παιδική παχυσαρκία, η οποία είναι ήδη γνωστό ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την πρώιμη εφηβεία, θα μπορούσε να συμβάλλει και στην πρόωρη έμμηνο ρύση.

Δείτε επίσης: Δυσμηνόρροια: Τι προκαλεί τους έντονους πόνους περιόδου και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Άλλες πιθανές εξηγήσεις περιλαμβάνουν διατροφικά μοτίβα, στρες, δυσμενείς παιδικές εμπειρίες και περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες.

Φωτογραφία iStock