Iatropedia

Τα πάντα για τις επεμβάσεις LASER στα μάτια

Έχετε μυωπία και έχετε βαρεθεί να φοράτε καθημερινά γυαλιά; Οι φακοί επαφής σας έχουν κουράσει; Περιμένετε το καλοκαίρι και θέλετε να κάνετε βουτιά σε έναν καταγάλανο βυθό, όπου θα τα βλέπετε όλα, δίχως να φοβάστε μην χάσετε τους φακούς σας; Έχετε ακούσει πολλά για τις επεμβάσεις laser, αλλά ουσιαστικά δεν ξέρετε τίποτε; Στο σημερινό επιστημονικό άρθρο θα μάθετε τα πάντα και θα λυθούν όλες οι απορίες σας. Πότε μπορεί κάποιος να κάνει επέμβαση laser στα μάτια; Για ποιες παθήσεις; Πόσο διαρκεί και πόσο στοιχίζει; Που μπορεί να γίνει; μετά από πόσο καιρό θα αποκατασταθεί η όραση σας;

ΤουΧρίστου Αρ. Μπούρου

Χειρουργού Οφθαλμιάτρου

Τι είναι η διαθλαστική χειρουργική;

Με τον όρο διαθλαστική χειρουργική αναφερόμαστε σε κάθε χειρουργική μέθοδο αποκατάστασης (διόρθωσης) των διαθλαστικών ανωμαλιών των ματιών, δηλαδή της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού.

Τι κάνει το Laser;

Το Laser χρησιμοποιείται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών, επιδρώντας στην πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού, αναδιαμορφώνοντας την έτσι ώστε να είναι δυνατή η ευκρινής όραση χωρίς την ανάγκη χρήσης γυαλιών ή φακών επαφής.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις γιά να κάνει κάποιος την επέμβαση;

Να είστε πάνω από 18 χρονών

Οι βαθμοί των γυαλιών σας να παραμένουν σταθεροί τον τελευταίο ένα χρόνο

Να μην πάσχετε από χρόνιες παθήσεις των ματιών

Αν είστε γυναίκα, να μην είστε έγκυος και να μη θηλάζετε την στιγμή που θα γίνει το laser.

Πότε, πως και που γίνεται ο προεγχειρητικός έλεγχος;

Μία πλήρης οφθαλμολογική εξέταση πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί προτού ξεκινήσετε τον προεγχειρητικό έλεγχο. Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, προγραμματίζεται ο προεγχειρητικός έλεγχος που πρέπει να γίνει λίγες μέρες πριν την επέμβαση ή και την ίδια μέρα. Γίνεται με ειδικά, υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα, στο κέντρο διαθλαστικής χειρουργικής που θα γίνει και η επέμβαση. Θα πρέπει οπωσδήποτε να μην έχετε φορέσει φακούς επαφής γιά 2 τουλάχιστον βδομάδες, προτού γίνει ο προεγχειρητικός έλεγχος αλλά και η επέμβαση.

Πονάει η επέμβαση;

Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη, αφού χρησιμοποιούνται αναισθητικές σταγόνες. Μετά την επέμβαση και ανάλογα με τη μέθοδο που έχει επιλεγεί να χρησιμοποιηθεί, είναι πιθανό να νιώσετε πόνο, κάψιμο, αίσθημα ξένου σώματος, που συνήθως δεν κρατά περισσότερο από 12-24 ώρες.

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο;
Ναι. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, και η απαλλαγή από τα γυαλιά σας οριστική. Εξαίρεση αποτελεί η σπάνια περίπτωση της εκφυλιστικής μυωπίας, η μυωπία που συνεχίζει δηλαδη να μεγαλώνει στη διάρκεια της ενήλικης ζωής, και η οποία θα μεγάλωνε άσχετα με την επέμβαση. Και σε αυτή πάντως την περίπτωση αποτελεί κέρδος το γεγονός οτί η μυωπία μεγαλώνει πλέον από το μηδέν και όχι από το σημείο που ήταν προτού γίνει η επέμβαση.

Ένα μικρό ποσοστό, λιγότερο από 5% μπορεί να συνεχίσει να έχει μυωπία και μετά το Laser, ή να αποκτήσει κάποια χρόνια μετά. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως, μπορεί να γίνει νέα, επαναληπτική εφαρμογή του Laser, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Πόσο χρόνο διαρκεί η επέμβαση;
Από τη στιγμή της τοποθέτησης του ασθενή κάτω από το μικροσκόπιο, στο ειδικό μηχάνημα, μέχρι το τέλος όλης της επέμβασης και στους δύο οφθαλμούς, δεν πρόκειται να περάσουν παραπάνω από 30 λεπτά, συνήθως αρκετά λιγότερα. Ο χρόνος παραμονής σας πάντως στο κέντρο διαθλαστικής χειρουργικής μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τις 2 ώρες.

Υπάρχουν επιπλοκές;
Τα τελευταία χρόνια, η μεγάλη πλέον εμπειρία αλλά και η τεχνολογική εξέλιξη έχουν καταστησει σπάνιες τις επιπλοκές των διαθλαστικών επεμβάσεων (θόλωση, φλεγμονή και υπό ή υπέρδιόρθωση). Και αυτές πάντως οι σπάνιες επιπλοκές αντιμετωπίζονται με κατάλληλη αγωγή. Σοβαρότερες επιπλοκές (κερατεκτασία, haze), είναι ακόμα πιό σπάνιες και σε πολύ μεγάλο βαθμό μπορούν να αποφευχθούν με τη σωστή επιλογή των υποψηφίων για laser και της κατάλληλης μεθόδου που πρέπει να εφαρμοσθεί στον καθένα.

Πότε θα δω καθαρά;
Η βελτίωση της όρασης είναι εντυπωσιακή και άμεση. Στις περισσότερες περιπτώσεις από την πρώτη κιόλας μέρα η όραση ειναι πολύ ικανοποιητική, χωρίς γυαλιά φυσικά. Από την επόμενη μέρα μπορεί κάποιος να γυρίσει στην εργασία του, να δει καθαρά τηλεόραση ή να οδηγήσει.

Σε κάποιος, λιγότερες, περιπτώσεις, η όραση ενδέχεται να είναι μέτρια κατά το πρώτο 5 ήμερο, με εντυπωσιακή βελτίση από την 5η ημέρα και μετά. Στις περιπτώσεις αυτές, η επάνοδος σε πλήρη δραστηριότητα μπορεί να πάρει 5-10 ημέρες.

Όταν γίνει ο σωστός προεγχειρητικός έλεγχος και ο γιατρός σας εκτιμήσει τα δεδομένα, θα είναι σε θέση, προτού καν προχωρήσετε στην επέμβαση, να σας ενημερώσει για το αν θα ανήκετε στην πρώτη ή στη δεύτερη κατηγορία, όσον αφορά πάντα και μόνον την ταχύτητα αποκατάστασης της όρασης.

Τι πρέπει να κάνω μετά την επέμβαση;
Ένας καλός ύπνος θα βοηθήσει πολυ να επουλωθεί γρήγορα και ανώδυνα το επιθήλιο του κερατοειδη του ματίου σας. Σε κάποιες περιπτώσεις αίσθημα καύσου στα μάτια μπορεί να είναι ενοχλητικό, θα κρατήσει όμως ευτυχώς μόνο την πρώτη νύχτα. Από την ώρα πού θα πάτε σπίτι σας θα ξεκινήσετε να βάζετε κάποια κολλύρια για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν γραπτώς.

Τι πρέπει να αποφύγω;
Από την επόμενη μέρα μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά τη ζωή και την εργασία σας, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η βαριά σωματική άσκηση και τα καλλυντικά στην περιοχή των ματιών καλό είναι να αποφευχθούν για 2 βδομάδες. Το κολύμπι μπορεί να γίνει και αυτο 2 βδομάδες μετά με μάσκα ή μετά από 6 βδομάδες χωρίς μάσκα. Ο καπνός και η σκόνη επίσης μπορούν να ερεθίσουν τα μάτια σας. Αποφύγετε τέλος το τρίψιμο των ματιών σας.

Φοβάμαι να προχωρήσω στη διόρθωση της όρασης με Laser. Κι αν κάτι συμβει;

Με τα δεδομένα των τελευταιων 10 ετών, οι δυσαρεστημένοι “ασθενείς” που έχουν πραγματοποιήσει μιά διαθλαστική επέμβαση είναι ελαχιστότατοι. Η διαθλαστική χειρουργική έχει σήμερα ένα ποσοστό ευχαριστημένων (θα έλεγα συχνά ευτυχισμένων) “ασθενών” άνω του 95 ή 98% παγκοσμίως. Πολλή σημαντική είναι και παραμένει η σωστή επιλογή μεθόδου αλλά και α αποκλεισμός από την επέμβαση όλων όσων οι εξετάσεις δείξουν την παραμικρή πιθανότητα για μη αναμενόμενο αποτέλεσμα. Οι επιπλοκές και τα προβλήματα από τη χρήση φακών επαφής, αν και επίσης όχι συχνές, είναι σαφώς συχνότερες από μία σωστή διαθλαστική επέμβαση που θα σας απαλλάξει μιά ζωή από τη χρήση φακών επαφής και φυσικά γυαλιών.

Χρίστος Αρ. Μπούρος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

email: cbouros@hotmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το “αλλήθωρο” ματάκι στα παιδάκια και πότε να ανησυχούν οι γονείς;

Θολώνουν τα μάτια σας; Προσοχή στον καταρράκτη

Βάλατε γύψο για πρώτη φορά; Χρήσιμες οδηγίες

Το πόδι της γυναίκας με ψηλοτάκουνα παπούτσια. ΦΩΤΟ με ακτίνες Χ

Πόσο στοιχίζει στην Ελλάδα το τεστ αίματος που έσωσε την Α. Τζολί

Ψηλάφηση στήθους: 10 λεπτά το μήνα μπορεί να σώσουν τη ζωή σας