Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν την τάση να κοιμούνται πολύ αργά το βράδυ, προσέξτε. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι «κουκουβάγιες» διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να έχουν ορισμένες αγγειακές αλλοιώσεις στην καρδιά τους που αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα.
Οι αλλοιώσεις αυτές είναι οι αποτιτανώσεις, δηλαδή οι συσσωρεύσεις ασβεστίου, στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Η ανάπτυξή τους αποτελεί ένδειξη ότι έχει αρχίσει η αθηροσκλήρωση, δηλαδή η δημιουργία «πλακών» από λιπώδη ιζήματα που σταδιακά αποφράσσουν τις αρτηρίες.
Οι αποτιτανώσεις δεν προκαλούν συμπτώματα, γι’ αυτό και θεωρούνται ένδειξη υποκλινικής (ασυμπτωματικής) αθηροσκλήρωσης. Όταν η αθηροσκλήρωση εξελιχθεί, οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα, όπως η στηθάγχη (πόνος στο στήθος), το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες ενέταξαν 771 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50 έως 64 ετών. Όλοι τους υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία για να μετρηθούν οι αποτιτανώσεις στην καρδιά τους. Επιπλέον, συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τις συνήθειες ύπνου τους.
Τα ευρήματα
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Sleep Medicine. Όπως γράφουν οι ερευνητές, στους εθελοντές που ξυπνούσαν πολύ νωρίς το πρωί καταγράφηκαν τα λιγότερα περιστατικά σοβαρών αποτιτανώσεων. Αντιθέτως, σε όσους ξενυχτούσαν παρατηρήθηκαν τα περισσότερα.
Στην πραγματικότητα, το συνολικώς 29% των συμμετεχόντων είχαν σοβαρές αποτιτανώσεις. Ωστόσο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν:
- Στους πρωινούς τύπους 22,2%
- Στις «κουκουβάγιες» 40,6%
Χρησιμοποιώντας ειδικά μαθηματικά μοντέλα οι ερευνητές υπολόγισαν πως οι εθελοντές που ξενυχτούσαν είχαν κατά 90% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αποτιτανώσεις στην καρδιά, σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν νωρίς.
Ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου
Ο κίνδυνος παρέμεινε αυξημένος και όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για αποτιτανώσεις, όπως:
- Η αρτηριακή πίεση
- Τα επίπεδα της χοληστερόλης
- Το σωματικό βάρος
- Το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας
- Το ψυχολογικό στρες
- Το κάπνισμα
- Η ποιότητα του ύπνου
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως το βιολογικό ρολόι (κιρκάδιοι ρυθμοί) του οργανισμού αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για αποτιτανώσεις, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Mio Kobayashi Friska, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg, στη Σουηδία. Επομένως, πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να ομαλοποιείται το πρόγραμμα του ύπνου, κατέληξε.
Φωτογραφία: iStock