Τα πυροτεχνήματα προκαλούν μεγάλη ρύπανση σε αέρα και νερό

  • Ρούλα Τσουλέα
πυροτεχνήματα
Τι έδειξαν αναλύσεις στον αέρα και στον ποταμό East River μετά από σόου πυροτεχνημάτων στη Νέα Υόρκη.

Ένα φαντασμαγορικό θέαμα προσέφεραν στις 4 Ιουλίου 2023 χιλιάδες πυροτεχνήματα, με τα οποία γιόρτασε η Νέα Υόρκη την Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Το θέαμα αυτό, όμως, είχε σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον.

Επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων στον αέρα και στο νερό του ποταμού East River του Μανχάταν από τα 60.000 πυροτεχνήματα που απελευθερώθηκαν εκείνη την ημέρα.

Όπως διαπίστωσαν, τα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων στην πόλη ήταν πολλαπλάσια τις ώρες μετά το σόου. Μάλιστα ήταν πολύ υψηλότερα και από εκείνα που είχαν καταγραφεί έναν μήνα νωρίτερα, όταν τον ουρανό της Νέας Υόρκης κάλυψε καπνός από μεγάλη δασική πυρκαγιά στον Καναδά.

Την όλη έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα αιωρούμενα σωματίδια τοξικών μετάλλων και οργανικών ενώσεων έφτασαν στα 3.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) δίπλα στο σόου. Ξεπέρασαν επίσης τα 1.000 μg/m3 σε δύο κοντινές τοποθεσίες.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η μέση ημερήσια συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων στη Νέα Υόρκη είναι 15 μg/m3! Έφτασε, δε, στα 460 μg/m3 από τον καπνό της πυρκαγιάς στον Καναδά τον Ιούνιο του 2023.

Χρειάζεται χρόνος

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμα ότι χρειάσθηκαν αρκετές ώρες έως ότου επανέλθει στα φυσιολογικά όρια η ποιότητα του αέρα. Ειδικά οι περιοχές που βρίσκονταν πιο κοντά στο σόου χρειάσθηκαν έως και 12 ώρες για να καθαρίσουν.

Όσον αφορά τον ποταμό East River, πάνω από τον οποίο εκτοξεύθηκαν τα πυροτεχνήματα, τα νερά του είχαν υπερδιπλάσια επίπεδα τοξικών μετάλλων, όπως:

  • Ο μόλυβδος
  • Το νικέλιο
  • Το αντιμόνιο

Τα μέταλλα αυτά χρησιμοποιούνται μερικές φορές για να προσδώσουν έντονο χρώμα στα πυροτεχνήματα. Σε προγενέστερη μελέτη, η ίδια ερευνητική ομάδα είχε βρει ότι η έκθεση των πνευμόνων σε αυτά τα μέταλλα μπορεί να οδηγήσει στην οξείδωση. Η οξείδωση είναι μία χημική διεργασία που μπορεί να βλάψει ή και να σκοτώσει τα κύτταρα.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι μεγάλες επιδείξεις πυροτεχνημάτων μπορεί να  δημιουργήσουν προσωρινή αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτή με τη σειρά της ενδέχεται να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και του περιβάλλοντος», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Terry Gordon, καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν εκείνα προγενέστερης μελέτης, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία 14 ετών για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ. Η μελέτη εκείνη είχε δείξει ότι τα επίπεδα των τοξικών μετάλλων αυξάνονται την Ημέρα της Ανεξαρτησίας και την Πρωτοχρονιά. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιούνται χιλιάδες πυροτεχνήματα στο πλαίσιο των εορτασμών.

Φωτογραφία: iStock