Τα συμπληρώματα ταυρίνης ίσως συμβάλλουν στην μακροζωία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μακροζωία
Η ταυρίνη είναι ένα από τα πιο άφθονα αμινοξέα στα ζώα.

Η ανεπάρκεια ταυρίνης μπορεί να αποτελεί παράγοντα γήρανσης, σύμφωνα με μελέτη που αξιολόγησε την επίδραση του αμινοξέος στην υγεία και τη μακροζωία. Η αντιστροφή της σχετιζόμενης με την ηλικία απώλειας ταυρίνης μέσω συμπληρώματος βελτίωσε τη διάρκεια ζωής σε τρωκτικά και πρωτεύοντα θηλαστικά και τα ευρήματα δικαιολογούν περαιτέρω δοκιμές σε ανθρώπους.

Η ταυρίνη είναι ένα από τα πιο άφθονα αμινοξέα στα ζώα και προηγούμενες μελέτες σε διάφορα είδη έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια ταυρίνης κατά τη διάρκεια της πρώιμης ζωής προκαλεί λειτουργικές βλάβες στους σκελετικούς μύες, τα μάτια και το νευρικό σύστημα. Μικρές κλινικές δοκιμές συμπλήρωσης ταυρίνης έχουν υποδείξει οφέλη σε μεταβολικές και φλεγμονώδεις ασθένειες, αλλά η επίδραση των συγκεντρώσεων ταυρίνης στην υγεία και τη μακροζωία των ζώων παραμένει ελάχιστα κατανοητή.

Για να κατανοήσουν καλύτερα αν και πώς η αφθονία ταυρίνης επηρεάζει την υγιή διάρκεια ζωής, οι ερευνητές μέτρησαν τις συγκεντρώσεις ταυρίνης στο αίμα σε ποντίκια, πιθήκους και ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών. Όπως ανακάλυψαν, στους 15χρονους πιθήκους οι συγκεντρώσεις ταυρίνης στο αίμα ήταν 85% χαμηλότερες από ό,τι στους πεντάχρονους πιθήκους. Παρομοίως, τα επίπεδα ταυρίνης μειώθηκαν κατά περισσότερο από 80% κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής. Η μείωση των επιπέδων ταυρίνης παρατηρήθηκε, επίσης, σε γηράσκοντα ποντίκια και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που στερούνταν τον κύριο μεταφορέα ταυρίνης είχαν μικρότερη διάρκεια ζωής ως ενήλικες.

Η αντιστροφή αυτής της μείωσης μέσω χορήγησης ταυρίνης με συμπληρώματα αύξησε τη μέση διάρκεια ζωής των σκουληκιών και των ποντικών κατά 10-23% και 10-12%, αντίστοιχα.

Στα ποντίκια, η από του στόματος χορήγηση ταυρίνης σε δόσεις 500 και 1.000 χιλιοστόγραμμα (milligrams) ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως συσχετίστηκε, επίσης, με βελτιώσεις στη δύναμη, τον συντονισμό και τις γνωστικές λειτουργίες και επιβράδυνε αρκετούς βασικούς δείκτες γήρανσης, συμπεριλαμβανομένης της κυτταρικής γήρανσης, της μιτοχονδριακής βλάβης και της φλεγμονής. Επιπλέον, κατέδειξαν ότι η χορήγηση ταυρίνης σε μεσήλικες πιθήκους Μακάκος ρέζους επηρέασε θετικά την υγεία των οστών, του μεταβολισμού και την ανοσολογική υγεία.

Οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science», σημειώνουν ότι η αντιστροφή της ανεπάρκειας ταυρίνης κατά τη γήρανση μπορεί να αποτελέσει μία πολλά υποσχόμενη στρατηγική κατά της γήρανσης, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω έρευνες και κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί εάν η χορήγηση ταυρίνης αυξάνει την υγιή διάρκεια ζωής στους ανθρώπους. Η πιθανότητα κινδύνων χρήζει εξέτασης, καθώς λείπουν μεγάλες, μακροπρόθεσμες δοκιμές ασφάλειας σε ανθρώπους.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτό: iStock