Iatropedia

Τα βακτήρια στο έντερο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις [έρευνα]

Ο τύπος βακτηρίων Oscillibacter προσλαμβάνει και μεταβολίζει τη χοληστερόλη, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα βακτήρια στο έντερο μπορεί να επηρεάζουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις, διαπίστωσε μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Broad του MIT και του Χάρβαρντ και από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell, η ομάδα εντόπισε συγκεκριμένα είδη βακτηρίων που «καταναλώνουν» χοληστερόλη στο έντερο και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Οι ερευνητές ανέλυσαν μεταβολίτες και μικροβιακά γονιδιώματα από περισσότερους από 1.400 συμμετέχοντες στη μελέτη Framingham Heart Study, ένα πρόγραμμα δεκαετιών που επικεντρώθηκε στους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές ανακάλυψαν περισσότερες από 16.000 συσχετίσεις μεταξύ μικροβίων και μεταβολικών χαρακτηριστικών, με το πιο ισχυρό να είναι ένας συγκεκριμένος τύπος βακτηρίων (Oscillibacter), ο οποίος προσλαμβάνει και μεταβολίζει τη χοληστερόλη από το περιβάλλον τους και οι άνθρωποι που έφεραν υψηλότερα επίπεδα του βακτηρίου στο έντερό τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Δείτε επίσης: Από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια μπορεί να πυροδοτήσει το άγχος για τα οικονομικά

Επίσης, βρήκαν ένα άλλο είδος βακτηρίων του εντέρου (Eubacterium coprostanoligenes) που επίσης συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και μπορεί να έχει αλληλεπίδραση με το Oscillibacter. Τέλος, εντόπισαν και τον μηχανισμό που πιθανώς χρησιμοποιούν τα βακτήρια για να διασπάσουν τη χοληστερόλη.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι παρεμβάσεις που σχετίζονται με το μικροβίωμα θα μπορούσαν μια μέρα να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης στους ανθρώπους. Επίσης, θέτουν τις βάσεις για πιο στοχευμένες έρευνες σχετικά με το πώς οι αλλαγές στο μικροβίωμα επηρεάζουν την υγεία και τις ασθένειες.

Οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου συνδέονται επιπλέον με μια σειρά ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Επίσης, άλλοι ερευνητές έχουν αποκαλύψει συνδέσεις μεταξύ της σύνθεσης του μικροβιώματος του εντέρου, των τριγλυκεριδίων και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου έπειτα από ένα γεύμα. Ωστόσο, όπως σημειώνει η ερευνητική ομάδα, δεν έχουν καταφέρει να στοχεύσουν αυτές τις συνδέσεις με θεραπείες, εν μέρει επειδή δεν έχουν πλήρη κατανόηση των μεταβολικών οδών στο έντερο.

Φωτογραφία iStock

Διαβάστε επίσης: Αυτά τα 6 είδη τροφών μπορούν να μειώσουν καρδιαγγειακές παθήσεις και θανάτους παγκοσμίως