Iatropedia

Τεχνητή καρδιά από σιλικόνη χτυπάει όπως μια κανονική – Δείτε το τεράστιο επίτευγμα! [pic, vid]

Επιστήμονες από την Ελβετία εκτύπωσαν μια τρισδιάστατη μαλακή, τεχνητή καρδιά, κατασκευασμένη από σιλικόνη, η οποία χτυπάει σχεδόν σαν μια κανονική ανθρώπινη καρδιά, φέρνοντάς μας έτσι ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην αντικατάσταση των ανθρώπινων καρδιών, που έχουν πρόβλημα, χωρίς την ανάγκη για μεταμόσχευση.

Με περίπου 26 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και μια παγκόσμια έλλειψη δοτών, η δυνατότητα για μια τεχνητή καρδιά θα ήταν μια ανεκτίμητη λύση για αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα.

Η επιστημονική ομάδα πίσω από το εν λόγω επίτευγμα είναι από το ETH Zurich στην Ελβετία και υποστηρίζει, ότι, προς το παρόν, το πρωτότυπο που κατασκεύασαν λειτουργεί με φυσικό τρόπο για περίπου μισή ώρα προτού τα υλικά καταρρεύσουν και οι ερευνητές εργάζονται σκληρά για να βελτιώσουν τη νέα τους εφεύρεση.

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε μια τεχνητή καρδιά που θα έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με εκείνη του (εκάστοτε) ασθενή και η οποία θα μιμείται τέλεια την λειτουργία της”, λέει χαρακτηριστικά ο Nicholas Cohrs, ένας εκ των επιστημόνων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η καρδιά από σιλικόνη διαθέτει αριστερή και δεξιά κοιλία (θάλαμο), ακριβώς όπως μια ανθρώπινη, καθώς και ένα επιπλέον θάλαμο που λειτουργεί ως “κινητήρας” της καρδιάς που θέτει σε κίνηση την εξωτερική αντλία.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι ο πεπιεσμένος αέρας φουσκώνει και ξεφουσκώνει αυτόν τον τρίτο θάλαμο, ο οποίος σπρώχνει το αίμα μέσω των κοιλιών. Για τους σκοπούς της μελέτης, χρησιμοποιήθηκε ένα υγρό με το ίδιο ιξώδες όπως και το ανθρώπινο αίμα.

Η τεχνητή καρδιά από σιλικόνη ζυγίζει 390 γραμμαρίων και έχει όγκο 679 κυβικών εκατοστών, δηλαδή είναι ελαφρώς βαρύτερη αλλά περίπου το ίδιο μέγεθος με μια κανονική ανθρώπινη. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι μπορεί τελικά να αντικαταστήσει τις μηχανικές αντλίες, οι οποίες κινδυνεύουν πάντα να αποτύχουν, ή να προκαλέσουν επιπλοκές στο σώμα.

Αυτή τη στιγμή, αυτές οι μηχανικές αντλίες χρησιμοποιούνται ενώ οι ασθενείς αναρρώνουν από καρδιακή ανεπάρκεια, ή περιμένουν σε λίστες αναμονής για να βρεθεί κάποια διαθέσιμη καρδιά προς μεταμόσχευση.

Προς το παρόν, η καρδιά σιλικόνης διαρκεί μόνο για 3.000 κτύπους, οπότε η αντοχή του υλικού και η απόδοση της καρδιάς πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, αλλά το ότι οι επιστήμονες πέτυχαν να δημιουργήσουν μια μαλακή, τρισδιάστατα (3D) εκτυπωμένη καρδιά, που κτυπά σαν μια ανθρώπινη, είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα και μια πολύ ελπιδοφόρα αρχή.

“Αυτό ήταν απλά ένα τεστ”, λέει ο Cohrs και συνεχίζει: “Ο στόχος μας δεν ήταν να παρουσιάσουμε μια καρδιά έτοιμη για εμφύτευση, αλλά να σκεφτούμε μια νέα κατεύθυνση για την ανάπτυξη τεχνητών καρδιών”.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στo επιστημονικό περιοδικό Artificial Organs.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν επίσης ένα βίντεο της δουλειάς τους, το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω:

https://www.sciencealert.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γεγονός το πρώτο χάπι από τρισδιάστατη εκτύπωση

Εκτύπωση τρισδιάστατου υβριδικού μοντέλου καρδιάς με συνδυασμό απεικονιστικών τεχνικών!

Με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης έφτιαξαν μόσχευμα κρανίου για βρέφος στην Κίνα