Ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του γνωστού αντιικού φαρμάκου Ταμιφλού το οποίο χρησιμοποιείται ως ασπίδα προστασίας κατά της γρίπης αφήνουν οι ερευνητές της επιστημονικής κοινοπραξίας «Cochrane», με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Καρλ Χένεγκαν και τον Τομ Τζέφερσον, που πραγματοποίησαν την σχετική αξιολόγηση.
Όπως μετέδωσε το BBC αλλά και το επιστημονικό περιοδικό «Science», οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το εν λόγω φάρμακο δεν εμποδίζει την εξάπλωση της γρίπης αλλά και ούτε μειώνει τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία από τις επικίνδυνες επιπλοκές της γρίπης.
Από την άλλη πλευρά, η κατασκευάστρια ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche και άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η νέα μελέτη είναι εσφαλμένη. «Διαφωνούμε με τα συμπεράσματα» δήλωσε χαρακτηριστικά η φαρμακευτική εταιρεία προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο «μπορεί δυνητικά να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία».
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις και άλλων επιστημόνων οι οποίοι ανέφεραν πως αυτήη αξιολόγηση βασίστηκε σε λανθασμένες στατιστικές μεθόδους, και έτσι τα αποτελέσματα είναι εσφαλμένα.
Συγκεκριμένα η καθηγήτρια Γουέντι Μπάρκλεϊ του Imperial College του Λονδίνου δήλωσε ότι «πρέπει να ανανεωθούν τα αποθέματα του Ταμιφλού. Τι άλλο μπορεί να κάνει κανείς αν χτυπήσει μια πανδημία, από τη στιγμή που δεν διαθέτουμε εμβόλιο για τους πρώτους έξι μήνες;»
Περνώντας στην αντεπίθεση οι ερευνητές της Cochrane ανέφεραν ότι έκαναν μια τεράστια προσπάθεια να βρουν και να αναλύσουν ερευνητικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, τα οποία έως τώρα δεν είχαν δημοσιοποιηθεί, αφού οι εταιρίες δεν είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύσουν σε επιστημονικά περιοδικά όλες τις κλινικές δοκιμές που κάνουν.