Τελογενής τριχόπτωση μετά από COVID-19: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται
Ωστόσο, αρκετοί ασθενείς αναφέρουν μετά από COVID-19 την εμφάνιση του φαινομένου, που είναι γνωστό ως τελογενής τριχόπτωση (telogen effluvium – TE).
Η τελογενής τριχόπτωση, ή κοινώς τριχόρροια, είναι ένα συνηθισμένο είδος τριχόπτωσης που προσβάλλει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, καθώς συνδέεται με την παρουσία έντονου στρες, πυρετού, ή άλλων αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα.
Το βασικό σύμπτωμα της τελογενούς τριχόπτωσης είναι η ξαφνική αραίωση των μαλλιών, συνήθως γύρω από την κορυφή του κεφαλιού.
Τελογενής τριχόπτωση και ασθένεια
Η τελογενής τριχόπτωση προκαλείται όταν, περισσότερες τρίχες από αυτές που πέφτουν φυσιολογικά, εισέρχονται στη φάση ανάπαυσης και πτώσης του κύκλου ανάπτυξης της τρίχας.
Σύμφωνα με τη δερματολόγο Dr. Shoshana Marmon, «η τελογενής τριχόπτωση δεν συμβαίνει μόνο στην COVID-19. Οποιοσδήποτε βαρύ σωματικό ή συναισθηματικό στρες, όπως μια ασθένεια ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μπορεί να την προκαλέσει».
Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medicine and Life κατέγραψε ότι 48 από τους 198 ασθενείς με COVID-19 παρουσίασαν τριχόπτωση. Το 60% ήταν γυναίκες, ενώ η ηλικία τους κυμαινόταν από 18 έως 85 έτη.
Η καλή είδηση είναι ότι αυτή η μορφή τριχόπτωσης είναι συνήθως προσωρινή. Όταν το σώμα ανακάμψει, οι θύλακες των τριχών επανέρχονται στον φυσιολογικό τους κύκλο και η τριχόπτωση σταματά.
Πώς επηρεάζει η COVID-19 την τριχόπτωση
Η τελογενής τριχόπτωση εμφανίζεται συνήθως δύο έως τέσσερις μήνες μετά την ασθένεια. Αυτό συμβαίνει γιατί το μεγαλύτερο μέρος των τριχών βρίσκεται στη φάση ανάπτυξης (85-90%), ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό (10-15%) είναι σε φάση ανάπαυσης και πτώσης.
Ένας έντονος στρεσογόνος παράγοντας, όπως αυτός που βιώνει ο ασθενής με COVID-19, μπορεί να φέρει περισσότερες τρίχες σε φάση ανάπαυσης, οδηγώντας σε αυξημένη απώλεια μαλλιών.
Η απώλεια είναι διάχυτη και δεν δημιουργεί εστιασμένα φαλακρά σημεία στο κεφάλι. Μπορεί ωστόσο να παρατηρήσετε αραίωση στα μαλλιά ή λιγότερο όγκο. Η κατάσταση μπορεί να γίνει αντιληπτή κατά το λούσιμο ή το βούρτσισμα, όπου παρατηρείται σημαντική πτώση τριχών.
Ποιες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο
Η τριχόπτωση μετά την COVID-19 φαίνεται να είναι πιο συχνή σε:
- Γυναίκες
- Άτομα με σοβαρές ή παρατεταμένες λοιμώξεις
- Άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως ανεπάρκειες σιδήρου ή βιταμίνης D
Οι ανοσοκατεσταλμένοι, επίσης, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω της φυσικής καταπόνησης από την ασθένεια.
Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση
Αν και η τελογενής τριχόπτωση υποχωρεί μόνη της μέσα σε μερικούς μήνες, μπορείτε να υιοθετήσετε συνήθειες που βοηθούν:
- Διαχείριση άγχους: Ηρεμία και αποφυγή στρεσογόνων παραγόντων.
- Αποφυγή επιθετικών πρακτικών στα μαλλιά: Όπως χημικές θεραπείες και σφιχτά χτενίσματα.
- Ισορροπημένη διατροφή: Συμπεριλαμβάνονται τροφές πλούσιες σε σίδηρο, βιοτίνη και βιταμίνη D.
Επιπλέον, ένας δερματολόγος μπορεί να σας προτείνει τοπικές θεραπείες, όπως μινοξιδίλη, συμπληρώματα διατροφής ή προϊόντα styling που μειώνουν την ορατότητα της τριχόπτωσης.
Πότε επανέρχονται τα μαλλιά
Η διαδικασία επαναφοράς των μαλλιών στη φυσιολογική τους κατάσταση απαιτεί χρόνο. Ενδέχεται να χρειαστούν έως και 2,5 χρόνια για να αποκατασταθεί πλήρως το μήκος και ο όγκος τους. Εν τω μεταξύ, διατηρήστε θετική στάση και εμπιστευθείτε τη φυσική ικανότητα του οργανισμού σας να ανακάμψει.
Πηγή: creakyjoints.org
Φωτογραφία: iStock