Iatropedia

Τέλος σε άσθμα και αλλεργίες με απίστευτη νέα μέθοδο – Ελπίδες για όλους στο μέλλον

Επιστήμονες στις ΗΠΑ αναπτύσσουν μια τελείως νέα τεχνολογία θεραπείας του άσθματος και των αλλεργικών αντιδράσεων σε διάφορα τρόφιμα.

Τι είναι αυτό που σκέφτηκαν για αλλεργίες και άσθμα; Πρόκειται για ένα βιοδιασπώμενο νανοσωματίδιο, το οποίο εισάγεται στο σώμα και, δρώντας σαν «δούρειος ίππος», κρύβει ένα αλλεργιογόνο μέσα σε ένα «φιλικό κέλυφος», έτσι ώστε να «πείσει» το ανοσοποιητικό σύστημα να μην του επιτεθεί.

Έτσι, η αλλεργική αντίδραση στους πνεύμονες σταματά μακροχρόνια και εμποδίζεται η εκδήλωση άσθματος. Η ίδια μέθοδος μπορεί να εφαρμοσθεί στην περίπτωση των τροφικών αλλεργιών, π.χ. σε φιστίκια. Ήδη το νανοσωματίδιο δοκιμάσθηκε με επιτυχία σε αλλεργικά ποντίκια.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Σικάγο, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας-ανοσολογίας Στέφεν Μίλερ έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

«Είναι μια καινοτόμα, ασφαλής και αποτελεσματική σε βάθος χρόνου μέθοδος για την αντιμετώπιση και εν δυνάμει για τη ‘θεραπεία’ των ασθενών με απειλητικές για τη ζωή τους αλλεργίες και με άσθμα. Μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για τη λήψη φαρμάκων εφ’ όρου ζωής, προκειμένου να θεραπευθεί η αλλεργία των πνευμόνων», δήλωσε ο Μίλερ. «Πρόκειται για μα καθολική θεραπεία. Ανάλογα με την αλλεργία που θέλεις να εξαλείψεις, γεμίζεις τα νανοσωματίδια με γύρη, πρωτεϊνη φιστικιών, πρωτεϊνη αυγού κ.α.» πρόσθεσε.

Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται μια τέτοια μέθοδος με στόχο να δημιουργηθεί στο ανοσοποιητικό σύστημα ανοχή απέναντι στους διάφορους αλλεργιογόνους παράγοντες. Κάτι ανάλογο έχει ήδη δοκιμασθεί σε αυτοάνοσες παθήσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση.

Ήδη, έως το τέλος του έτους θα αρχίσουν οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους με αυτοάνοσα νοσήματα, ενώ στην περίπτωση του άσθματος και των αλλεργιών αυτό θα γίνει αργότερα. Τις δοκιμές σχεδιάζει η νεοφυής εταιρεία Cour Pharmaceutical Development που δημιούργησε ο Μίλερ, σε συνεργασία με την φαρμακευτική Takeda Pharmaceutical.

Το περίβλημα των νανοσωματιδίων αποτελείται από το βιοπολυμερές PLGA, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την εποπτική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Όταν το νανοσωματίδιο με το αλλεργιογόνο εισάγεται στο αίμα, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν του επιτίθεται, επειδή το θεωρεί «αθώο». Στη συνέχεια, το νανοσωματίδιο «καταπίνεται» από ένα μακροφάγο κύτταρο του ανοσοποιητικού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό, το ανοσοποιητικό σύστημα εξοικειώνεται με την αλλεργιογόνο ουσία, που κρυβόταν εξ αρχής μέσα στο νανοσωματίδιο, ως κάτι που δεν είναι επικίνδυνο. Έτσι, «εκπαιδεύεται» να μην έχει αλλεργική αντίδραση, όταν, στο μέλλον, ο οργανισμός εκτεθεί ξανά σε παρόμοιο αλλεργιογόνο.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια η πιθανή «ευθύνη» της γιαγιάς για το άσθμα του εγγονιού της

Ποιο φρούτο εποχής σηκώνει ασπίδα σε άσθμα, υπέρταση και εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Αλλεργική αντίδραση: Πώς θα την καταλάβετε την πρώτη φορά – Τι να κάνετε άμεσα

Αντιισταμινικά και αλλεργίες: Τι πρέπει να ξέρετε

Αλλεργίες: Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνετε και τις επιδεινώνετε

Αλλεργία ή κρυολόγημα; Πώς θα καταλάβετε τι από τα δύο έχετε (πίνακας)