Ενώ η τενοντίτιδα μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε από τις τένοντες του σώματός σας, είναι πιο κοινή στους ώμους, τους αγκώνες, τους καρπούς, τα γόνατα και τις φτέρνες.
Αν τενοντίτιδα είναι σοβαρή και οδηγήσει στη ρήξη του τένοντα, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική αποκατάσταση. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με ανάπαυση, φυσικοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή για να μειώσει τον πόνο.
Αίτια
Παρά το γεγονός ότι η τενοντίτιδα μπορεί να προκληθεί από έναν ξαφνικό τραυματισμό, η κατάσταση είναι πολύ πιο πιθανό να προέρχεται από την επανάληψη μιας συγκεκριμένης κίνησης επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν τενοντίτιδα λόγω της εργασίας τους ή επειδή τα χόμπι τους περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, οι οποίες ασκούν πίεση στους τένοντες που απαιτούνται για την εκτέλεση των κινήσεων αυτών.
Η ακατάλληλη/λανθασμένη τεχνική στην εκτέλεση αυτών των κινήσεων μπορεί να υπερφορτώσει τον τένοντα και να οδηγήσει σε τενοντίτιδα.
Τι μπορείτε να κάνετε
Για τη θεραπεία της τενοντίτιδας στο σπίτι, πρέπει να θυμάστε τα εξής 4 πράγματα: ανάπαυση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση:
- Ανάπαυση: Αποφύγετε δραστηριότητες που αυξάνουν τον πόνο ή το πρήξιμο. Μην προσπαθήσετε να συνεχίσετε τις δραστηριότητές σας κανονικά, κάνοντας απλά υπομονή στον πόνο. Η ανάπαυση είναι απαραίτητη για την επούλωση των ιστών. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πλήρη ξεκούραση στο κρεβάτι. Μπορείτε να κάνετε άλλες δραστηριότητες και ασκήσεις που δεν πιέζουν τον τραυματισμένο τένοντα.
- Πάγος: Για να μειώσετε τον πόνο, τον μυϊκό σπασμό και το οίδημα, εφαρμόστε πάγο στην τραυματισμένη περιοχή για μέχρι και 20 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα. Παγοκύστες, μασάζ με πάγο ή και νερό και πάγο θα σας βοηθήσουν. Αποφύγετε να βάζετε τον πάγο απευθείας επάνω στο δέρμα, για να μην προκαλέσετε εγκαύματα.
- Συμπίεση: Επειδή το πρήξιμο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κίνησης σε μια τραυματισμένη άρθρωση, συμπιέστε την περιοχή μέχρι το πρήξιμο έχει παύσει. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με έναν ελαστικό επίδεσμο.
- Ανύψωση: Αν η τενοντίτιδα επηρεάζει το γόνατό σας, σηκώστε το πόδι πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας για να μειωθεί το πρήξιμο.
Αν και η ξεκούραση είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας της τενοντίτιδας, η παρατεταμένη αδράνεια μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία στις αρθρώσεις σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ