Iatropedia

Τεστ αίματος θα προβλέπει το πόσο θα γεράσουμε και από ποιες ασθένειες θα κινδυνέψουμε!

Τα επίπεδα συγκεκριμένων ειδικών βιοδεικτών (χημικές ουσίες που βρίσκονται στο αίμα) μπορούν να συνδυαστούν με τέτοιον τρόπο ώστε να εξάγουμε συμπεράσματα για το πόσο καλά θα γεράσει ένα άτομο και τον κίνδυνο που διατρέχει για μελλοντικές ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής του πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Aging Cell στις 6 Ιανουαρίου, βασίστηκε σε δεδομένα βιοδεικτών που συνελέχθησαν από τα δείγματα αίματος περίπου 5.000 συμμετεχόντων στο πλαίσιο της μεγάλης μελέτης Long Life Family, που χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση (National Institute on Aging – NIA).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων (περίπου οι μισοί) εμφάνισε έναν συνδυασμό από 19 συγκεκριμένους βιοδείκτες στο αίμα. Κάποιοι άλλοι είχαν συγκεκριμένα “μοτίβα” (συνδυασμούς) αυτών των βιοδεικτών που παρέκκλιναν του κανονικού και αποδείχτηκε ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης συγκεκριμένων παθήσεων, μειωμένης σωματικής λειτουργικότητας και κινδύνου πρόωρου θανάτου στο τέλος της έρευνας, η οποία διήρκεσε οκτώ χρόνια.

Για παράδειγμα, ένα τέτοιο “μοτίβο” από βιοδείκτες στο αίμα συνδέθηκε με τη γήρανση χωρίς άλλες ασθένειες, ένα άλλο συνδέθηκε με την άνοια και ένα τρίτο με την γήρανση χωρίς σημάδια αναπηρίας αλλά με συμπτώματα καρδιαγγειακής νόσου.

Συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν 26 διακριτά και ξεχωριστά “μοτίβα” βιοδεικτών μέσω ενός απλού τεστ αίματος, τα οποία “προβλέπουν” το πόσο και πώς θα γεράσει ένα άτομο.

“Αυτά τα μοτίβα απεικονίζουν τις διαφορές στο πώς οι άνθρωποι γερνούν και μας αφήνουν υποσχέσεις για ασφαλή πρόβλεψη της υγιούς γήρανσης, αλλά και των αλλαγών στη γνωστική και σωματική λειτουργία, την μακροβιότητα και τις ασθένειες που σχετίζονται με την γήρανση, όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική έκθεση.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι η ανάλυσή τους “θέτει τις βάσεις για ένα νέο τρόπο ορισμού της γήρανσης με βάση τους μοριακούς βιοδείκτες του καθενός, για να δημιουργήσει ‘μοτίβα’ που συνδέονται με διαφορετικούς κινδύνους θνησιμότητας και νοσηρότητας”. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστούν καλύτερα αυτά τα “μοτίβα” βιοδεικτών μέσω τεστ αίματος.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η δρ Paola Sebastiani, καθηγήτρια βιοστατιστικής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Βοστώνης και ο δρ Thomas Perls, καθηγητής Ιατρικής στην αντίστοιχη σχολή του πανεπιστημίου.

“Υπάρχουν ήδη πολλά άλλα μοντέλα πρόβλεψης συγκεκριμένων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις (…) Εδώ, όμως, κάνουμε ένα ακόμη βήμα, δείχνοντας ότι συγκεκριμένα μοτίβα από ομάδες βιοδεικτών μπορούν να μας δείξουν το πόσο καλά θα γεράσει ένα άτομο και τον κίνδυνο που διατρέχει για συγκεκριμένες ασθένειες και σύνδρομα που σχετίζονται με την γήρανση”, δήλωσε η δρ Sebastiani.

http://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατάθλιψη: Βρήκαν τεστ αίματος για την βέλτιστη φαρμακευτική αγωγή – Τι θα γίνεται

Πάρκινσον: Έγκαιρη ανίχνευση με απλό τεστ αίματος – Πώς θα γίνεται το τεστ

Καρκίνος του προστάτη: Νέο τεστ αίματος θεωρείται πολύ καλύτερο από το PSA

Αλτσχάιμερ: Ακόμα πιο κοντά στην πρώιμη ανίχνευση μέσω τεστ αίματος

Πώς ένα τεστ αίματος θα ανιχνεύει την επανεμφάνιση του καρκίνου