Θ. Βασιλακόπουλος: Στους πόσους βαθμούς να βάλετε το κλιματιστικό για να αντέξετε τη ζέστη

  • Ρούλα Τσουλέα
ζέστη
Συστάσεις από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τι να προσέχουμε στην πόλη και στη θάλασσα.

Αφόρητη έχει αρχίσει να γίνεται η ζέστη που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας και η οποία αναμένεται να συνεχιστεί για σχεδόν δύο εβδομάδες. Ευκαιρίας δοθείσης, ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξήγησε τι πρέπει να προσέχουμε για να αντέξουμε τον καύσωνα.

«Το κύριο που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε την έκθεση στον ήλιο, όταν αυτή δεν είναι άκρως απαραίτητη», είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κυκλοφορούμε στις 12 το μεσημέρι – εκτός κι αν αρρωστήσουμε και πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο ή η δουλειά μας μάς επιβάλλει να είμαστε έξω. Τις υπόλοιπες εργασίες μπορούμε να τις κάνουμε νωρίς το πρωί, όταν ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός και οι θερμοκρασίες είναι πιο ανεκτές και πιο εύκολα διαχειρίσιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό».

Εξίσου σημαντικό όταν έχει πολλή ζέστη, είναι να πίνουμε πολύ συχνά νερό. «Να κυκλοφορούμε με ένα μπουκαλάκι σκέτο νερό ή με νερό και ηλεκτρολύτες. Να πίνουμε μικρές γουλιές σε πολύ συχνά χρονικά διαστήματα, για να αντικαθιστούμε τον ιδρώτα που χάνουμε», συνέστησε.

Απαραίτητο είναι ακόμα να φοράμε λεπτά και ελαφρά, ανοικτόχρωμα ρούχα. Πρέπει επίσης να φοράμε αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά ηλίου με 100% απορροφητικότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). Ειδικά οι πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, πρέπει να κρατούν και ομπρελίτσα όταν χρειάζεται να βγαίνουν έξω.

Τι να προσέχουμε στη θάλασσα

Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε πως δεν θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα τη ζέστη αν πηγαίνουμε στη θάλασσα το μεσημέρι. «Δεν χρειάζεται να δροσιζόμαστε στη θάλασσα στις 12:00 και στη 1:00 το μεσημέρι ή να καθόμαστε στην αμμουδιά κάτω από την ομπρέλα για να κάνουμε ηλιοθεραπεία», τόνισε.

Επιπλέον, η θάλασσα θα μας δροσίσει καλύτερα εάν βάλουμε και το κεφάλι μας στο νερό. Αρκεί να ξέρουμε πώς να το κάνουμε, επισήμανε. Όσοι δεν ξέρουν, πρέπει να φορούν καπέλο και όταν κολυμπάνε.

Απαραίτητο είναι ακόμα μόλις δροσιστούν στο νερό, να φύγουν από την παραλία. «Όχι ηλιοθεραπεία», ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

Η σωστή χρήση του κλιματιστικού

Τα κλιματιστικά μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε άφοβα τις μέρες με την έντονη ζέστη, αρκεί να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.

«Εάν τα φίλτρα του κλιματιστικού είναι καθαρισμένα, δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος. «Το κλιματιστικό δεν ανανεώνει τον αέρα από την εξωτερική ατμόσφαιρα. Ανακυκλώνει τον εσωτερικό αέρα του σπιτιού και διώχνει τη θερμότητα προς τα έξω. Άρα μπορούμε σε αυτές τις συνθήκες να το χρησιμοποιούμε άφοβα».

Για να είμαστε όμως ασφαλείς πρέπει να προσέξουμε τη θερμοκρασία στην οποία θα το βάλουμε. «Σε τέτοιες συνθήκες καύσωνα, δεν χρειάζεται να βάλουμε το κλιματιστικό στο φουλ. Αν χρειαστεί να μετακινηθούμε από έναν χώρο με πολύ χαμηλή θερμοκρασία στο εξωτερικό περιβάλλον, η μεταβολή της θερμοκρασίας είναι μεγάλη και αυτό είναι καταπόνηση για τον οργανισμό», προειδοποίησε. «Μια ουδέτερη θερμοκρασία 24, 25 ή 26 βαθμών είναι μια χαρά».


Φωτογραφία: iStock