Θεράπευσαν την τύφλωση με βλαστοκύτταρα

  • Iatropedia
Συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι οι επιστήμονες, αφού για πρώτη φορά κατάφεραν να θεραπεύσουν εν μέρει, δύο ανθρώπους που έπασχαν από μια εκφυλιστική μορφή τύφλωσης, με τη χρησιμοποίηση βλαστοκυττάρων.

Οι επιστήμονες με μια πρωτοποριακή μέθοδο κατάφεραν να εισάγουν στα μάτια των 2 ασθενών, εμβρυικά βλαστικά κύτταρα. Σε λίγες ημέρες η βελτίωση ήταν θεαματική και οι 2 ασθενής απέκτησαν ξανά το φως τους, αφού τα βλαστοκύτταρα, επέφεραν μερική αποκατάσταση της όρασης τους. Και όλα αυτά έγιναν δίχως να υπάρξουν παρενέργειες. Το επίτευγμα αυτό χαιρετίστηκε από την ιατρική κοινότητα και χαρακτηρίστηκε ως ελπιδοφόρο. Ανοίγει μάλιστα νέους ορίζοντες για τη χρήση των βλαστοκυττάρων για θεραπευτικούς σκοπούς στο μέλλον.

Το περιστατικό συνέβη στις ΗΠΑ και οι 2 ασθενείς που έπασχαν από την εκφυλιστική μορφή τύφλωσης, ήταν γυναίκες. Η θετική έκβαση ανοίγει το δρόμο για να διερευνηθεί και να τελειοποιηθεί η τεχνική στις ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή και στην Ευρώπη οι γιατροί ξεκίνησαν ανάλογες δοκιμές. Η δημοσίευση του όλου εγχειρήματος έγινε στο αμερικάνικο ιατρικό περιοδικό “the Lancet”.

Τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα, λαμβάνονται από έμβρυα. Είναι πολυδύναμα κύτταρα που μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε είδους εξειδικευμένα κύτταρα χρειαστεί, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση μας, του ματιού και της όρασης.

Οι γιατροί εμφύτευσαν 50.000 εμβρυικά βλαστικά κύτταρα στον επιθηλιακό ιστό του αμφιβληστροειδούς των 2 γυναικών, η οποίες ήταν τυφλές. Η μια έπασχε από ξηράς μορφής εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η άλλη από τη νόσο Stargars, μια σχετικά σπάνια κληρονομική ασθένεια. Για καμία από τις δυο αυτές παθήσεις δεν υπάρχουν φάρμακα που να τις θεραπεύουν.

Η όλη επέμβαση διήρκεσε μισή ώρα. Οι γιατροί διατηρούσαν επί 6 εβδομάδες τον οργανισμό σε ανοσοκαταστολή για να μην απορρίψει τα εισαχθέντα βλαστοκύτταρα. Μέσα στο πρώτο τετράμηνο δεν παρουσιάστηκε καμία επιπλοκή και οι γυναίκες είχαν ξαναβρεί μέρος της όρασης τους. Η μια μπορούσε αρχικά να δει μόνο κινήσεις χεριών αλλά όσο περνούσαν οι μέρες, άρχισε να βλέπει τα γράμματα του αλφαβήτου καθώς επίσης και χρώματα. Και δεν σταμάτησε εκεί. Τώρα, μήνες μετά, μπορεί να χρησιμοποιεί το κομπιούτερ της, να βλέπει την ώρα στο ρολόι χειρός και να… περνάει στη βελόνα κλωστή για να ράψει. Η άλλη γυναίκα μπορεί πλέον να περπατά μόνη της στο δρόμο χωρίς καμία βοήθεια.

Οι επιστήμονες τονίζουν με αισιοδοξία ότι η βελτίωση της όρασης των 2 γυναικών, έγινε ενώ εκείνες είχαν την πάθηση τους σε προχωρημένο στάδιο. Συνεπώς εάν συμβεί κάτι ανάλογο σε πρώιμο στάδιο τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

βλαστοκύτταρα: μήνυμα ελπίδας και για τις πνευμονοπάθειες

μάθετε τα πάντα για την όραση και τον καταρράκτη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την όραση και τογλαύκωμα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την όραση και τη μυωπία στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia