Iatropedia

Θεσπίστηκε Παγκόσμια Ημέρα για τις ρευματοπάθειες των νέων

Στη θέσπιση Παγκόσμιας Ημέρας Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων προχώρησαν οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, για να αυξήσουν την ενημέρωση του κοινού γι' αυτές τις ασθένειες.

Στη θέσπιση της 18ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων προχώρησαν οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί. Στόχος τους είναι να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού στις ρευματοπάθειες που εμφανίζουν τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες.

Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι οι ρευματοπάθειες είναι ασθένειες της μέσης και της τρίτης ηλικίας. Στην πραγματικότητα όμως μπορούν να εκδηλωθούν και στους νέους, ακόμα και στις ηλικίες κάτω των 18 ετών.

Επομένως έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε όλοι τα ύποπτα συμπτώματα, ώστε τα πάσχοντα παιδιά και έφηβοι να αρχίζουν εγκαίρως θεραπεία.

Γι’ αυτό τον λόγο, η Ευρωπαϊκή Παιδορευματολογική Εταιρεία (PReS) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για Παιδιά με Αρθρίτιδα (ENCA) όρισαν την 18η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων.

Τι είναι οι ρευματοπάθειες των νέων

Όπως αναφέρουν ειδικοί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν, τα νεανικά ρευματικά νοσήματα είναι χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Υπολογίζεται ότι προσβάλλουν περίπου ένα στα 1.000 παιδιά και εφήβους, ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Στα νοσήματα αυτά ανήκει ευρύ φάσμα παθήσεων, άλλες εκ των οποίων είναι συχνές και άλλες σπάνιες. Ενδεικτικά αναφέρονται:

* Η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα

* Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

* Οι συστηματικές αγγειίτιδες  (συχνότερα η νόσος Kawasaki)

* Το σύνδρομο Blau

Τα νεανικά ρευματικά νοσήματα επηρεάζουν τα παιδιά με ποικίλους τρόπους. Ωστόσο δεν αποτελούν «μικρογραφία» των ρευματικών νοσημάτων των ενηλίκων.

Συνήθως  προσβάλλουν τις αρθρώσεις, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου προσβάλλονται και άλλα όργανα. Μπορεί, λ.χ., να εκδηλωθούν συμπτώματα στο δέρμα, τους νεφρούς, τα μάτια, την καρδιά  ή τον εγκέφαλο.

Μερικές φορές έχουν σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις, ενώ η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι το κλεδί για την αποτροπή μόνιμων βλαβών.

Έλλειψη εξειδίκευσης

Ωστόσο η σωστή φροντίδα των νέων με ρευματοπάθειες στη χώρα μας «σκοντάφτει» στην έλλειψη εξειδίκευσης στην Παιδορευματολογία, σύμφωνα με το ΡευΜΑζήν.

Η έλλειψη αυτή «δημιουργεί προβλήματα στην εκπαίδευση ικανού αριθμού ειδικών ιατρών, που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν εγκαίρως και αποτελεσματικά τα ρευματικά νοσήματα στα παιδιά», αναφέρει η κυρία Ελένη Ρέπα, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες και ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν. https://www.sygopaa.gr/

«Αυτή ακριβώς η αναγκαιότητα οδήγησε την Ομοσπονδία μας να θέσει σε προτεραιότητα τη διεκδίκηση αυτής της εξειδίκευσης στη χώρα μας», λέει.

«Αν και υπάρχουν αρκετοί παιδίατροι και ρευματολόγοι που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση στο εξωτερικό και παρακολουθούν τα παιδιά μας, κυρίως στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), η περιφέρεια έχει μεγάλη έλλειψη. Το επακόλουθο είναι τα παιδιά και οι γονείς τους να αναγκάζονται να ταξιδεύουν πολύ συχνά στα εξειδικευμένα κέντρα, με μεγάλο οικονομικό αλλά και κοινωνικό κόστος».

Και συμπληρώνει: «Για τους παραπάνω λόγους, είναι σημαντικό η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα να αποτελέσει αφορμή για την ευαισθητοποίηση και την επαγρύπνηση τόσο των Επαγγελματιών Υγείας όσο και των οικογενειών, σχετικά με τα νεανικά ρευματικά νοσήματα, στοχεύοντας σε αποτελεσματική θωράκιση της υγείας των παιδιών μας από παιδιάτρους εξειδικευμένους στην Παιδορευματολογία».