THIN… positive Μυστικά ελέγχου της πείνας και της διατροφής
Το να είναι κάποιος ΠΑΧΥΣ ή ΛΕΠΤΟΣ δεν είναι θέμα δίαιτας αλλά θέμα φιλοσοφίας και προσωπικής σχέσης με το φαγητό.
Οι στατιστικές σπάνια εμπόδισαν κάποιον να αλλάξει μια κακή συνήθεια. Ο έξυπνος αλλάζει από ορθά κίνητρα ενώ ο απαίδευτος από ανάγκη. Το να παραδεχθείς ενσυνείδητα τις αδυναμίες σου είναι το πρώτο βήμα για να απαλλαγείς απ αυτές.
Ερωτήσεις όπως ποιος είμαι, πόσο αντέχω να συνεχίζω όπως είμαι, τι επιπτώσεις έχει έως τώρα η συμπεριφορά μου στους δικούς μου ανθρώπους, τι επιπλέον επιπτώσεις θα έχει αν συνεχίσω να ζω έτσι, ποιο είναι το μοντέλο που επαναλαμβάνω έως τώρα και τίποτα δεν επιφέρει κάποια ουσιαστική αλλαγή, πως θα με αντιμετωπίζουν οι αγαπημένοι μου άνθρωποι στο μέλλον αν εξακολουθώ να είμαι όπως και τώρα, θα μπορώ να αποδεχθώ ότι η παρούσα αγάπη τους ενδέχεται να μετατραπεί σε μια διαρκή λύπη για μένα, πώς θα αισθάνομαι αν φτάσω στο σημείο να είμαι ανίκανος να μπορώ να τους προσφέρω οτιδήποτε που μπορεί να έχουν ανάγκη, πως θα αισθάνομαι αν σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτώμαι από τους άλλους, πως θα αισθάνομαι αν κανείς η ελάχιστοι θα μπορούν να με βοηθήσουν στο να εξακολουθώ να ζω με την ιδιοσυγκρασία της ανικανότητας μου…
Κι όμως, κάθε ανικανότητα έχει τη δική της ιδιοσυγκρασία και στη ρίζα της κατανόησης της, βρίσκεται και η λύση της. Η σωστή προσέγγιση, η κατανόηση ότι δεν υπάρχει τέλειος ασθενής, αλλά συνειδητοποιημένος ασθενής που αποκλίνει από την αρχή του «όλα ή τίποτα», που χρειάζεται και απαιτεί διαρκή ανατροφοδότηση και ενημέρωση είναι μερικές από τις λύσεις κάθε προβλήματος.
Η εφαρμογή οποιασδήποτε ανεξέλεγκτης δίαιτας, δίχως την παρακολούθηση από εξειδικευμένο επιστήμονα διαιτολόγο θα έχει άμεσες καταστροφικές επιπτώσεις. Το να έρχεσαι ενάντια σε αυτό που είσαι εκ γενετής προδιαγεγραμμένος, το να επιβιώνεις δηλαδή με βάση την επάρκεια και τη διαθεσιμότητα της τροφής που μπορείς να έχεις στη διάθεσή σου, θα σε οδηγήσει πολύ σύντομα οι ίδιοι οι νόμοι της φύσης να στραφούν εναντίον σου.
Όταν όμως μιλάμε για επάρκεια τροφής δεν εννοούμε οποιοδήποτε είδος τροφής. Η βασικότερη αιτία είναι οι μεταλλαγμένες τροφές του σύγχρονου δυτικού κόσμου με την έννοια ότι στο βωμό της γεύσης και της απλοποίησης προς χάριν εξοικονόμησης του χρόνου, είναι απαλλαγμένες από την πρωταρχική τους φυσική σύνθεση.
Σίγουρα κανένας δεν θα πρότεινε να ξαναπάρουμε τα βουνά και τα λαγκάδια προκειμένου να βρούμε τροφές σε πρωτογενή κατάσταση αλλά σίγουρα οι επιλογές που μπορεί να κάνει ο καθένας μας στην ποιότητα των καθημερινών γευμάτων του χρειάζεται επαναπρογραμματισμό και σύνεση.
Όπως το σώμα διαθέτει τους μηχανισμούς να θρέψει ένα σπασμένο κόκαλο, μέσα από τους ίδιους μηχανισμούς μπορεί να γιατρέψει οποιαδήποτε ασθένεια. Αρκεί να βρει το κατάλληλο θρεπτικό υπόστρωμα ώστε να λειτουργήσουν επαρκώς και αποτελεσματικά οι μηχανισμοί αυτοίασης που διαθέτει. Με τους ίδιους ακριβώς μηχανισμούς μπορεί να θεραπευτεί και η παχυσαρκία.
Κατανοώντας τους πιο απλούς βιοχημικούς μηχανισμούς όπως τη ρύθμισης της γλυκόζης στο αίμα και το μηχανισμό της πείνας και του κορεσμού στο σώμα σου, τότε μπορείς να προβλέψεις κάθε φορά την επόμενη κίνηση για τη διαχείριση της πείνας. Εκμεταλλευόμενος τη σωστή διαχείριση του χρόνου μέσω ωρολογιακά προγραμματισμένων και σωστά συνδυασμένων γευμάτων θα καταφέρεις «να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά απ’ την πείνα σου».
Αυτά κι άλλα πολλά θα βρει ο αναγνώστης στο νέο βιβλίο THIN… positive Μυστικά ελέγχου της πείνας και της διατροφής από τις εκδόσεις Μεταίχμιο του καταξιωμένου συγγραφέα και διαιτολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity Διευθυντή στο Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. www.keadd.gr
Το μεγάλο στοίχημα που κερδίζει το βιβλίο Thin… positive, είναι ότι ο διαιτολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας μέσα από την εικοσαετή εμπειρία του στο χώρο της διατροφής, παρουσιάζει μια επιτυχημένη και ιδιαίτερα πρακτική μέθοδο, ώστε τα άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν και πάλι ένα ιδανικό σωματικό βάρος, να καταφέρουν να διατηρήσουν το πρόγραμμα της διατροφής τους δίχως να παλεύουν διαρκώς με την πείνα τους, μαθαίνοντας παράλληλα τον τρόπο να το διατηρήσουν εφόρου ζωής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Εξτένσιονς στα μαλλιά: Από τι κινδυνεύουν όσες τα φοράνε
Μυστικά για να φτάσετε τα… 100!