Η νόσος του Χασιμότο (Hashimoto’s Thyroiditis) είναι μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή σας, έναν μικρό αδένα στη βάση του λαιμού σας κάτω από το “μήλο του Αδάμ”.
Ο θυρεοειδής αδένας είναι μέρος του ενδοκρινικού συστήματος, το οποίο παράγει ορμόνες που συντονίζουν πολλές από τις δραστηριότητες του οργανισμού σας.
Η προκύπτουσα φλεγμονή από τη νόσο του Hashimoto, επίσης γνωστή ως χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα, συχνά οδηγεί σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός).
Η νόσος του Χασιμότο είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού. Επηρεάζει κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας, αλλά επίσης μπορεί να συμβεί σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, όπως και σε παιδιά.
Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Συμπτώματα
Μπορεί να μην παρατηρήσετε σημάδια ή συμπτώματα της νόσου του Χασιμότο με την πρώτη, ή μπορεί απλά να παρατηρήσετε ένα πρήξιμο στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας (βρογχοκήλη). Η νόσος του Χασιμότο συνήθως εξελίσσεται αργά με το πέρασμα των ετών και προκαλεί χρόνιες βλάβες του θυρεοειδούς, με αποτέλεσμα την πτώση στα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα σας. Τα συμπτώματα είναι όμοια με εκείνα της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός).
- Κόπωση και νωθρότητα
- Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο
- Δυσκοιλιότητα
- Χλωμό, ξηρό δέρμα
- Πρήξιμο στο πρόσωπο
- Βραχνή φωνή
- Ανεξήγητη αύξηση του σωματικού βάρους (συμβαίνει σπάνια και δεν υπερβαίνει τα 5-10 κιλά, περισσότερα από τα οποία είναι από συσσώρευση υγρών)
- Μυϊκοί πόνοι, ευαισθησία και μυική ακαμψία, ιδιαίτερα στους ώμους και τους γοφούς σας
- Πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις σας και πρήξιμο στα γόνατά σας ή στις μικρές αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια σας
- Μυϊκή αδυναμία, ειδικά στα κάτω άκρα
- Υπερβολική ή παρατεταμένη έμμηνος ρύση
- Κατάθλιψη
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Δείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα:
- Κόπωση για κανέναν προφανή λόγο
- Ξηρό δέρμα
- Χλωμό και πρησμένο πρόσωπο
- Δυσκοιλιότητα
- Βραχνή φωνή
Πηγή: http://www.mayoclinic.org
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τροφές με ιώδιο: Ποιες είναι οι κορυφαίες για την σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς
Υποθυρεοειδισμός: Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα που συνήθως αγνοούμε