Τι χρειάζονται πραγματικά οι μαμάδες τη Γιορτή της Μητέρας: Λιγότερο body shaming, περισσότερη υποστήριξη

  • Iatropedia newsroom
μητέρα, παιδί, γιορτή της μητέρας
Ναι, τα λουλούδια και τα γλυκά είναι υπέροχα, αλλά υπάρχει κι ένα ανεκτίμητο δώρο που θα απολάμβαναν σχεδόν όλες οι μαμάδες: μια πιο υγιή εικόνα για το σώμα τους

Η πίεση στις γυναίκες να δείχνουν τέλειες δεν είναι δικό τους λάθος. Η αναγνώριση και η αντίσταση στα μη ρεαλιστικά πρότυπα εμφάνισης μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μιας μητέρας σε κάθε στάδιο της γονεϊκότητας.

Αν και οι γυναίκες δέχονται πιέσεις σε όλη τους τη ζωή, για όσες γεννούν, η εμφάνιση μετά τον τοκετό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.

Ποιος ξεχνά τη φωτογράφιση της Ζιζέλ Μπούντχεν (Gisele Bündchen), το 2010, όταν πόζαρε για τη Vogue λίγους μήνες μετά τη γέννα! Κατά τη διάρκεια της φρενίτιδας που ακολούθησε στο Internet, πολλοί έσπευσαν να καθησυχάσουν, δήθεν, τις υπόλοιπες μαμάδες ότι οι απλές γυναίκες δεν πρέπει να συγκρίνουν τον εαυτό τους με ένα σούπερ μόντελ. Όμως, σχεδόν όλες οι μαμάδες μετά τον τοκετό, διάσημες και μη, αντιμετωπίζουν μια άρρητη εντολή να «επανέλθουν» στην κατάσταση που ήταν το σώμα τους πριν από το μωρό. Ακόμη, όμως, και αν έχει κανείς τα γονίδια και το βοηθητικό προσωπικό της Ζιζέλ, είναι παράλογο και σκληρό να περιμένουμε από μία γυναίκα να επικεντρώσει την ενέργειά της στο να φαίνεται σαν να μην έμεινε ποτέ έγκυος.

Πώς μπορούν να καταστρέψουν τις γυναίκες οι προσδοκίες για «επαναφορά» στην προηγούμενη κατάσταση

Δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι από τις μεγαλύτερες σωματικές αλλαγές που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα, οι προσδοκίες για επαναφορά στην πρότερη κατάσταση δεν είναι απλώς παράλογες, αλλά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική και την ψυχική υγεία των νέων μαμάδων.

Ο αντίκτυπος των επιβλαβών αυτών πιέσεων στην εμφάνιση είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη, σύμφωνα με την Jill Schwartz, θεραπεύτρια με έδρα το Λος Άντζελες, η οποία ειδικεύεται στην περιγεννητική ψυχική υγεία.

«Η κοινωνία μας κάνει τόσο κακό στις μαμάδες», βομβαρδίζοντάς τες με κανόνες για το πώς πρέπει να φαίνονται, αντί να τους παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη, τονίζει.

Τα επιζήμια αυτά ιδανικά μπορούν να επιδεινώσουν ή ακόμα και να προκαλέσουν καταστάσεις ψυχικής υγείας, ειδικά στις γυναίκες με ιστορικό κατάθλιψης, άγχους ή διατροφικών διαταραχών. Το να ασχολείται μια μαμά με την εμφάνισή της, την άσκηση ή το τι τρώει (ακόμη και με την «υγιεινή διατροφή») θα μπορούσε να είναι σημάδι σημαντικών προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για τις νέες μαμάδες είναι να προσπαθήσουν να αποδεχθούν τις αλλαγές που φέρνει η μητρότητα και να να νιώσουν ευγνωμοσύνη για αυτές.

«Το σώμα δεν είναι αυτό που ήταν πριν. Και κάνατε αυτό το όμορφο, εκπληκτικό πράγμα που δεν το βιώνουν όλοι», λέει η Schwartz. «Μπορείς να ωριμάσεις και να το αγκαλιάσεις όλο αυτό. Αλλά το σώμα σας δεν θα είναι όπως ήταν πριν, όπως και η ζωή δεν πρόκειται να είναι όπως ήταν πριν», προσθέτει.

Όταν αισθάνονται πίεση να προσπαθήσουν να ελέγξουν ή να συρρικνώσουν το σώμα τους, οι μαμάδες πρέπει να σκέπτονται ότι οι ιδέες αυτές δεν είναι φυσικές ή έμφυτες, αλλά πολιτισμικές, λέει η Debra Benfield, διαιτολόγος στο Winston-Salem της Βόρειας Καλιφόρνιας, η οποία ειδικεύεται στην υποστήριξη της εικόνας του γυναικείου σώματος.

Το να έχουν επίγνωση ότι οι «οδηγίες» αυτές προέρχονται από μια συγκεκριμένη κουλτούρα διατροφής μπορεί να βοηθήσει τις μαμάδες να αρχίσουν να αντιστέκονται στα μη ρεαλιστικά και επιβλαβή ιδανικά. Μερικές γυναίκες μπορεί να βρουν δύναμη να επαναστατήσουν ενεργά ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα: «Κάνε το αντίθετο από την πίεση που σου ασκεί η κοινωνία», συμβουλεύει η Schwartz. Για παράδειγμα, ενώ οι άνθρωποι μπορεί να ενθαρρύνουν τους νέους γονείς να ξαναξεκινήσουν την άσκηση γρήγορα, η πιο υγιής προσέγγιση είναι να «προχωρήσουν αργά, να έχουν υπομονή, να αντιμετωπίζουν με επιείκεια τον εαυτό τους και να θυμούνται ότι βρίσκονται σε περίοδο ανάρρωσης».

Οι πιέσεις πριν από την εμμηνόπαυση

Η καταστροφική αναντιστοιχία μεταξύ της αυξημένης ευαλωτότητας μιας μητέρας και μιας νέας επίθεσης μη ρεαλιστικών προσδοκιών για την εμφάνισή της κορυφώνεται ξανά για τις γυναίκες στα χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση.

Όπως και με την περίοδο μετά τον τοκετό, η περιεμμηνόπαυση φέρνει νέες προκλήσεις σε μια αγχωτική περίοδο της ζωής.

Πολλές γυναίκες μέσης ηλικίας βιώνουν ορμονικές και σωματικές αλλαγές κι όλα αυτά ενώ μεγαλώνουν παιδιά και φροντίζουν ηλικιωμένους γονείς.

«Η σύγκρουση μητρότητας και περιεμμηνόπαυσης είναι πολύ δύσκολο πράγμα», λέει η Benfield.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αρνητική εικόνα σώματος και οι διατροφικές διαταραχές τείνουν να αυξάνονται ξανά στη μέση ηλικία, όταν περιμένουμε από τις γυναίκες να δείχνουν σαν να έχουν «παγώσει τον χρόνο» αντί να βιώνουν τις φυσικές και αναμενόμενες αλλαγές που έρχονται με την ηλικία, σημειώνει η Benfield, η οποία ασχολείται με άτομα που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές.

«Τα σώματα αλλάζουν. Και αυτό είναι εντάξει. Και ας το κανονικοποιήσουμε», λέει.

Μια θετική επιρροή στην οικογένεια

Ίσως να είναι πιο εύκολο για τις μαμάδες να απορρίψουν τη διατροφική κουλτούρα και το ιδανικό του αδύνατου ανθρώπου όταν αναγνωρίζουν τη θετική επιρροή που μπορούν να έχουν στην οικογένειά τους.

«Διδάσκουμε στα παιδιά μας πώς να αγαπούν τον εαυτό τους», λέει η Jen McLellan, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σε θέματα τοκετού. Ακόμα κι αν μια μαμά δεν κάνει φανερά δίαιτα ή δεν ζυγίζεται μπροστά στα παιδιά της, «τα παιδιά ακούν και παρακολουθούν με περισσότερους τρόπους από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε», προσθέτει η Benfield.

Τα οφέλη για τα παιδιά είναι πάρα πολλά, αλλά οι μαμάδες αξίζουν να αισθάνονται καλύτερα για το σώμα τους, για τον εαυτό τους, λέει η Benfield. Αντιστεκόμενες σε επιβλαβή ιδανικά, οι μητέρες «επιβαρύνονται λιγότερο και νιώθουν πιο παρούσες και, ως εκ τούτου, πιο δυνατές στη ζωή τους».

Ένα βασικό βήμα σε αυτή τη διαδικασία είναι η απομάκρυνση πολλών από όσα μας έχει διδάξει η διατροφική κουλτούρα σχετικά με τη σημασία του να είναι κανείς λεπτός.

«Είναι πραγματικά σημαντικό να αποτινάξουμε από πάνω μας τη δική μας προκατάληψη για το βάρος», λέει η McLellan. «Όλοι έχουμε εσωτερικευμένα πρότυπα, επειδή μεγαλώσαμε με αυτά. Και όσο περισσότερο είμαστε πρόθυμες να αρχίσουμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά, τόσο πιο βαθιά αγάπη μπορούμε να νιώσουμε για τον εαυτό μας», προσθέτει.

Μια στρατηγική για να αισθάνονται καλύτερα οι μαμάδες με το σώμα τους είναι να ασκούν ουσιαστική αυτοφροντίδα.

«Δεν εννοώ αφρόλουτρα και χνουδωτές κάλτσες. «Εννοώ να προγραμματίσουμε το τεστ Παπανικολάου, να προγραμματίσουμε την επίσκεψή μας στον οδοντίατρο», εξηγεί η McLellan. Η αντιμετώπιση και προβλημάτων βάρους, όταν υπάρχουν, είναι απαραίτητη όχι μόνο για την εικόνα του σώματος αλλά και για τη συνολική υγεία.

Αναγνωρίζοντας το στίγμα του βάρους και φροντίζοντας πραγματικά τον εαυτό τους, οι μαμάδες μπορούν να αρχίσουν να «ξεγράφουν τα μηνύματα με τα οποία μεγαλώσαμε, νομίζοντας ότι το σώμα μας είναι λάθος ή κακό και, αντ’ αυτού, να επικεντρωθούμε πραγματικά στη σημασία της συνολικής ευεξίας μας», πρόσθεσε.

Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε άλλες μαμάδες;

Εάν μια μητέρα στη ζωή σας δυσκολεύεται με την εικόνα του σώματός της, μπορεί να θεωρήσετε ότι θα ήταν καλύτερο να καθησυχάσετε τις ανησυχίες της και να της κάνετε κομπλιμέντα. Όμως, αν και ορισμένες μητέρες μπορεί να εκτιμήσουν αυτό το είδος καθησυχασμού, υπάρχει ο κίνδυνος να έχει αντίθετα αποτελέσματα, επειδή δεν αναγνωρίζει τα συναισθήματά της, ενώ ενισχύει τη σημασία του πώς φαίνεται το σώμα της.

Το να ακούσουμε πραγματικά τις ανησυχίες της και να προσπαθήσουμε να βγάλουμε από το επίκεντρο την εμφάνιση μπορεί συχνά να είναι καλύτερο, σύμφωνα με την Benfield. Οι φίλοι, η οικογένεια και οι σύντροφοι μπορούν να εκφράσουν την άνευ όρων αγάπη τους, ακόμη και να μιλήσουν ανοιχτά για το πόσο τοξικά είναι τα μη ρεαλιστικά πρότυπα του πολιτισμού μας για τις γυναίκες.

Ένας πιθανός τρόπος για να εκφράσετε ενσυναίσθηση και να ξεκινήσετε μια βαθύτερη συζήτηση θα μπορούσε να ξεκινά ως εξής: «Δεν είναι κρίμα που οι γυναίκες αισθάνονται τόση πίεση να έχουν μια συγκεκριμένη εικόνα, ειδικά αυτήν την περίοδο της ζωής;»

Η εξωτερίκευση και η απόρριψη των ιδανικών ομορφιάς μπορεί να είναι μία αφετηρία, για να αρχίσετε να αντιστέκεστε στην πίεση. Υπάρχει μια σημαντική υπενθύμιση που κάθε μαμά πρέπει να ακούει, όχι μόνο στη Γιορτή της Μητέρας, αλλά όλο το χρόνο, λέει η McLellan: «Είσαι ήδη σημαντική. Αυτό που είσαι σήμερα είναι υπέροχο. Είσαι απόλυτα επαρκής και κάνεις ήδη αρκετά».

Πηγή: CNN

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες ράτσες σκύλων έχουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα από καρκίνο

Κ. Καλαϊτζή: Ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει δραματικά τις πιθανότητες για διαβήτη, έμφραγμα, εγκεφαλικό

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Οι κίνδυνοι για την υγεία και τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες