Τι δείχνει η δύναμη στα χέρια για την υγεία και ποιες ασκήσεις θα την βελτιώσουν
Η δύναμη στα χέρια και το πόσο σταθερά μπορούμε να τα κρατήσουμε μπορεί να δώσει αρκετά στοιχεία για την υγεία μας, από τους καρδιαγγειακούς κινδύνους μέχρι την υγεία του εγκεφάλου σας, ακόμη και τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Νέα έρευνα έχει πλέον καθιερώσει ένα σύστημα κατάταξης της δύναμης στα χέρια για να βοηθήσει τους γιατρούς να προσδιορίσουν εάν κάποιος γίνεται αδύναμος και έχει προβλήματα υγείας.
«Είναι πολύ εύκολο να μετρηθεί και είναι ένας εξαιρετικός προγνωστικός δείκτης για να δείξει την γενική κατάσταση της υγείας σας», υποστηρίζει ο Δρ. Μαρκ Πίτερσον, καθηγητής φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Τι δείχνει η δύναμη στα χέρια
Η δύναμη στα χέρια μετριέται χρησιμοποιώντας μια συσκευή που ονομάζεται δυναμόμετρο, η οποία παρέχει μετρήσεις για το πόσα κιλά δύναμης παράγει κάποιος όταν συμπιέζει τη λαβή του στο χέρι του. Η κανονική δύναμη ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες, όπως ο ΔΜΣ και το φύλο.
Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sport and Health Science, επιβεβαίωσε ότι η μέτρηση της δύναμης των χεριών προβλέπει προβλήματα υγείας.
Αφού εξέτασαν δεδομένα για περισσότερους από 2,4 εκατομμύρια ενήλικες, διαπίστωσαν ότι η δύναμη λαβής κορυφώνεται μεταξύ των ηλικιών 30 και 39, ενώ όσο πιο αδύναμα τα χέρια, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να είναι αδύναμη και η υγεία.
Δείτε επίσης: 7 εύκολοι τρόποι για να αρχίζετε τη μέρα σας γεμάτοι ενέργεια – Πρακτικές συμβουλές
Τα άτομα με πιο αδύναμα χέρια είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακή νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.
Η απώλεια της δύναμης με την πάροδο του χρόνου έχει επίσης συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.
Γενικά, όταν κάποιος γίνεται αδύναμος λόγω απώλειας μυϊκής μάζας, γερνάει πιο γρήγορα και θα αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα υγείας όσο μεγαλώνει.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε τη δύναμη στα χέρια σας;
Αν και τα προβλήματα αδυναμίας μπορεί να ξεκινήσουν ακόμα και από τα 40 μας, ειδικά αν κάποιος κάνει καθιστική ζωή, υπάρχουν τρόποι να βελτιώσετε την φυσική κατάσταση του σώματος και των χεριών σας.
Ο Δρ. Πίτερσον προειδοποιεί ότι οι ειδικές ασκήσεις και τα ειδικά «εργαλεία» για τα χέρια δεν θα κάνουν δουλειά. Αυτό που χρειάζεται είναι να μπει στη ρουτίνα μας μια προπόνηση ενδυνάμωσης με αντιστάσεις, που θα ενισχύσει το «χτίσιμο» της μυϊκής μας μάζας συνολικά.
Επίσης, και οι ασκήσεις που έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην υγεία της καρδιάς, όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο, δεν πρέπει να λείπουν από τη ρουτίνα μας.
Δείτε επίσης: Γυμναστική: Με ποιες ασκήσεις καίμε τις περισσότερες θερμίδες
Η άσκηση καταπολεμά την αδυναμία δημιουργώντας ένα καλό απόθεμα μυών που, με τη σειρά του, θα κάνει το σώμα σας πιο ανθεκτικό στη γήρανση και θα το βοηθήσει να ανακάμψει πιο γρήγορα από τραυματισμούς ή ασθένειες.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι μαζί με την άσκηση, είναι σημαντικό να προσέχουμε και τη διατροφή μας, ειδικά την κατανάλωση καθαρών πρωτεϊνών, που θα μας βοηθήσουν να «χτίσουμε» μυς.
Ασκήσεις
Το πιο σημαντικό είναι να επιλέγετε ασκήσεις που σας αρέσουν και θα κάνετε καθημερινά, έστω και μόνο για 10 λεπτά. Ο Δρ. Πίτερσον συνιστά να κάνετε ασκήσεις που απαιτούν δύο αρθρώσεις, όπως καθίσματα ή προβολές. Οι ασκήσεις που «χρησιμοποιούν το ισχίο και το γόνατο είναι οι πιο σημαντικές επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί μύες στα κάτω άκρα που μπορείτε να επωφεληθείτε πολύ από αυτές», εξηγεί.
Φυσικά, οφείλεται να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας για το ποια είδη προπονήσεων θα λειτουργήσουν καλύτερα για εσάς, αλλά οι ασκήσεις που προτείνουν οι ειδικοί περιλαμβάνουν ασκήσεις με αντιστάσεις (βάρη, είτε του σώματος είτε εξοπλισμό), το περπάτημα, την κολύμβηση και την γιόγκα.
Δείτε επίσης: Γιορτές: Τι να προσέξετε για να αποφύγετε τα πεπτικά προβλήματα
Μην εστιάσετε τόσο πολύ στις ασκήσεις ειδικά για τα χέρια, όπως δικεφάλου και στήθους. Οι προπονήσεις για ολόκληρο το σώμα θα έχουν πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία σας, υπογραμμίζει.
Φωτογραφία iStock