Iatropedia

Τι δείχνει το σπέρμα για την υγεία: Τι σημαίνουν οι αλλαγές σε χρώμα και υφή

sperm IVF

Ακριβώς όπως τα ούρα και τα κόπρανα, το σπέρμα μπορεί να παρέχει σημαντικές ενδείξεις για την υγεία ενός άνδρα.

Οι αλλαγές στο χρώμα, την υφή, τη μυρωδιά στο σπέρμα μπορεί να σηματοδοτούν υποκείμενες παθήσεις υγείας για τους άνδρες.

Είναι σημαντικό να ξέρετε τι σημαίνουν οι αλλαγές αυτές, για να μπορείτε να «προλάβετε νωρίς» πιθανά προβλήματα υγείας.

Είναι φυσιολογικό το σπέρμα να έχει μικρές αλλαγές στο χρώμα, την υφή ή την οσμή. Η ποιότητα μπορεί επίσης να διαφέρει από μέρα σε μέρα ή από εκσπερμάτιση σε εκσπερμάτιση. Το σπέρμα, ή σπερματικό υγρό, είναι ένα μείγμα υγρού από τον προστάτη, τα σπερματικά κυστίδια και τους όρχεις.

Συνήθως, το σπέρμα περιέχει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έχει μια ελαφρώς παχιά υφή που μοιάζει με τζελ. και μια αμυδρή μυρωδιά που μοιάζει με λευκαντικό λόγω του αλκαλικού pH του. Η ποσότητα της εκσπερμάτισης κυμαίνεται τυπικά από 1,5 έως 5 χιλιοστόλιτρα ανά εκσπερμάτιση. Το σπέρμα υγροποιείται μέσα σε λίγα λεπτά μετά την έξοδο από το σώμα, αλλάζοντας από παχύρευστο τζελ σε απαλό υγρό για να υποστηρίξει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Αλλαγές στο χρώμα

Το σπέρμα έχει συνήθως ένα λευκό – γκρι χρώμα, το οποίο όμως μπορεί να αλλάζει κάθως αναμιγνύεται με ούρα, αίμα ή άλλα υγρά στο ουροποιητικό ή αναπαραγωγικό σύστημα.

Όπως συμβαίνει και με τα ούρα, το σπέρμα μπορεί να αλλάξει χρώμα αν ξεκινήσετε να παίρνετε συμπληρώματα βιταμινών ή κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Επιπλέον, οι αλλαγές στο χρώμα του σπέρματος μπορεί να υποδηλώνουν κάποια ασθένεια, όπως η ηπατική ανεπάρκεια ή ο ίκτερος, όπου ολόκληρο το σώμα φαίνεται πιο κίτρινο, και μπορεί να αποχρωματίσουν το σπέρμα.

Δείτε επίσης: Ποιες τροφές μπορούν να «απογειώσουν» την αντοχή και τις σεξουαλικές επιδόσεις σας

Ακόμη και το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει το σπέρμα, όχι μόνο όσον αφορά το χρώμα, αλλά και για την μείωση της γονιμότητας.

Το κίτρινο ή πράσινο σπέρμα μπορεί να υποδηλώνει ότι έχετε ουρολοίμωξη, ή φλεγμονή του προστάτη, ακόμα και κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ).

Προσοχή πρέπει να δώσετε και αν το σπέρμα σας έχει κόκκινο ή καφέ χρώμα, γνωστό ως αιματοσπερμία, που συνήθως προκαλείται από φλεγμονή ή λοίμωξη του διευρυμένου προστάτη.

Τι σημαίνει η διαφορετική υφή

Το κανονικό σπέρμα είναι ελαφρώς παχύ και με μια υφή τζελ, επομένως αν παρατηρήσετε ότι είναι περισσότερο παχύ και «τραχώδες» μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης ή μόλυνσης.

Από την άλλη, το υδαρές σπέρμα μπορεί να υποδηλώνει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ή συχνή εκσπερμάτιση, η οποία μπορεί να μειώσει προσωρινά την ποιότητα του σπέρματος.

Τι υποδηλώνει η μυρωδιά στο σπέρμα

Συνήθως, το σπέρμα έχει μια ελαφριά μυρωδιά που μοιάζει με αυτήν της χλωρίνης ή της αμμωνίας λόγω του ελαφρώς αλκαλικού pH που περιέχει.

Αν παρατηρήσετε ότι η μυρωδιά του σπέρματος έχει γίνει εντονότερη και γενικότερα αν υπάρχει έντονη δυσοσμία, μπορεί να είναι ένα ακόμη σημάδι κάποιας λοίμωξης ή κάποιου ΣΜΝ.

Επίσης, μια πιο «γλυκιά» μυρωδιά μπορεί να σηματοδοτεί μη φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης, που σχετίζεται με τον διαβήτη.

Δείτε επίσης: Προφυλακτικό: Λανθασμένες πρακτικές στη χρήση του, αυξάνουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Διαφορές στην ποσότητα

Ο μέσος όγκος της εκσπερμάτισης κυμαίνεται από 1,5 έως 5 χιλιοστόλιτρα, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Αν παρατηρήσετε ότι η ποσότητα είναι μειωμένη σε σχέση με το συνηθισμένο, αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα συχνής εκσπερμάτωσης, χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης ή κάποιο πρόβλημα που «μπλοκάρει» την αναπαραγωγική οδό.

Από την αντίθετη, ο υψηλός όγκος σπέρματος μπορεί να οφείλεται σε παρατεταμένη αποχή ή σε σπάνιες περιπτώσεις σε μόλυνση ή φλεγμονή.

Πόνος κατά την εκσπερμάτιση

Η επώδυνη εκσπερμάτιση μπορεί να είναι σύμπτωμα προστατίτιδας, ουρηθρίτιδας και καταστάσεων όπως η νόσος του Peyronie (μη φυσιολογική καμπυλότητα του πέους). Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 15% έως το 55% των ανδρών με χρόνια προστατίτιδα μπορεί να εμφανίσουν σεξουαλική δυσλειτουργία ή/και πόνο κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης.

Οι καθημερινές συνήθειες που επηρεάζουν το σπέρμα

Η διατροφή, η ενυδάτωση και η γενική υγεία επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος. Η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του σπέρματος, ενώ ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να τη βελτιώσει.

Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα μπορούν να αλλάξουν την εμφάνιση και την ποιότητα του σπέρματος. Για παράδειγμα, η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης μπορεί να μειώσει την παραγωγή σπέρματος, ενώ συμπληρώματα όπως ο ψευδάργυρος και το φολικό οξύ μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος.

Δείτε επίσης: Η «τοξική αρρενωπότητα» εμποδίζει τους άνδρες να δημιουργούν δυνατές φιλίες

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Οι περιστασιακές αλλαγές στο σπέρμα δεν χρειάζεται να σας προκαλέσουν ανησυχία. Ωστόσο, αν αυτές οι αλλαγές είναι επίμονες και εμφανίζονται πολύ συχνά, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε κάποιον ανδρολόγο. Ο τακτικός έλεγχος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σεξουαλικής υγείας και την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Με πληροφορίες από: CNN Health / Φωτογραφία iStock