Τι δείχνουν τα δόντια μας για την υγεία της καρδιάς μας

  • Iatropedia newsroom
οδοντίατρος ελέγχει τα δόντια ασθενούς
Παρότι η αιτιώδης σχέση μεταξύ στοματικής και καρδιαγγειακής υγείας δεν έχει ακόμη γίνει καλά κατανοητή, οι ερευνητές θεωρούν ότι η σχέση των δύο αποτελεί «προγνωστικό παράγοντα κινδύνου»

Υγιές στόμα σημαίνει και υγιή καρδιά, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση.

Οι άνθρωποι που έχουν χάσει δόντια είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακά προβλήματα. Και όσο περισσότερα δόντια έχουν χάσει, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Παρότι η αιτιώδης σχέση μεταξύ στοματικής και καρδιαγγειακής υγείας δεν έχει ακόμη γίνει καλά κατανοητή, οι ερευνητές θεωρούν ότι η σχέση των δύο αποτελεί «προγνωστικό παράγοντα κινδύνου».

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι η απώλεια δοντιών δεν είναι μόνο οδοντικό πρόβλημα, αλλά ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Anita Aminoshariae, καθηγήτρια στην Οδοντιατρική Σχολή του Case Western Reserve University στο Κλίβελαντ.

«Η διατήρηση καλής στοματικής υγείας είναι απαραίτητη, όχι μόνο για ένα υγιές χαμόγελο, αλλά και για μια υγιή καρδιά», πρόσθεσε σε δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου.

«Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία των τακτικών οδοντιατρικών ελέγχων και της προληπτικής φροντίδας για τη μείωση του κινδύνου σοβαρών καρδιαγγειακών συμβαμάτων», συμπληρώνει.

Για τη νέα ανασκόπηση, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 12 προηγούμενες μελέτες που εξέταζαν τη σχέση μεταξύ απώλειας δοντιών και θανάτου από καρδιά.

Τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι που είχαν χάσει πολλά δόντια είχαν 66% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακά προβλήματα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν χάσει.

Τα άτομα που είχαν χάσει όλα τα δόντια τους είχαν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Endodontics.

Το σημείο στο οποίο ο κίνδυνος εκτινασσόταν στα ύψη φαινόταν να είναι τα 10 δόντια και κάτω, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Ο μαγικός αριθμός είναι το 10», ανέφερε η Aminoshariae. «Όσοι είχαν από 10 δόντια και κάτω, έχουν πρόβλημα».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άνδρας έχασε τη ζωή του από τσιμπούρι

Κουκιά: Το όσπριο που διώχνει τη μελαγχολία και φτιάχνει τη διάθεση

Κορονοϊός: Μεγάλος ο κίνδυνος μετάδοσης στα αεροπλάνα, παρά τα φίλτρα ασφαλείας HEPA