Iatropedia

Τι έδειξε έρευνα για το ChatGPT ως “διαγνωστικό βοήθημα” για ασθενείς και γιατρούς

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση στον αριθμό των ατόμων που αναζητούν ιατρική συμβουλή στο διαδίκτυο.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα medRxiv, ερευνητές αξιολόγησαν τη διαγνωστική ακρίβεια του ChatGPT.

Πολλά άτομα αναζητούν μια πιθανή διάγνωση αναζητώντας βιβλιογραφία στο διαδίκτυο σχετικά με τα συμπτώματα που εμφανίζουν. Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) τύπου GPT (Generative Pre-trained Transformer) όπως το ChatGPT θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στον τομέα της ιατρικής και να ξεκινήσουν μια νέα τάση αυτοδιάγνωσης, παρέχοντας δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων συμπτωμάτων και διαφορικών διαγνώσεων ιατρικών καταστάσεων.

Σχετικά με την μελέτη

Οι ερευνητές διερεύνησαν εάν το ChatGPT θα μπορούσε να διαγνώσει με ακρίβεια διάφορες κλινικές περιπτώσεις.

Η ομάδα συμπεριέλαβε 50 βινιέτες (σύντομες περιλήψεις) κλινικών περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων 40 περιπτώσεων που παρατηρούνται συχνά και 10 σπάνιων περιπτώσεων. Οι 10 περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν σπάνια προέκυψαν από μια τυχαία επιλογή σπάνιων ασθενειών και ενός ορφανού φαρμάκου με θετικό σήμα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Τα ονόματα των σπάνιων ασθενειών χρησιμοποιήθηκαν ως ερωτήματα στη βάση δεδομένων PunMed και στην ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το πρώτο αντίστοιχο άρθρο που ταίριαζε στην αναζήτηση.

Η ομάδα εισήγαγε με την μορφή πλήρους κειμένου στον “διάλογο” με το ChatGPT τις 10 πιο πιθανές διαγνώσεις κλινικών περιστατικών ασθενών.

Όλες οι βινιέτες ασθενειών ζητήθηκαν τρεις φορές σε ανεξάρτητα κουτιά συνομιλίας. Χρησιμοποιήθηκαν δύο εκδόσεις του ChatGPT, δηλαδή η έκδοση 3.50 και η έκδοση 4.0, που απέδωσαν συνολικά 300 προτροπές και 3.000 προτεινόμενες ιατρικές διαγνώσεις. Ένας γιατρός συνέκρινε τις προτεινόμενες από το ChatGPT διαγνώσεις με τις σωστές διαγνώσεις για τις αντίστοιχες ασθένειες.

Οι περιπτώσεις θεωρήθηκαν σωστά διαγνωσμένες στην περίπτωση άμεσης αντιστοίχισης (π.χ. «οξεία μέση ωτίτιδα» που διαγνώστηκε από το chatbot ως «οξεία μέση ωτίτιδα») ή εάν το ChatGPT πρότεινε ιεραρχικές σχέσεις άμεσου τύπου με τη σωστή ιατρική διάγνωση (π.χ. «οξεία φαρυγγίτιδα” για “φαρυγγίτιδα” ή “ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο” για “εγκεφαλικό επεισόδιο”).

Η ακρίβεια των υποδεικνυόμενων διαγνώσεων εκφράστηκε ως ακρίβεια topX, αντιπροσωπεύοντας το ποσοστό των περιπτώσεων που επιλύθηκαν χρησιμοποιώντας το μέγιστο X υποδεικνυόμενων διαγνώσεων. Για παράδειγμα, μια κορυφαία διαγνωστική ακρίβεια 100% υποδηλώνει όλες οι βινιέτες ασθενειών επιλύθηκαν με την αρχικά προτεινόμενη ιατρική διάγνωση. Εάν 7 από τις 10 περιπτώσεις επιλύονταν με την αρχικά υποδεικνυόμενη διάγνωση και 1 επιπλέον περίπτωση με την επακόλουθη υποδεικνυόμενη διάγνωση, τα ποσοστά για το top1 και το top2 θα ήταν 70% και 80%, αντίστοιχα. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε έλεγχος για να προσδιοριστεί το επίπεδο συμφωνίας μεταξύ της διάγνωσης που υποδεικνύεται από το ChatGPT και της σωστής διάγνωσης.

Αποτελέσματα

Όσον αφορά τις σπάνιες περιπτώσεις:

Συμπέρασμα

Σημαντική σημείωση: Η πλατφόρμα medRxiv δημοσιεύει προκαταρκτικές επιστημονικές εκθέσεις που δεν έχουν αξιολογηθεί επισήμως και, ως εκ τούτου, πρέπει να μην εκλαμβάνονται ως οριστικές, ούτε να καθοδηγούν αποφάσεις για θέματα υγείας, ούτε να αντιμετωπίζονται ως καθιερωμένες πληροφορίες.

Πηγή: https://www.news-medical.net

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή Νοημοσύνη για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει τη διάγνωση του διαβήτη

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πια διαγνώσεις των καταγμάτων το ίδιο καλά με τους ορθοπεδικούς

Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει με αρκετή ακρίβεια ποιος θα εμφανίσει άνοια σε δύο χρόνια

φωτό: iStock