Η Τζίνα Ντρούλις είχε δηλώσει πέρυσι ότι διαγνώστηκε με μεταστατικό καρκίνο στο ήπαρ.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Espresso είχε πει μεταξύ άλλων: «Άρχισα να νιώθω ένα φούσκωμα στο στομάχι και θεώρησα ότι ήταν από τη στενοχώρια μου (…) ένιωθα το στομάχι μου πρησμένο και δεν μπορούσα να φάω πολύ. Μέχρι που το πρήξιμο άρχισε σε όλο μου το σώμα. Πήγα στον γιατρό μου και μου έγραψε εξετάσεις γιατί είχα πολύ χαμηλό αιματοκρίτη και μπήκα εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Μεταξά. Έκανα βιοψία στο συκώτι και γύρισα σπίτι περιμένοντας τα αποτελέσματα (…) Πρηζόταν το στομάχι μου τόσο πολύ, που δεν μπορούσα ούτε νερό να πιώ. Η βιοψία βγήκε και μου βρήκαν μεταστατικό καρκίνο στο συκώτι σε μεγάλο όγκο«.
Η Τζίνα Ντρούλις πάλεψε με παρρησία και δύναμη. Ήταν, όμως, αντιμέτωπη με έναν από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους και, δυστυχώς, ο γενναίος αγώνας της δεν είχε την κατάληξη που ήθελε η ίδια και οι δικοί της άνθρωποι.
Τι αξίζει να γνωρίζετε για τους όγκους στο ήπαρ
Οι όγκοι είναι μη φυσιολογικές μάζες ιστού, που σχηματίζονται όταν τα κύτταρα αρχίζουν να αναπαράγονται με αυξημένο ρυθμό. Τόσο μη καρκινικοί (καλοήθεις) όσο και καρκινικοί (κακοήθεις) όγκοι μπορούν να αναπτυχθούν στο ήπαρ.
Οι μη καρκινικοί (καλοήθεις) όγκοι είναι αρκετά συχνοί και συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Συχνά, δεν διαγιγνώσκονται μέχρι να πραγματοποιηθεί υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία, ή μαγνητική τομογραφία.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι καλοήθων όγκων του ήπατος, όπως:
- Ηπατοκυτταρικό αδένωμα: Αυτός ο καλοήθης όγκος συνδέεται με τη χρήση ορισμένων φαρμάκων. Οι περισσότεροι από αυτούς τους όγκους παραμένουν μη ανιχνεύσιμοι. Μερικές φορές, ένα αδένωμα θα σπάσει και θα αιμορραγήσει στην κοιλιακή κοιλότητα, απαιτώντας χειρουργική επέμβαση. Τα αδενώματα σπάνια γίνονται καρκίνος.
- Αιμαγγείωμα: Αυτός ο τύπος καλοήθους όγκου είναι μια μάζα από μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία. Συνήθως δεν απαιτείται θεραπεία. Μερικές φορές, τα βρέφη με μεγάλα ηπατικά αιμαγγειώματα χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη της πήξης και της καρδιακής ανεπάρκειας.
Τι είναι οι καρκινικοί όγκοι του ήπατος
Οι καρκινικοί (κακοήθεις) όγκοι στο ήπαρ είτε έχουν προέλθει από το ίδιο το ήπαρ (πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος) είτε έχουν εξαπλωθεί από καρκινικές αναπτύξεις σε άλλα σημεία του σώματος (μεταστατικός καρκίνος του ήπατος). Οι περισσότεροι καρκινικοί όγκοι στο ήπαρ είναι μεταστατικοί.
Τι είναι το ηπάτωμα (πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος)
Ονομάζεται επίσης ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και είναι η πιο κοινή μορφή πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος. Η χρόνια μόλυνση με ηπατίτιδα Β και ηπατίτιδα C αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του τύπου καρκίνου. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν ορισμένες χημικές ουσίες, αλκοολισμό και χρόνια κίρρωση του ήπατος.
Ποια είναι τα συμπτώματα ενός ηπατώματος
Τα παρακάτω είναι τα πιο κοινά συμπτώματα ενός ηπατώματος. Ωστόσο, το κάθε άτομο μπορεί να εμφανίσει διαφορετικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Κοιλιακό άλγος
- Απώλεια βάρους
- Ναυτία
- Εμετός
- Μεγάλη μάζα που μπορεί να γίνει αισθητή στο πάνω, δεξί μέρος της κοιλιάς
- Πυρετός
- Ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών)
- Επίμονη φαγούρα
Τα συμπτώματα ενός ηπατώματος μπορεί να μοιάζουν με άλλες ιατρικές καταστάσεις, ή προβλήματα. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για διάγνωση.
Πώς γίνεται η διάγνωση του ηπατώματος
Εκτός από το πλήρες ιατρικό ιστορικό και την φυσική εξέταση, οι διαγνωστικές διαδικασίες για ένα ηπάτωμα μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας
Μια σειρά από ειδικές εξετάσεις αίματος, που μπορούν να καθορίσουν, εάν το ήπαρ λειτουργεί σωστά.
Υπερηχογράφημα κοιλίας
Μια τεχνική διαγνωστικής απεικόνισης που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για να δημιουργήσει μια εικόνα των εσωτερικών οργάνων. Οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται για την προβολή των εσωτερικών οργάνων της κοιλιάς, όπως το ήπαρ, ο σπλήνας και οι νεφροί και για την αξιολόγηση της ροής του αίματος μέσω διαφόρων αγγείων.
Αξονική τομογραφία
Μια διαγνωστική διαδικασία απεικόνισης που χρησιμοποιεί συνδυασμό ακτίνων Χ και τεχνολογίας υπολογιστή για την παραγωγή οριζόντιων ή αξονικών εικόνων του σώματος. Μια αξονική τομογραφία δείχνει λεπτομερείς εικόνες οποιουδήποτε μέρους του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των οστών, των μυών, του λίπους και των οργάνων. Οι αξονικές τομογραφίες είναι πιο λεπτομερείς από τις γενικές ακτινογραφίες.
Ηπατική αγγειογραφία
Ακτινογραφίες που λαμβάνονται μετά από ένεση ουσίας στις ηπατικές αρτηρίες.
Βιοψία ήπατος
Μια διαδικασία κατά την οποία δείγματα ιστού από το ήπαρ αφαιρούνται (με βελόνα ή κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης) από το σώμα για εξέταση στο μικροσκόπιο.
Θεραπεία για τα ηπατώματα και για μεταστατικό καρκίνο του ήπατος
Η ειδική θεραπεία για ένα ηπάτωμα θα καθοριστεί από τον γιατρό σας με βάση τα εξής:
- Ηλικία, συνολική υγεία και το ιατρικό ιστορικό σας
- Έκταση της νόσου
- Η ανοχή σας σε συγκεκριμένα φάρμακα, διαδικασίες ή θεραπείες
- Προσδοκίες για την πορεία της νόσου
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:
- Χειρουργική επέμβαση: Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση καρκινικού ιστού από το ήπαρ. Ωστόσο, ο όγκος πρέπει να είναι μικρός και περιορισμένος.
- Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ακτίνες υψηλής ενέργειας για να σκοτώσει, ή να συρρικνώσει τα καρκινικά κύτταρα.
- Χημειοθεραπεία: Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί αντικαρκινικά φάρμακα για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.
- Μεταμόσχευση ήπατος
Πηγή: https://www.hopkinsmedicine.org
φωτό: iStock