Iatropedia

Τι είναι η θεραπεία θερμικού σοκ: Γιατί τα θερμά λουτρά και η σάουνα κάνουν καλό στην υγεία

Η θερμότητα έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπεία πολύ πριν ανακαλυφθούν οι σάουνες.

Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι έχτισαν δημόσια λουτρά πάνω από ιαματικές πηγές και σε τεχνητές καμίνους. Στην ιστορία της Ανατολικής Ασίας, πέτρες θερμαίνονταν με φωτιά και τοποθετούνταν στο σώμα για να προσφέρουν τις θεραπευτικές δυνάμεις της θερμότητας.

Πλέον, οι επιστήμονες κατανοούν τον μηχανισμό πίσω από τα θεραπευτικά οφέλη της θερμικής θεραπείας. Όταν το σώμα εκτίθεται σε θερμοκρασίες 39°C και άνω, απελευθερώνονται πρωτεΐνες θερμικού σοκ.

Τι είναι οι πρωτεΐνες θερμικού σοκ

Οι πρωτεΐνες θερμικού σοκ είναι ένας τύπος πρωτεΐνης στρες: μόρια που ρυθμίζουν την απόκρισή μας σε εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως οι ακραίες θερμοκρασίες. Μόλις το σώμα εκτεθεί στη θερμότητα, η παραγωγή αυτών των πρωτεϊνών εκτοξεύεται στα ύψη. Όπως η άρση βαρών στρεσάρει τους μύες και τους κάνει πιο ισχυρούς, έτσι και οι πρωτεΐνες θερμικού σοκ στρεσάρουν τα κύτταρα και τα κάνουν πιο ανθεκτικά. Παίζουν ρόλο στη διατήρηση της ομοιόστασης για το ανοσοποιητικό σύστημα, το νευρικό σύστημα και πολλά άλλα.

Τα οφέλη που παρέχουν οι πρωτεΐνες θερμικού σοκ:

1. Καλύτερη υγεία του εγκεφάλου

Η έκθεση στη θερμότητα έχει συνδεθεί με ενισχυμένη μιτοχονδριακή λειτουργία στα κύτταρα. Τα μιτοχόνδρια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας σε όλα σχεδόν τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών και των νευρικών. Έρευνα σε ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ έδειξε ότι η έκθεση στη θερμότητα μείωσε τον νευροεκφυλισμό, αναστρέφοντας τη δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων. Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 2.000 υγιείς ενήλικες μέσης ηλικίας, η θεραπεία με σάουνα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα αποδείχθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.

2. Βοηθά την καρδιά

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η θερμοθεραπεία βελτιώνει επίσης την υγεία του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους ενήλικες και άτομα με καρδιακές παθήσεις, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Σε ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο, η τακτική θερμοθεραπεία μείωσε την αρτηριακή πίεση σε μόλις τρεις μήνες.

Σε μια μελέτη σε παχύσαρκες γυναίκες, 30 συνεδρίες υδρομασάζ κατά τη διάρκεια δύο μηνών μείωσαν τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Αν και η βύθιση σε ζεστό νερό δεν προκάλεσε απώλεια βάρους, βελτίωσε την υγεία της καρδιάς με στατιστικά σημαντικούς τρόπους, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, καθώς και βελτιώνοντας τη διαστολή των αρτηριών.

3. Ταχύτερη μυϊκή αποκατάσταση μετά από σωματική άσκηση

Οι πρωτεΐνες θερμικού σοκ ενεργοποιούνται όχι μόνο από την έκθεση στη θερμότητα αλλά και από την άσκηση. Όταν ενισχύετε τη ροή των πρωτεϊνών θερμικού σοκ με ένα μαξιλάρι/επίθεμα θέρμανσης ή μια σάουνα μετά την προπόνησή σας, μπορείτε να αποκομίσετε ακόμη περισσότερα οφέλη. Οι πρωτεΐνες θερμικού σοκ διεγείρουν την παραγωγή νέων πρωτεϊνών που απαιτούνται για τη δημιουργία νέου μυϊκού ιστού μετά την άσκηση και διασφαλίζουν ότι αυτές οι πρωτεΐνες παίρνουν το σωστό σχήμα. Βοηθούν επίσης να κατευθύνουν τη γλυκόζη και τα αμινοξέα στα σημεία της μυϊκής βλάβης για την προώθηση της ταχύτερης ανάρρωσης.

Ενισχύοντας τη ροή του αίματος, η έκθεση στη θερμότητα μπορεί να επιταχύνει τη μετακίνηση της συσσώρευσης γαλακτικού οξέος μακριά από τους μυϊκούς ιστούς, μειώνοντας τον πόνο μετά την προπόνηση.

4. Ανοσολογική Υποστήριξη

Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά συνεχώς στο περιβάλλον, εντοπίζοντας και εξουδετερώνοντας ξένους εισβολείς προκειμένου να διατηρήσει τα ζωτικά όργανα σε ομοιόσταση. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα για την ανάλυση των απειλών και την παραγωγή των αντισωμάτων που τα καταστρέφουν. Οι πρωτεΐνες θερμικού σοκ ενισχύουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, οδηγώντας σε αύξηση των Τ-λεμφοκυττάρων, των δενδριτικών κυττάρων και των μικροφάγων. Το αποτέλεσμα είναι η ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ιογενών λοιμώξεων, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Μέθοδοι θερμοθεραπείας για την ενεργοποίηση των πρωτεϊνών θερμού σοκ

Η έκθεση σε θερμοκρασίες 39°C και άνω ενεργοποιεί την απελευθέρωση πρωτεϊνών θερμού σοκ. Η άσκηση τις ενεργοποιεί επίσης χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε θερμότητα. Εδώ είναι οι καλύτεροι τρόποι για να επωφεληθείτε από τη θεραπεία θερμικού σοκ:

1. Άσκηση

Η άσκηση προκαλεί εισροή πρωτεϊνών θερμικού σοκ σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Οι αερόβιες ασκήσεις όπως το τρέξιμο, το ποδήλατο και το κολύμπι διεγείρουν ιδιαίτερα την παραγωγή πρωτεΐνης θερμικού σοκ, ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε ιδιαίτερα ζεστοί ενώ ασκείστε.

2. Ζεστό μπάνιο και σάουνα

Οι σάουνες, τα υδρομασάζ και τα ζεστά μπάνια είναι καλοί τρόποι για να εκθέσετε το σώμα σας σε θερμότητα και να επωφεληθείτε από τις πρωτεΐνες θερμικού σοκ. Είναι ασφαλές να εκτίθεστε σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. σάουνα) κάθε μέρα. Ωστόσο, θα πρέπει να περιορίσετε τις συνεδρίες σας στα 20 λεπτά. Φροντίστε να αναπληρώσετε τον εαυτό σας με υγρά όταν κάθεστε σε μια σάουνα ή βυθίζεστε σε ζεστό νερό.

3. Θερμαντικά επιθέματα

Μπορεί να αναρωτιέστε εάν η χρήση ηλεκτρικής θέρμανσης σας προσφέρει το ίδιο όφελος με τη βύθιση με ζεστό νερό ή σάουνα. Σύμφωνα με έρευνα, η θερμότητα που εφαρμόζεται σε εντοπισμένες περιοχές προκαλεί τη ροή των πρωτεϊνών θερμικού σοκ σε αυτές τις περιοχές. Ως αποτέλεσμα, η εφαρμογή θερμαντικού μαξιλαριού σε έναν πονεμένο μυ ή την άρθρωση που πονάει μπορεί να υποστηρίξει την επούλωση του.

Ενεργοποίηση πρωτεϊνών θερμικού σοκ για θεραπεία και υγεία

Η θερμοθεραπεία δεν είναι μια νέα τάση, αλλά είναι μια πανάρχαια πρακτική που έκαναν οι άνθρωποι εδώ και χιλιάδες χρόνια. Χάρη στις σάουνες και τα ηλεκτρικά μαξιλάρια θέρμανσης, δεν χρειάζεται να βασίζεστε σε θερμές πηγές για να αποκομίσετε τα οφέλη των πρωτεϊνών θερμού σοκ.

Όταν ενεργοποιούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας, αυτές οι πρωτεΐνες θα υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, θα έχουν αντιγηραντική επίδραση στον εγκέφαλο και θα επιταχύνουν την αποκατάσταση των μυών από την άσκηση.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος. Πόσο σταθερή είναι

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου

φωτό: iStock