Iatropedia

Τι είναι το λεμφοίδημα, πώς αναπτύσσεται και πώς γίνεται η διάγνωση

lymphoedema

Μπορεί να αναπτυχθεί για γενετικούς λόγους ή μετά από θεραπεία για καρκίνο, τραυματισμό, λοίμωξη ή ακινησία.

Λεμφοίδημα ονομάζεται το οίδημα (πρήξιμο) που παρουσιάζεται στο λεμφικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από τα λεμφαγγεία και τους λεμφαδένες.

Το αίμα μας κινείται μέσα σε τρία συστήματα: στις αρτηρίες, στις φλέβες και στα λεμφαγγεία. Φεύγει από την καρδιά μας, κατευθύνεται στην περιφέρεια του σώματος με τις αρτηρίες και πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψει πίσω στην καρδιά, μέσα από δύο συστήματα: τις φλέβες και τα λεμφαγγεία.

«Αν χρειαστεί να γίνει αφαίρεση κάποιων λεμφαδένων, είτε λόγω μαστεκτομής είτε προβλήματος με τον προστάτη κ.ά., τότε διαταράσσεται η “λεωφόρος” της επιστροφής», αναφέρει λεμφολόγος-αγγειολόγος Ευάγγελος Δημακάκος, διευθυντής στο Κέντρο Πρόληψης, Διάγνωσης & Θεραπείας Λεμφοιδημάτων-Οιδημάτων & Λεμφικών Παθήσεων Ενηλίκων & Παιδιών του Metropolitan Hospital.

Η διαταραχή αυτή έχει ως συνέπεια το αίμα, αντί να επιστρέψει στην καρδιά, να γυρνάει προς τα πίσω. Έτσι, αρχίζει να πρήζεται το πόδι, το χέρι, η γεννητική περιοχή, ο λαιμός ή ο τράχηλος. «Αυτό το πρήξιμο λέγεται λεμφοίδημα και οδηγεί σε κακή ποιότητα ζωής, πολλές επιπλοκές, ενώ ενδέχεται να οδηγήσει και σε κατάθλιψη», επισημαίνει ο κ. Δημακάκος.

Η κατάθλιψη αναπτύσσεται διότι το πρήξιμο αφορά άμεσα και το αισθητικό κομμάτι του πάσχοντος, εξηγεί. Στην πραγματικότητα, μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά η κοινωνική και προσωπική ζωή των ασθενών, διότι ορισμένα από τα σημεία όπου αναπτύσσεται το λεμφοίδημα δημιουργούν αισθήματα ντροπής ή ενοχής  όταν είναι εμφανώς διογκωμένα.

Η διάγνωση

Για να διαγνωστεί το λεμφοίδημα, ο εξειδικευμένος λεμφολόγος προβαίνει σε κλινική εξέταση του ασθενούς. Στη συνέχεια μπορεί να ζητήσει ειδικές εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.

Η κυριότερη είναι η μαγνητική λεμφογραφία, η οποία στη χώρα μας διενεργείται μόνο στο Metropolitan Hospital, κατά τον κ. Δημακάκο. Άλλες εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν είναι υπερηχογράφημα, μαγνητική λεμφογραφία, αξονική λεμφογραφία, σπινθηρογράφημα λεμφαγγείων κ.λπ. Μερικές από αυτές γίνονται πανελλαδικά μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

«Επειδή η πάθηση εμφανίζεται και σε παιδιά και σε βρέφη, στο αρμόδιο Κέντρο του Θεραπευτηρίου μας έχουμε τη δυνατότητα ολοκληρωμένου γενετικού ελέγχου στα παιδιά, προκειμένου να δούμε από πού εμφανίστηκε το λεμφοίδημα τους και ποια είναι η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπισή του» τονίζει ο κ. Δημακάκος.

Η αντιμετώπιση

Ο ιατρός προσθέτει πως έχει μεγάλη σημασία ο ασθενής να λάβει την καλύτερη δυνατή φροντίδα, σε ένα σύγχρονο κέντρο υψηλών προδιαγραφών, όπου θα εξεταστούν λεπτομερώς και άλλες παθήσεις που μπορεί να έχει (συννοσηρότητες), σε συνεργασία με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση στο Θεραπευτήριο Metropolitan λειτουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα Πρότυπο Κέντρο Λεμφοιδημάτων-Οιδημάτων. Λειτουργεί σύμφωνα με τις παγκόσμιες οδηγίες της Διεθνούς Λεμφολογικής Εταιρείας και συγκαταλέγεται στα 10 κορυφαία του κόσμου.

Το Κέντρο στελεχώνεται από μεγάλη ομάδα εξειδικευμένων στο λεμφοίδημα-οίδημα θεραπευτών. Σκοπός του είναι η πρόληψη, ώστε κανένας ασθενής να μην εμφανίσει λεμφοίδημα. Γι’ αυτό το λόγο παρέχεται έγκαιρη, άμεση ενημέρωση, ενώ δίνονται και οδηγίες ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς πριν την εμφάνιση του λεμφοιδήματος και οπωσδήποτε πριν ή μετά το χειρουργείο και πριν την ακτινοβολία του ασθενούς.

Επιπλέον, παρέχονται άμεσες οδηγίες και θεραπευτική αντιμετώπιση του μόλις εμφανιζόμενου λεμφοιδήματος-οιδήματος, ώστε ο ασθενής να μην χρειαστεί να φορέσει ελαστικά γάντια ή ελαστικές κάλτσες και να έχει καλή ποιότητα ζωής.

Φωτογραφία: iStock