Τι εννοεί ο ΠΟΥ με τον όρο “Νόσος Χ”
Ο πλανήτης ακόμα… αναρρώνει από την πανδημία COVID-19, αλλά κορυφαίοι ειδικοί στον τομέα της παγκόσμιας υγείας έριξαν μια νέα “βόμβα” στα αυτιά των πολιτών.
Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μια νέα, πιο ύπουλη και πολύ πιο θανατηφόρα ασθένεια μπορεί να σαρώσει τον πλανήτη. Οι επιστήμονες την έχουν ονομάσει “Νόσος Χ”.
Τι είναι η Νόσος Χ
Εκτός από το γεγονός ότι αναμένεται να προκαλέσει πανδημία, η ερευνητές δεν έχουν δώσει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο για την φύση του αγνώστου αυτού παθογόνου.
Σε σχετική συνέντευξη στην βρετανική The Telegraph, η ομάδα είπε ότι δεν έχει ιδέα αν πρόκειται για ιό, βακτήριο, μύκητα ή κάτι άλλο. Δεδομένου ότι οι ιατροί-ερευνητές είναι στο σκοτάδι ως προς το πώς θα είναι η νέα απειλή για την παγκόσμια υγεία, υπάρχει και άγνοια για οποιαδήποτε πιθανή θεραπεία ή εμβόλιο.
“Όλο αυτό δεν είναι θέμα επιστημονικής φαντασίας”, είπε στην Telegraph ο δρ. Richard Hatchett. “Η νόσος Χ είναι ένα σενάριο για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε”.
Ο όρος “Νόσος Χ” επινοήθηκε από τον ΠΟΥ το 2018, για να σηματοδοτήσει την οποιαδήποτε ελάχιστα γνωστή ασθένεια. Αυτό έτυχε να ανακοινωθεί έναν χρόνο πριν ξεσπάσει η πανδημία COVID-19 από την Κίνα.
Ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της Δημόσιας Υγείας εικάζουν ότι η Νόσος Χ μπορεί να είναι ζωονοσογόνος, που σημαίνει ότι θα εξαπλωθεί από τα άγρια ζώα στους ανθρώπους. Ο Έμπολα και η COVID-19 για παράδειγμα είναι ζωονοσογόνα νοσήματα. Ωστόσο, άλλοι ερευνητές δεν αποκλείουν την πιθανότητα να είναι ένας ανθρώπινος ιός, αποτέλεσμα βιοτρομοκρατίας!
“Η απελευθέρωση τέτοιων παθογόνων, είτε μέσω εργαστηριακών ατυχημάτων είτε ως πράξη βιοτρομοκρατίας, μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφική άγνωστη ασθένεια και έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμιος καταστροφικός κίνδυνος”, προειδοποίησε μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Infection Control & Hospital Epidemiology.
ΠΟΥ: Θέσπιση προτεραιοτήτων στις έρευνες για ασθένειες που ίσως προκαλούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
Παγκοσμίως, ο αριθμός των πιθανών παθογόνων είναι πολύ μεγάλος, ενώ οι πόροι για έρευνα και ανάπτυξη ασθενειών είναι περιορισμένοι. Για να διασφαλιστεί ότι οι ερευνητικές προσπάθειες του ΠΟΥ είναι εστιασμένες και παραγωγικές, δίνεται προτεραιότητα σε μια λίστα ασθενειών και παθογόνων παραγόντων προς έρευνα στο πλαίσιο πιθανών καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία.
Ένα εργαλείο του ΠΟΥ διακρίνει ποιες ασθένειες αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία λόγω της επιδημικής τους δυνατότητας ή/και ο κόσμος έχει ανεπαρκή ή καθόλου αντίμετρα (π.χ. εμβόλια).
Προς το παρόν, οι ασθένειες σε προτεραιότητα ερευνών είναι:
- COVID 19
- Αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό
- Νόσος του ιού Έμπολα και Νόσος του ιού Marburg
- Πυρετός Lassa
- Αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής κορονοϊός (MERS-CoV) και Σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS)
- Νόσος Nipah και ιογενείς ασθένειες
- Πυρετός της κοιλάδας Rift
- Ιός Ζίκα
- “Νόσος Χ”
Νόσος Χ
Αυτή δεν είναι μια πλήρης λίστα, ούτε υποδεικνύει τις πιο πιθανές αιτίες της επόμενης επιδημίας. Ο ΠΟΥ αναθεωρεί και ενημερώνει αυτήν την λίστα, όταν προκύπτουν ανάγκες και οι μεθοδολογίες αλλάζουν. Με βάση τις ασθένειες προτεραιότητας, ο ΠΟΥ εργάζεται για να αναπτύξει οδικούς χάρτες ερευνών για καθεμία.
Η Νόσος Χ αντιπροσωπεύει ουσιαστικά τη γνώση ότι μια σοβαρή διεθνής επιδημία θα μπορούσε να προκληθεί από ένα αγνώστου επί του παρόντος παθογόνο και να προκαλέσει ανθρώπινη ασθένεια.
Πηγές: https://economictimes.indiatimes.com, https://www.who.int
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μ. Παγώνη για «Νόσο X»: Θα είναι 50-70% πιο θανατηφόρα από τον κορονοϊό!
φωτό: iStock