Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η αμηνόρροια;
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Σε πολλές περιπτώσεις, όταν παρουσιάζεται αμηνόρροια δεν είναι μια αιτία ανησυχίας, επειδή μερικά κορίτσια απλά αρχίζουν να έχουν έμμηνο ρύση αργότερα από το συνηθισμένο.
Παράλληλα, δεν είναι ανησυχητικό να «χάσετε» κάποιες φορές την περίοδο σας για κάποιο διάστημα. Για παράδειγμα, η περίοδός σας θα σταματήσει, ενώ είστε έγκυος ή θηλάζετε, ή μετά την εμμηνόπαυση.
Ωστόσο, μερικές φορές η αμηνόρροια να είναι ένα σημάδι κάποιων παθήσεων που χρειάζεται να αντιμετωπίσετε.
-Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Είναι μια κατάσταση, κατά την οποία οι ωοθήκες σας δεν απελευθερώνουν τακτικά ένα ωάριο (ωορρηξία).
– Υποθαλαμική αμηνόρροια. Όταν το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την έμμηνο ρύση σταματήσει να λειτουργεί κανονικά (πιστεύεται ότι προκαλείται από την υπερβολική άσκηση, την υπερβολική απώλεια βάρους και το άγχος)
– Υπερπρολακτιναιμία. Συμβαίνει, όταν μια γυναίκα έχει αφύσικα υψηλά επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης στο αίμα της.
– Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Όταν οι ωοθήκες σταματούν να λειτουργούν σωστά σε γυναίκες που δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει την ηλικία φυσικής εμμηνόπαυσης (συνήθως 50 ετών).
Η θεραπεία για την αμηνόρροια θα εξαρτηθεί από την αιτία της. Για παράδειγμα, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί συχνά να ελεγχθεί με τη χρήση ορμονικών θεραπειών (αντισυλληπτικά) και οι γυναίκες με υποθαλαμική αμηνόρροια θα αρχίσουν να έχουν τακτικές περιόδους, εάν ελαττώσουν την άσκηση και τις εξαντλητικές δίαιτες.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: